In curtea Scolii Gimnaziale nr.1 Pantelimon, sambata, 15 iulie 2017, a fost dezvelit bustul Marianei Lucescu, antrenoare emerita la rugby, prima femeie antrenoare de rugby din lume. Si a ramas pentru mult timp cu aceasta calitate. Initiativa executarii bustului a fost a peste 50 de fosti elevi ai profesoarei. Acesta este primul bust din Romania dedicat unui promotor al rugbyului.
Din 1962, tanara absolventa a Institutului de Educatie si Sport, Mariana Lucescu a fost repartizata la scoala din comuna (actual, oras) Pantelimon. Era, deja, sportiva de performanta la baschet, in echipa Vointa si la atletism, facea parte din lotul republican la probele de viteza. Ajunsa la Scoala Generala nr.65 a fost numita diriginta la clasa a VI-a, clasa cu probleme de disciplina.
A inceput sa faca cu elevii meciuri de baschet, apoi de volei si de handbal. Sfatuita de sotul sau, Dan Lucescu, jucator si arbitru de rugby, a inceput sa predea rugby. Terenul de antrenament era in „lunca”, un camp in apropierea cladirii actualului hotel Lebada. Dupa cativa ani, lunca a fost inundata formand un lac permanent.
Datorita darului ei didactic, a reusit sa-i aduca la rugby pe toti copiii, chiar si pe cei mai putin cuminti, lucru care i-a linistit. Pentru inceput a facut echipe de R 8. Dupa putin timp a reusit sa lanseze si R 10 si R 12, cate trei echipe pentru fiecare categorie, ajungand la un total de 350 elevi. Profesoara nu i-a invatat numai rugby, ci si cum sa se comporte la scoala, pe strada sau acasa. Ii urmarea cum invata, notele sa fie cat mai mari. Ii ducea la meciuri de rugby in Bucuresti. Multi dintre copii, cand au terminat junioratul au urmat studii universitare.
Echipele de copii au fost de mai multe ori campioane, iar acestia, crescand, au format si echipele de U 18 si au fost campioni in anii 1973, 1975 si 1976.
Renumele ei a ajuns in strainatate, a primit echipament din Franta, dar i-a fost oprit de oficialitati. Ei i-a fost refuzata viza de iesire din tara pentru a-si vizita sotul, Dan Lucescu, transfug in Franta.
De la echipele antrenate de Mariana Lucescu au ajuns in echipele nationale Mircea Paraschiv (capitan si antrenor al nationalei), antrenor al nationalei Alexandru Achim, cel mai bun suter si transformer timp de multi ani Dumitru Alexandru, jucatorii Teodorin Tanase, Stelian Podarescu, Vasile Tata, George Sava, Nicolae Cioarec, dar si jucatori de baza in echipe divizionare precum Contantin Merca, fratii Bidirel, Victor Anton, Bogdan Lazar, Stelian Dumitru (a ramas antrenor al echipelor din Pantelimon), Ilie Ion si numerosi altii.
Insumand meciurile nationalei in care au fost selectionati cei din Pantelimon se trece de 220 de meciuri.
In urma cu cateva luni, cativa rugbisti au format un colectiv sui-generis si au comandat un bust al „doamnei rugbyului romanesc” maestrului Ion Sideri, olimpic la caiac-canoe (autor si al bustului lui Zappa, instalat in fata COSR si FRR).
La adunarea de sambata, asistenta a fost numeroasa si…emotionata. Dupa o slujba de pomenire, au fost depuse flori. Au luat cuvantul cei care au cunoscut-o Mircea Paraschiv, Alexandru Dumitru, Ion Petrescu (fost director al Muzeului Sporturilor), vice-primarul orasului Pantelimon, Dumitru David, a promis in numele oficialitatilor locale ajutor echipei actuale. Din partea Federatiei Romane de Rugby a participat Alexandru Achim.
Inainte de inceperea ceremoniei, au fost depuse flori si la mormantul Marianei Lucescu, din cimitirul Pantelimon. A fost lansat un tricou cu portretul marii antrenoare si o medalie comemorativa.
Cheltuielile necesare sarbatoririi au fost acoperite de fostii elevi ai Marianei Lucescu si Federatia Romana de Rugby.
Foto: Marin Florian
Articol scris de Constantin Zamfir