Danut Dumbrava, antrenor CSA Steaua: „Am incercat sa readuc vechiul spirit al echipei”

Steaua Bucuresti a terminat neinvinsa turul sezonului regulat din SuperLiga CEC Bank 2017-2018. Fara a avea o campanie spectaculoasa de transferuri pentru noul sezon competitional, bazandu-se mai mult pe jucatorii tineri crescuti in pepiniera proprie si pe Stejarii cu experienta, Steaua a reusit sa adune in prima parte a competitiei, cinci victorii si un rezultat de egalitate. Antrenorul militarilor, Danut Dumbrava (36 ani), cel mai tanar antrenor din primul esalon valoric, a vorbit despre evolutia echipei pe care o pregateste din aceasta vara si despre obiectivele pe care le are.

Cum ai primit propunerea de a fi antrenor principal al Stelei?
Am fost foarte fericit. Toata viata mea am jucat la Steaua, toata cariera mea rugbistica se leaga de istoria acestui club si imi doream foarte mult sa continui aici ca antrenor. Bineinteles ca eram constient ca sunt foarte tanar pentru a antrena echipa de seniori, nu ma asteptam sa mi se propuna acest lucru, absolut toata lumea era convinsa ca sunt prea tanar si lipsit de experienta pentru asa ceva. M-am gandit foarte bine la toate aspectele, am pus in balanta totul, m-am gandit si la consecinte, stiam ca este o responsabilitate foarte mare, insa am acceptat.

Ce inseamna pentru tine acest lucru?
Este o provocare, iar a fi antrenor la Steaua este un lucru care te responsabilizeaza si mai mult. Este un club cu o istorie si o traditie bogata care te obliga sa ai rezultate bune.

Esti apropiat ca varsta de jucatorii pe care ii antrenezi. Cum reusesti sa te impui in fata lor?
Cunosc toti jucatorii de la Steaua, cu multi dintre ei am si jucat, pe cei mai tineri i-am vazut crescand in pepiniera clubului, deci nu a fost vreo problema de acomodare sau ceva. Eu i-am respectat tot timpul, ma respecta si ei pe mine si cred ca de aici porneste totul. Prefer sa vorbim pe fata despre toate acele lucruri care ne framanta, nu avem de ce sa ne ascudem pentru ca doar asa echipa va avea o evolutie din ce in ce mai buna.

Nu sunt jucatori care forteaza aceste limite pe care le impui?
Respectul a fost creat de la inceput, de cand am fost prezentat oficial la echipa. Jucatorii de la Steaua si-au respectat antrenorii indiferent de numele acestora. Baietii inteleg ca sunt niste limite, nu intreg masura, sunt baieti educati.

Ce ai adus nou la echipa?
Am incercat sa readuc vechiul spirit al echipei, spirit care era mult mai prezent anii trecuti, cand ne bucuram impreuna, cand veneam cu placere la antrenamente, cand eram o echipa. Mi-am dorit foarte mult sa fac ca antrenamentele sa nu mai fie o povara pentru jucatori, sa vina si sa joace din placere, pentru ca indiferent de cat ai castiga financiar, daca nu faci cu placere ceea ce faci, te chinui degeaba. Vreau sa fim cu adevarat o echipa, o familie e mult spus, insa daca reusim sa fim o echipa, vom avea un sezon bun.

Ce incerci sa schimbi in jocul Stelei?
As vrea sa avem un rugby placut, sa avem multe faze, sa tinem mai mult balonul in joc, sa nu mai fie un joc batranesc, cu multe gramezi, cu lovituri de pedeapsa care pun pe tabela punctele cu care sa castigam meciul. Incercam sa punem in valoare toti jucatorii pe care ii avem, nu doi trei sa munceaca iar restul sa stea pe teren. Vrem sa avem 15 jucatori si alti 8 in asteptare care vor sa intre si sa dea totul. Obiectivul acesta este: sa jucam multe baloane la mana, sa avem un joc in viteza, cu multe faze, sa punem in valoare calitatile individuale ale jucatorilor tineri care vor sa se afirme.

A fost vreun moment in care ti-a fost greu?
Da. Singurul lucru la care stateam si ma gandeam e cum sa manageriez schimbarile, cum sa iau deciziile cele mai bune atunci cand echipa nu joaca cum vrei tu sau jucatorii sunt in impas, cum poti aduce acel nou ca sa ii mobilizezi, sa ii motivez. Tot tipul ma gandeam si ma intrebam daca fac bine schimbarile, daca e momentul potrivit, daca mai stau, mai astept. Insa pana la urma si asta se castiga, pe masura ce ajungi sa ai tot mai multe meciuri.

Esti cel mai tanar antrenor de SuperLiga. Cum vezi tu asta, un avantaj sau un dezavantaj?
Ma bucur ca intalnesc si cunosc antrenori care au fost si la loturile nationale, ii respect pe toti pentru ceea ce au reusit pana acum si incerc sa invat de la fiecare cate ceva. Stiu ca mai am mult de invatat, sunt abia la inceput, deocamdata fac pasi marunti spre ceea ce imi doresc sa ajung, un antrenor bun.

Care crezi ca este principala calitate a unui antrenor bun?
Capacitatea de a-si asculta si intelege jucatorii. Trebuie sa fii un bun sfatuitor si un bun prieten pentru ei, sa ii ajuti si sa iei cele mai importante decizii din viata echipei impreuna cu ei.

Cum vezi acest tur al sezonului regulat pentru Steaua?
Avem o evolutie buna, am inceput cu cateva meciuri in Cupa Regelui in care obiectivul nostru a fost sa vedem la lucru toti jucatorii tineri pe care ne putem baza in campionat, am dat credit tuturor jucatorilor, poate 2,3 nu au jucat, insa acestia din motive medicale. Jucatorii tineri au inceput sa creasca, au vazut ca se poate juca, au prins curaj. Am luat treptat fiecare meci, nu ne-am gandit ca putem fi pe primul loc in iarna, ne-am gandit ca putem castiga indiferent de echipa cu care juca.

Sunteti singura echipa din SuperLiga care are o linie de treisferturi 100% romaneasca…
Da, noi ne dorim sa crestem jucatori romani, sa le dam meciuri celor ce sunt in vizorul echipei nationale pentru ca se apropie Cupa Mondiala din Japonia. Intr-adevar strainii sunt mai indemnatici si au o viteza in plus fata de cei ai nostri, insa aceasta a fost decizia noastra, sa avem 80-90% jucatori straini.

Esti angrenat si in proiectul cu Romania U18, unde esti antrenor alaturi de Cosmin Cioriciu. Cum reusesti sa le faci pe toate?
Am noroc ca am intelegere din partea clubului, in plus meciurile si cantonamentele de la Romania U18 sunt in pauzele SuperLigii CEC Bank si timpul imi permite sa pot fi si aici. Pentru mine ca antrenor, e o pas inainte acesta pentru ca am de invatat foarte multe lucruri. Faptul ca sunt si in staff-ul echipei de juniori a Romaniei ma ajuta sa ma dezvolt pe viitor atat ca antrenor, dar si ca om, sa comunic mai bine, sa relationez mai bine cu jucatorii.

In aceasta saptamana, antrenorii de SuperLiga alaturi de cei ai echipei nationale pregatesc Romania A. Cum ti se pare aceasta experienta?
Utila. De la stafful echipei nationale poti invata foarte multe lucruri, sunt antrenori cu experienta, care stiu cum sa gestioneze un antrenament, cand sa accelereze, pe ce sa puna accentul intr-o sedinta de pregatire. Sunt aici ca sa invat, sa prind mai multa incredere in mine, sa fiu mai bun atat pentru echipa de club, cat si pentru nationala de juniori.

 

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile