Ana-Maria Sandu, una dintre cele mai bune jucătoare ale României 7s: „Am pus rugby-ul înaintea mea”

România 7s feminin a urcat pe podium la Rugby Europe Beach Finals 2021 de la Moscova, la prima participare la o astfel de competiție. Una dintre cele mai bune și mai experimentate jucătoare ale României, componentă de 12 ani a echipei naționale, Ana-Maria Sandu a făcut o analiză a evoluției Ghindelor.

Felicitări, o medalie de bronz pentru care ați muncit foarte mult!
Într-adevăr! Ne-am fi dorit să fie mai mult, însă având în vedere că a fost prima noastră participare la beach și că am terminat pe podium, putem spune că este un punct din care putem să construim. Este o experiență care ne va ajuta mult pentru următoarele competiții și dincolo de acest rezultat, este important că echipa este mai puternică, mai unită, colegele mai mici de vârstă au jucat, ne-am omogenizat mai bine. Au fost 6 meciuri din care am câștigat 5, turneul a fost puternic, am întâlnit adversari cu experiență cu care am mai jucat și în Championship. Important este să luăm lucrurile bune pentru că a fost munca noastră, durerile noastre, ca să spun așa și este acea mulțumire sufletească de a obține o medalie.

Cum ți se pare diferența dintre rugby 7s beach și cel jucat pe gazon?
Rugby-ul pe nisip e foarte solicitant, e mult mai greu decât pare, cu toate că pe gazon, pe teren, alergi mult mai mult. La beach totul e mai greoi, trebuie să ai o tehnică foarte bună pentru că e dificil la schimbările de direcție, aluneci ușor, trebuie să controlezi foarte bine mișcarea, balonul, pasa, absolut totul, e nevoie de o concentrare maximă.

 

Dintre echipele cu care ați jucat care a fost cel mai dificil adversar?
A fost greu cu toate echipele pentru că dinamica jocului la 7s beach e altfel, nu cred că există favorite, însă având în vedere că am pierdut acel meci, cu Spania aș spune că a fost cel mai greu. Deși a fost o înfrângere mai mult pe greșelile noastre, nu am fost concentrate 100%, cred că ne-am și grăbit să luăm decizii, însă, da, Spania a fost cel mai dificil adversar.

Înainte de acest turneu antrenorul Alexandru Marin spunea că obiectivul principal este acela de a le ajuta pe jucătoarele care acum fac pasul la națională, să se integreze cât mai bine…
Cred că am reușit să facem foarte bine acest lucru. Colegele care acum au venit la națională sunt jucătoare tinere, pline de viață, mereu încearcă să se autodepășească, foarte ambițioase, muncitoare, își doresc foarte mult să progreseze, să joace, să arate că își merită locul în echipă. Ele aduc un mare plus de energie și de motivație.

Cum vă percep ele pe voi?
Sper că ne percep ca pe niște prietene. În echipă, cel puțin la noi, nu există vedete, suntem toate egale, muncim la fel, încercăm la fel de mult să ajutăm echipa. Noi le susținem, le ajutăm, încercăm să le împărtășim cât mai mult din experiența noastră ca să fie un ajutor pentru ele. Ne ajută mult faptul că sunt fete care comunică foarte bine, nu au rețineri în a întreba lucruri, în a cere un sfat sau o părere și doar în acest fel o echipă crește. Pentru noi, poate este un pic mai greu pentru că trebuie să fim exemple pentru ele, trebuie să le arătăm că au de unde să învețe și pot să facă, de ce nu, mult mai multe decât am reușit noi să facem la echipa națională.

 

 

Ești una dintre jucătoarele care în acești 12 ani a pus tot timpul echipa înaintea problemelor personale, ai jucat de multe ori accidentată, cu dureri…Merită acest sacrificiu?
Am pus tot timpul sportul, rugby-ul, înaintea mea pentru că îmi place ceea ce fac. Toți știm că nu poate fi vorba aici de câștiguri financiare sau materiale, e vorba doar de pasiune. Mi-a fost de foarte multe ori greu pentru că trebuie să lucrez și pentru cariera mea profesională care nu are legătură cu sportul, dar am reușit să găsesc înțelegere și sprijin. M-am gândit de multe să renunț însă mi-am spus că atât timp cât sunt capabilă să joc să nu dau cu piciorul la nimic, să nu am regrete și să dau totul 100%.

Anul acesta a fost și o primă participare în elita 7s continental. Cum ți s-a părut?
Pentru mine a fost o mare satisfacție să fiu acolo, este munca noastră care a răsplătit un rezultat obținut cu echipa, am meritat să jucăm alături de cele mai bune țări din Europa. Am avut adversare care au o tradiție în 7s, noi avem mult de muncă, dar sper ca pe viitor, cu susținere, să putem rămâne în elită. Avem jucătoare cu calități, muncitoare și putem să facem acest lucru.

Săptămâna viitoare se reia și Campionatul Național de Rugby 7, cu etapa de la Iași. Ai 9 titluri de campioană națională cu Politehnica Iași. Cum stai cu motivația?
Foarte bine (râde). Noi, la Poli Iași am reluat pregătirea pe 2 august și după o perioadă atât de lungă de antrenamente, așteptăm cu nerăbdare meciurile pentru că nu te poți pregăti dacă nu ai și jocuri. Dorim să ne păstrăm titlu de campioane, ne așteptăm la o luptă puternică cu Agronomia, așa cum a fost în fiecare an, însă dincolo de orgoliile care sunt în joc, plăcerea de a juca rugby este cea mai puternică motivație a tuturor.

 

FOTO: Russian Rugby

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile