Constantin Calafeteanu : In Suedia rugby-ul se joaca din pasiune

constantin_calafeteanuDupa o experienta de doi ani, ca antrenor, Constantin Calafeteanu arbitreaza meciuri de rugby din campionatul Suediei.  Aflat in Romania , a acceptat invitatia frr.ro de a impartasi cateva impresii despre rugby-ul din Suedia.
El spune ca, desi totul este la nivel de amatori in Suedia, exista o pasiune imensa pentru acest sport.
Calafeteanu declara ca a fost impresionat sa vada in campionatul Suediei un jucator care evolua la 57 de ani.

frr.ro: Cum e rugby-ul in Suedia ?
Constantin Calafeteanu: Este la nivel de amatori. Totul se face din pasiune. Am asistat la meciuri in care una dintre echipe a jucat in 12 jucatori. Venisera sa joace rugby. Chiar daca erau cu trei oameni mai putin nimic nu i-a impiedicat sa nu joace.

frr.ro: Exista un campionat de rugby in Suedia ?
C.C.: Da. Echipele sunt impartite in functie de regiuni georgrafice. Dupa campionatul regulat exista un turneu final in care se infrunta cele mai bune trei echipe din sud cu cele mai bune trei echipe din nord. Toti jucatorii sunt amatori. Dimineata lucreaza, seara la antrenament.

frr.ro: Cum ati ajuns sa antrenati tocmai in Suedia?
C.C.: In 2007 am primit, prin intermediul FRR, o oferta de la clubul din Malmo. Doi ani de zile am fost antrenorul acestei formatii. Din 2009 arbitrez meciuri din campionatul Suediei.

frr.ro: Cum sunt jucatorii suedezi fata de cei romani, din perspectiva arbitrului ?
C.C.: Sunt putin mai disciplinati. Mai sunt mici altercatii in timpul meciului dar nu chestiuni majore. La final sunt prieteni din nou.

frr.ro: Sunt si jucatori romani in Suedia ?
C.C.: Da. In jur de 10.

frr.ro: Ce v-a impresionat cel mai mult in timpul petrecut in aceasta tara ?
C.C.: Pasiunea imensa pe care o au suedezii pentru rugby. La un meci, am avut surpriza de a vedea in actiune un jucator de 57 de ani. Mi s-a parut extraordinar ca un jucator sa evolueze la o asemenea varsta. Interesant mi s-a parut ca, desi sunt la nivel de amatori, rugby-ul feminin este foarte bine reprezentat.

frr.ro: Despre rugby-ul din Romania ce mai stiti?
C.C.: Urmaresc cu mare interes rugby-ul din campionatul intern. Ma ajuta si Vali (n.r. Valentin Calafeteanu –fiul sau) cu informatii. Cred ca se vede o usoara evolutie. Trebuie sa ne pregatim foarte bine in continuare.

frr.ro: Daca tot a venit vorba, lui Vali ii mai dati sfaturi din cand in cand ?
C.C.: Da. Mereu ii spun sa fie mai comunicativ. Postul sau este unul foarte important si de aceea trebuie sa fie mult mai comunicativ.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile