Nationala de U20 a Romaniei se afla in aceste zile in cantonament la Parma, Stejareii continuandu-si pregatirea pentru participarea la World Rugby U20 Trophy, a doua competitie valorica din lume la aceasta categorie de varsta. Cel mai tanar jucator din lotul Romaniei U20 este Darius Vulturar (1,92m si 96 kg) care a implinit 18 ani in urma cu 14 zile. Jucatorul legitimat la CSS 2 CNE Baia Mare, echipa cu care este campion national la U18, evolueaza pe postul de aripa si, in ciuda varstei, a mai evoluat cu echipa Romaniei de U18 in acest an, atat la Campionatul European de rugby XV, cat si cel de rugby 7. Mai mult, meciul de pregatire pe care Romania U20 l-a facut vineri, 3 august cu CS Dinamo, a fost primul lui joc impotriva unei echipe de seniori.
Originar din satul Murani,comuna Pischia (Jud. Timis), Darius a ajuns la rugby in urma unei selectii facute la scoala generala din comuna, profesoara lui de educatie fizica fiind sotia unui cunoscut antrenor de rugby din zona Banatului, Cosmin Cioriciu. A mers la trialul pe care acesta il organiza la Timisoara si dupa trei zile de teste a fost singurul selectionat din cei 100 de copii prezenti. Avea 13 ani si multa, multa ambitie pentru ca timp de trei ani a facut naveta intre satul lui si Timisoara, de trei ori pe saptamana. “Era foarte greu pentru ca trebuia sa ma trezesc de dimineata sa merg la scoala, apoi sa merg la antrenamente, uneori prindeam autobuzul, alteori stateam la ocazie, ajungeam tarziu acasa, apoi a doua zi trebuia sa ma trezesc devreme ca sa am timp sa invat. Nu puteam sa ma mut pur si simplu la Timisoara pentru ca parintii mei erau bolnavi si trebuia sa am grija de ei, de treburile casei. A fost o perioada grea, dar a trecut”, isi aminteste el.
A fost legitimat la echipa de copii a RCM Timisoara pentru care a jucat trei ani, dupa care a urmat transferul la CSS 2 CNE Baia Mare. Aici insa, timp de cinci luni doar s-a antrenat fara a evolua in meciuri oficiale pentru ca nu a avut drept de joc. “A fost frustant pentru ca ma antrenam impreuna cu coelgii mei insa nu puteam juca pentru ca nu aveam voie. E greu sa stai in tribuna si sa te uiti la echipa ta, sa stii ca ai fi putut fi acolo sa ii ajuti. Insa primul meci pe care l-am jucat oficial pentru CSS 2 CNE a fost la Turneul Final de la Barlad din 2017 cand am cucerit alaturi de colegi primul titlu national, la rugby 7”, povesteste el.
INTERVIU | Poreclit Nadolo, dupa un cunoscut jucator fijian ce evolueaza pe postul de aripa, Darius Vulturar a povestit despre cum s-a integrat in echipa Romaniei de U20, despre acest an competitional si cum a ajuns sa fie nedezlipit de mascota echipei, ursuletul Carpi (prescurtare de la carpatin, specia de urs care poate fi intalnita si in Romania).
Anul acesta au venit pentru tine primele convocari la loturile nationale. Ce reprezinta pentru tine?
O mare mandrie pentru ca imi doresc sa ii fac fericiti pe parintii mei, sa vada ca am plecat de acasa ca sa imi fac un viitor mai bun pentru mine, pentru ei, pentru familie. Participarea la Campionatele Europene a fost o experienta foarte buna pentru ca am invatat lucruri noi, am castigat mai multa incredere in mine, am invatat sa fiu mai disciplinat, sa imi respect adversarul si sa incerc sa gestionez mai bine emotiile mari pe care le am de fiecare data. In plus, a fost un pas inainte faptul ca am jucat la un alt nivel, la o alta intensitate, am invatat sa fiu mai atent la miscarile adversarului.
Cum ai primit convocarea la U20? Aveai 17 ani practic cand ai facut primul stagiu cu ei…
M-am bucurat, e o sansa unica sa te pregatesti cu gandul ca ai in fata o competie mondiala. M-am gandit la inceput ca poate nu voi face fata, cerintele sunt mai mari, se lucreaza altfel decat la U18, dar ma bucur ca antrenorii au incredere in noi si ne incurajeaza tot timpul pentru a invata lucuri noi si a ne autodepasi.
Cum te-ai integrat?
Foarte bine, ma inteleg bine cu baietii, ma ajuta faptul si ca suntem mai multi din generatia 2000 si ca suntem si colegi la echipa CSS 2 CNE Baia Mare.
Esti cel mai mic din grup. Se mai fac glume pe seama ta?
Se fac aproape tot timpul, unele sunt ok, altele nu, dar incerc sa nu le dau atentie prea mare si sa imi vad de ce am eu de facut.
Cum ai ajuns sa ai grija de mascota echipei, de Carpi?
Antrenorii au intrebat cine este cel mai mic ca varsta din grup ca sa aiba in permanenta grija de Carpi si cum sunt mai mic cu cateva zile decat un alt coleg care e nascut in acelasi an si aceeasi luna, mi l-au incredintat mie. Il port cu mine peste tot, si la masa, si la sedintele tehnice, la antrenamente. A fost un pic ciudata la inceput, dar m-am obisnuit. Cred ca au si dorit sa ma responsabilizeze un pic.
Romania U20 se pregateste pentru participarea la World Rugby U20 Trophy. Ce inseamna aceasta competitie pentru tine?
In primul rand imi doresc sa raman in grupul final de 26 de jucatori pentru ca este o sansa uriasa sa ajungi sa joci intr-o asemenea competitie. Pentru mine, va fi ca un vis, imi doresc, daca mi se va da aceasta sansa, sa ajut cat de mult pot echipa si sa imi fac familia fericita, sa fie parintii mandri de mine. Imi doresc foarte mult sa nu-i dezamagesc nici pe ei, nici pe antrenori, nici pe colegii mei.
Meciul de pregatire pe care Romania U20 l-a facut cu Dinamo a fost primul tau meci impotriva unei echipe de seniori. Cum te-ai simtit?
Mi-a fost foarte greu pentru ca am si evoluat pentru prima data pe un post nou, cel de aripa pentru ca eu de obicei joc flanker. Practic am avut un singur stagiu de pregatire pe acest post, mai trebuie sa invat lucruri, insa imi place. Imi da mai multa libertate in joc, posibilitatea de a lua decizii mai repede, cred ca postul de aripa mi se potriveste mai bine.
Dar din punct de vedere fizic, al intesitatii jocului, cum a fost?
Contactele au fost puternice, s-a jucat intr-un ritm mai alert, am avut emotii mari, ma bucur ca a fost un meci din care am invatat foarte multe lucruri.
Ce ti se pare cel mai greu la U20?
Intensitatea antrenamentelor, sa te pregatesti dupa un alt sistem decat cel de la club pe care trebuie sa il inveti destul de repede, totul e mult mai profesionist. Mi se cere foarte mult sa gandesc mai limpede, sa fiu atent la ce se joaca in fata mea, sa joc in functie de apararea adversarului, sa gandesc repede.