Nationala de rugby 7 masculin a Romaniei va debuta astazi la prima etapa a Campionatului European de la Zagreb. Stejarii vor fi condusi in teren de catre Daniel Carpo, cel care este, de altfel, si cel mai experimentat jucator al echipei pregatite de Danie De Villiers si William Moala. In varsta de 33 de ani, Carpo, participant cu Romania la doua editii ale Cupei Mondiale, in 2011 si 2015, cu peste 50 de selectii in tricoul Stejarilor, evolueaza acum la CSM Bucuresti. Acesta a vorbit despre aceasta noua provocare a carierei lui, rugbyul in 7 si obiectivele pe care Romania 7’s le are in acest sezon competitional.
Daniel, sevens este o provocare noua pentru tine…
N-as spune ca este noua pentru ca in sportul de performanta am ajuns prin sevens, pasul la echipa nastionala l-am facut prin rugbyul in 7 si intotdeauna am avut o placere deosebita sa practic acest sport, e un sport fantastic din punctul meu de vedere. Ai nevoie de calitati, de viteza, de o buna coordonare, de o viziune de ansamblu, trebuie sa fi tot timpul in miscare toate urmand a se regasi si in rugbyul in 15 daca reusesti sa faci pasul acesta.
Cum vezi aceasta echipa noua a Romaniei 7’s?
Imi doresc ca echipa aceasta sa aiba continuitate pentru ca incercari de a aduce sevens-ul in prim plan s-au mai facut insa nu au tinut decat cateva luni, dupa care proiectele s-au anulat. Acum, din ce a vazut, exista o emulatie desoebita pentru sevens si imi doresc sa aiba continuitate. Cred ca este cea mai puternica echipa de sevens pe care o avem acum si cred ca asta va aduce o mare responsabilitate pentru noi pentru ca atunci cand ai jucatori de valoare, rezultatele trebuie sa vina. Sunt optimist legat de evolutia noastra la acest Campionat European, am avut o saptamana buna de antrenamente, suntem motivati si determinati sa avem o evolutie buna.
Care este obiectivul pentru Campionatul European?
Obiectivul pentru acest Campionat European este sa castigam cele doua etape, cele doua turnee care sunt in aceasta luna, in Croatia si Lituania, dupa care sa incepem sa construim pe aceste rezultate.
Cum v-ati legat ca echipa?
Aceasta este frumusetea rugbyului, cand faci un mix, cu toti jucatorii de la tineri la cei experimentati si apoi sa vina rezultatele. Sunt incantat de aceasta echipa, e un grup omogen, chiar daca unii nu am jucat sevens sau altii au mai evoluat pentru ca, in primul rand, ne stim din campionat, de la rugby in XV. Nu e o noutate pentru noi sa fim aici, ne stim, ne-am inteles foarte bine si sper ca acest lucru sa se vada in meciuri.
Ce inseamna pentru tine sa fii capitanul echipei?
Aici, intr-adevar, sunt intr-o postura noua. Daca sevens am mai jucat, capitanul echipei nationale nu am fost niciodata, desi am fost aproape de cateva ori de acest lucru. Este o onoare, o mandrie sa conduci Romania in teren si sper sa fiu un exemplu pentru colegii mei.
Ce a adus nou Danie in antrenamente?
El face ca rugby-ul in 7 si rugby-ul in 15, pentru ca am jucat si la 15 cu el, sa para foarte usor. Este antrenorul de care avem nevoie, vine cu noutatile jocului, vine cu toate noutatile legat de ce inseamna pregatire, tehnic, insa le prezinta atat de bine incat ai impresia ca le-ai facut toata viata, desi tu nu ai mai practicat sevens. Important e sa asimilezi foarte repede pentru ca la sevens fiind foarte putini trebuie sa inveti multe lucruri destul de repede, sa cresti nivelul foarte rapid. El e un bun pedagog, a adus acest plus, in care familia si rugbyul sunt foarte unite.
Rugby-ul sevens presupune o intenstitate fizica foarte mare. Cum te simti in teren?
Inca ma descurc (rade), nu sunt chiar atat de batran, am 33 de ani. La rugby-ul in sapte daca fiecare din grup isi stie rolul si isi acopera cat mai bine postul pe care este, efortul fizic nu este chiar atat de mare. Noua, pana acum, asta ne lipsea, organizarea pe teren, pentru ca eram un pic haotici, nu stiam care e rolul fiecaruia si incercam pe cont propriu sa aducem plusul necesar. Acum, fiecare are rolul lui in echipa si daca isi tine spatiile, lucrurile se simplifica enorm, nu mai simti oboseala.