România U18 a efectuat primul stagiu de pregătire în vederea participării la Campionatul European rezervat acestei categorii de vârstă ce va avea loc în toamna anului viitor. A fost o primă grupă de jucători pe care staff-ul tehnic format din Nicolae Radu Mocanu și Marius Nucu Codea, director tehnic Marius Tincu, a dorit să o vadă și să o monitorizeze, în următoarele stagii urmând să fie evaluați toți sportivii care se află pe lista extinsă.
Antrenorul Nicolae Radu Mocanu a făcut o analiză a cantonamentului de la Snagov
Care a fost obiectivul acestui mini stagiu?
Obiectivul acestui prim stagiu a fost acela de a-i vedea pe copiii născuți 2004 și de a identifica sportivii care corespund cerințelor echipei naționale. A fost practic un stagiu de selecție în ce privește această categorie de vârstă. Am urmărit în cele câteva zile ale stagiului cât de bine sunt pregătiți din punct de vedere tehnic, cât de bine cunosc și stăpânesc tehnica de post, tehnica colectivă și nivelul de pregătire fizică.
Au fost doar câteva zile de pregătire, ce ați reușit să faceți concret?
În primul rând am reușit să îi cunoaștem pe sportivi, am avut ocazia să facem antrenamente cu ei, să stăm de vorbă, să primim un feedback legat de felul cum se pregătesc la cluburi și suplimentar, să le dăm niște sfaturi de cum ar trebui să se pregătească pentru a ajunge la echipa națională. Vreau să subliniez că toți copiii care au venit și-au arătat disponibilitatea și dorința de a ajunge la echipa națională, numai că la mulți dintre ei nivelul de pregătire nu este atât de ridicat și vor avea nevoie de mai multă muncă. Sunt copii care se antrenează o data sau de două ori pe săptămână, ceea ce este foarte puțin la acest nivel de vârstă. Ca să poată urca spre echipa națională trebuie să lucreze mai mult, atât cu echipa, cât și individual, este nevoie de multă muncă din partea lor pentru a progresa. Le-am dat sfaturi legate de ce ar putea ei să facă ca sa progreseze, dar va trebui să purtăm o discuție și cu reprezentanții cluburilor pentru a le putea oferi acestor copii șansa de a se pregăti mai bine.
Pe ce ați pus accentul?
În antrenamente am urmărit cum se descurcă la pase, placaje,lovitura de picior, viziunea in teren si luarea deciziilor in diferite situații de joc. Am monitorizat și cum își îndeplinesc sarcinile de post, dar și cum se adaptează la situații neprevăzute care pot aparea în timpul jocului. Este foarte important să vedem toate aceste lucruri deoarece sportivii care vin către echipa națională trebuie sa aibă un bagaj tehnic minim de cunoștințe. Dacă există eventuale lacune, să le putem corecta din timp.
Cum sunt jucătorii? E o prima parte din lotul extins pe care l-ați selecționat…
Au fost numai jucători născuți 2004, care activează în campionatele de U19 și U18, însă din păcate, la categoria U18 au foarte puține meciuri. Mulți dintre acești sportivi au jucat doar două sau trei meciuri în turul de campionat, ceea ce este îngrijorător, mai ales că în ultimii doi ani nu prea s-a jucat din cauza pandemiei. De aceea este foarte important să vedem aceste lucruri din timp, să ne gândim la o strategie pentru a le oferi șansa să se dezvolte și să crească în valoare prin competiții. Cu cât îți dai seama din timp de problemele existente, cu atât îți poți face o strategie mai bună pentru a-i ajuta pe sportivi să se dezvolte și de a avea astfel șanse mai mari pentru o echipă națională competitivă.
Sunteți mulțumit de ceea ce ați văzut?
La nivel de dorință a sportivilor sunt foarte mulțumit, toți și-au manifestat dorința și disponibilitatea de a munci și de a face un efort suplimentar pentru a ajunge la echipa națională, dar din punct de vedere tehnic, al cerințelor de post, bagajul este foarte sărac. Sperăm, având în vedere motivația și dorința lor, să poată compensa aceste lipsuri, să muncească mai mult, pentru că vorbim de lucruri care se pot învăța și corecta doar prin multă muncă. Este esențial pentru ei să lucreze mai mult și să aibă șansa să fie chemați în mai multe stagii de pregătire și cu naționala. De asemenea, trebuie crescut și numărul de antrenamente la cluburi, trebuie îmbogățită competiția la nivelul respectiv de vârstă și crescut numărul de stagii de pregătire cu echipa națională.
Care este următorul pas pentru Romania U18?
Trebuie văzuți și copiii care nu au fost în acest prim stagiu, acum fiind doar cei din Dobrogea și Muntenia. Urmează să fie chemați sportivi din Transilvania, Moldova și dintre cei care evoluează în afara țării. Pentru a a avea o selecție cât mai bună și cât mai corectă trebuie văzuți și monitorizați toți copiii. A fost un stagiu binevenit, chiar dacă vremea a fost foarte rece și terenul greu care nu ne-a permis să facem tot ce ne-am propus din punct de vedere al antrenamentelor, însă ne-a ajutat mult în a ne cunoaște și a afla fiecare, atât noi, staff-ul, cât și ei, jucătorii, ce ne dorim de la această colaborare.