Caută
Close this search box.

A 22-a editie a Memorialului Gheorghe Tutuianu

O parte din echipele participante la Memorialul Gheorghe Tutuianu

In week-endul trecut s-a desfasurat la Mangalia, pe plaja Laguna, a 22-a editie a Memorialului Gheorghe Tutuianu. La turneu au participat echipe de copii din Bucuresti, Galati si din judetul Constanta.
Fiecare echipa a fost compusa din cinci jucatori si trei rezerve.

“Multumim pentru efortul depus pentru a particpa la aceasta competitie tuturor echipelor prezente si in special echipei de fete de la Mastacani (Galati), coordonate de profesorul Dorian Secuianu si echipei R.C. Spartan Bucuresti, coordonata de profesorul Calin Catalin, echipa ce a adus si cea mai mica varsta in aceasta competitie (3 jucatori de 6 ani si 2 jucatori de 8 ani)”, a declarat organizatoarea competitiei, Lavinia Lungu, presedintele clubului Litoral Mangalia.

Clasament final

Categoria U12:
Locul I – R.C.Litoral – Mangalia – Limanu
Locul II – Sc.Generala Nicolae Balcescu
Locul III – Sc Generala 2Mai (fete)
Locul IV- Sc Generala Valul lui Traian
Locul V – R.C.Spartan Bucuresti
Locul VI – Sc.Generala Nr.3 Mastacani – Galati (fete)
Locul VII -Sc.Generala Nr.8 Constanta

Categoria U14:
Locul I – Sc.Generala Nicolae Balcescu
Locul II – R.C.Litoral Mangalia
Locul III – Sc Generala Valul Lui Traian
Locul IV- R.C.Spartan Bucuresti.

Portret: Gheorghe Tutuianu

Multi actuali oameni de rugby si dintre cei care sprijina miscarea rugbistica din Mangalia isi pun intrebarea : cine este Gheorghe Tutuianu si ce a insemnat el pentru rugbyul din Mangalia, de se organizeaza de foarte mult timp, anual, un Memorial de rugby pentru copii, ce ii poarta numele??
Pentru ca generatiile avanseaza foarte repede, este de datoria celor care au trait acele vremuri sa ii ajute pe cei de astazi sa isi raspunda la aceasta intrebare.
In Mangalia exista in 1985 un grup de oameni inimosi, sportivi si administratori, care se straduiau sa mentina sportul acesta la nivelul existent, atit din punct de vedere sportiv cit si al conditiilor materiale si organizatorice necesare.
Gheorghe Tutuianu era absolvent al Academiei de Studii Economice promotia 1974, specialitatea Economia Industriei, Constructiilor si Transporturilor. Incepind cu 1984 el a ocupat functia de Contabil Sef al Santierului 2 Mai Mangalia (echivalentul Directorului economic de astazi!) si in aceasta calitate s-a implicat direct si profund in sprijinirea echipei de rugby a clubului Callatis, patronat de fostul Santier Naval 2 Mai Mangalia.
In primul rind material si financiar, prin:
– Fonduri pentru cantonamente, deplasari,
– Cazare si masa gratuite la baza de agrement a societatii de pe Insula Mangalia.
– Alimente de la cantina societatii, pentru deplasari si cantonamente.
In al doilea rind organizatoric, prin:
– Angajarea unui antrenor cu experienta si rezultate sportive
– Transferul unor jucatori care sa ridice nivelul sportiv la un nivel superior.
– Cresterea ponderii activitatilor cu copii si juniori in cadrul clubului.
Din momentul in care a decis sa se implice si sa sprijine activitatea rugbistica din Mangalia, isi facuse planuri de viitor si in acest domeniu, pe care le-a si declarat stafului din conducerea clubului:
– Atingerea unui nivel de performanta ridicat, pina la divizia nationala cu echipa de seniori, care trebuia sa ajunga la un lot de 35 de jucatori.
– Deplasari in Franta si Noua Zeelanda, pentru experienta si motivare.
– Echipament de joc de foarte buna calitate.

Ca o masura de dezvoltare a activitatilor de copii si juniori, a avut initiativa de a se organiza un turneu de rugby pentru aceste categorii, pe plaja din Mangalia, in luna august 1990, turneu la care pregatirile erau deja demarate. Din pacate el nu a mai putut vedea materializate planurile sale, intrucit a decedat subit intr-un accident de circulatie, pe data de 9 august 1990.
Dupa acest eveniment nefericit conducerea clubului a decis ca turneul propus de el sa aiba loc totusi, in continuare, si sa se desfasoare ca un memorial organizat in amintirea celui care l-a initiat si care a dat un impuls deosebit miscarii rugbistice din Mangalia.

Dupa mai multi ani o mare parte din planurile sale de viitor deveneau realitate:
– echipa Callatis Mangalia promova in divizia Nationala si devenise un club de renume in Romania la seniori
– la nivel de copii si juniori echipele din Mangalia erau respectate ca niste adversari redutabili.
– O delegatie de 25 de juniori au participat la turnee in Franta si Lituania.
– Clubul din Mangalia avea reprezentant in Biroul Federatiei Romane de Rugby
– Numerosi sportivi de la Mangalia au ajuns sa joace la lotul national, la cluburi de top din Romania si chiar in strainatate
– 2 sportivi au obtinut medalii de podium cu echipa nationala de juniori a Romaniei.

Cel mai important si relevant detaliu despre personaliatea lui Gheorghe Tutuianu era filozofia sa despre similitudinea dintre Rugby si Santier Naval: spiritul jocului de rugby si spiritul de lucru in echipa dintr-un santier naval. Ambele au caracteristici identice: contact direct, complexitate, coordonare, colaborare, diversitate, inovare, efort, sacrificii, pregatire si organizare temeinica, daca se doreste performanta!!!
El considera ca prin rugby se dobindeste de catre oameni educatia perfecta pentru viata si munca in echipa! De aceea punea accent pe activitatile de copii si juniori: ca acestia sa fie pregatiti cit mai bine pentru viitoarele provocari ale vietii.

Memetcea Gemal
Un fost presedinte si un fost antrenor al clubului de rugby Callatis din Mangalia care a trait acele momente si care crede in aceeasi filozofie ca si Gheorghe Tutuianu

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor