5 iunie 1960, o zi istorica pentru rugbyul romanesc. În fața a 55.000 de spectatori prezenți pe Stadionul „23 August”, Romania reusea sa invinga pentru prima data o natiune majora a rugbyului mondial, Franta. Victorie cu atat mai valoroasa, cu cat „cocosii” veneau la Bucuresti din postura de castigatori ai Turneului celor 5 Natiuni.
Condusi din teren de Viorel Morariu, romanii s-au impus cu 11-5 (5-0), prin eseul lui Aurel Barbu si transformarile lui Alexandru Penciu, pentru francezii punctand Francois Moncla, o incercare, transformata de Michel Vannier (RCF).
Scenariul acelui meci este redat pe larg in cartea „1913-2013 100 de ani de rugby in Romania”: „La scurt timp dupa inceperea partidei, dupa o greseala a mijlocasului la deschidere Pierre Lacroix, aripa dinamovista Aurel Barbu s-a indreptat vijelios spre coltul din stanga a terenului de tinta francez si a marcat o incercare pe care Penciu a transformat-o impecabil (min. 4 5-0), rezultat care ramane neschimbat pana la pauza.
La putin timp dupa reluarea jocului (min. 42), francezii sunt surprinsi in offsaid si lovitura de pedeapsa acordata prompt de arbitrul italian Silvio Pozzi este concretizata cu un om mai putin pe teren, situatie de care francezii au stiut sa profite. Moncla a inscris o incercare pe care Vannier a transformat-o si francezii se apropie la trei puncte 8-5. Ultimele minute ale intalnirii au fost crancene iar in final Alexandru Penciu a fructificat o noua penalitate (min. 78, 11-5), scor cu care se termina partida.”
Arbitrul meciului, Silvio Pozzi, spunea despre acea partida: „Ritmul impus de romani a fost fantastic. Dupa mine, secretul acestui succes, care cred ca va face o valva extraordinara in lumea rugbyului, se datoreste in primul rand jucatorilor romani care s-au daruit pur si simplu pentru culorile echipei lor. Mi-au placut Morariu, Penciu, Teofilovici si mai ales Demian, ultimul, un jucator pe cat de tanar, pe atat de inspirat, de matur si de calm. De la francezi am retinut pe Vannier, acelasi jucator siguri pe linia de fund, pe Moncla care a initiat toate contratacurile echipei sale si Bouquet, la fel de bun in atac cat si in aparare. In incheiere as vrea sa remarc publicul romanesc, bun cunoscator al rugbyului. El a dat dovada ca stie sa-si sustina echipa in momentele dificile. Intr-o buna masura, meritul pentru aceasta victorie, subliniez de mare rezonanta revine si acestuia.”
Prezent la meci, Rene Crabos, presedintele FIRA, spunea: „O lupta cum rar mi-a mai fost dat sa vad. Romania a facut dovada unor remarcabile calitati morale. Ei au avut un avantaj mai ales la capitolul pregatire fizica. Francezii au folosit literalmente sufocati.”
Michel Vannier, fundas Frantei: „Felicit echipa romana pentru aceasta stralucita victorie. La Bucuresti ne-a fost rezervata o surpriza care ne-a uluit.”
Viorel Morariu, capitan Romania: „Suntem nespus de fericiti pentru victoria obtinuta. Echipa noastra a luptat cu toate fortele pentru culorile tarii si a reusit o performanta care afirma definitiv rugbyul romanesc pe plan international.”
Echipa Romaniei: 1. Lica Cotter (CFR Grivita Rosie), 2. Nicolae Capusan (CCA), 3. Alexandru Teofilovici (Progresul), 4. Vasile Mladin (CGR Grivita Rosie), 5. Anastase Marinache (Progresul), 6. Viorel Morariu (cpt CFR Grivita Rosie), 7. Mircea Rusu (CFR Grivita Rosie), 8. Radu Demian (CFR Grivita Rosie), 9. Costel Stanescu (CFR Grivita Rosie), 10. Rene Chiriac (CCA), 11. Ion Sava (Constructorul), 12. Valeriu Irimescu (CFR Grivita Rosie) , 13. Mihai Vusek (CFR Grivita Rosie), 14. Aurel Barbu (Dinamo), 15. Alexandru Penciu (CCA). Antrenori: Nicolae Padureanu si Gheorghe Parcalabescu.
Echipa Frantei:1. Raoul Barriere (Beziers), 2. Jean de Gregorio (Grenoble), 3. Amedee Domenech (Brive), 4. Bernard Mommejat (Cahors), 5. Herve Larrue (Carmaux), 6. Francois Moncla (cpt Pau), 7. Michel Crauste (Lourdes), 8. Michel Celaya (Stade Bordelais), 9. Pierre Lacroix (Stade Montois), 10. Pierre Albaladejo (Dax), 11. Sylvain Meyer (Perigueux), 12. Jacques Bouquet (Vienne), 13. Guy Boniface (Stade Montois), 14. Henri Rancoule (Toulon),15. Michel Vannier (RCF).
FOTO: Revista „Sport” iunie 1960, nr. 12