Debutantii Romaniei la World Rugby Nations Cup au intrat oficial in randul Stejarilor primind pileusul dacic

Debutantii Romaniei la World Rugby Nations Cup au intrat oficial in randul Stejarilor primind pileusul dacic.

Nationala de rugby a Romaniei a ridicat pentru a patra oara trofeul World Rugby Nations Cup, competitie care a avut loc la Bucuresti. Dincolo de succesul Stejarilor este important de subliniat faptul ca in aceasta editie, au debutat pentru Romania nu mai putin de opt jucatori: Jack Umaga, Gigi Militaru, Andrei Iurea, Razvan Ailenei, Ionut Balaban, Nicolas Onutu, Florin Bardasu si Dennis Perju.

Prezenta lor in clubul select al Stejarilor a fost oficializata prin inmanarea pileusului dacic sau a cusmei, cum este mai bine cunoscut unul dintre cele mai vechi simboluri vestimentare romanesti. Traditia a fost  instituita in randul echipei nationale inainte de plecarea la Cupa Mondiala din Anglia de anul trecut, cand toti jucatorii si staff-ul tehnic au primit traditionalele “cusme”.

Trei dintre debutantii in echipa nationala au explicat pentru site-ul frr.ro, ce inseamna pentru ei debutul in tricoul cu frunza de stejar si primirea cusmei.

Florin Bardasu a debutat pentru Stejari in ultimul meci la World Rugby Nations Cup, cel cu Argentina XV. Taloneurul in varsta de 24 de ani, care joaca in campionat la CSM Stiinta Baia Mare marturiseste ca debutul la echipa nationala il motiveaza si mai mult. “A fost o onoare pentru mine sa debutez pentru Romania, o bucurie imensa si neasteptata. A fost un meci greu cu Argentina XV, un meci de care imi voi aduce aminte tot timpul, cu un nivel mult mai ridicat de joc decat ce am jucat  eu pana acum. Ma bucur ca antrenorii au avut incredere in mine si mi-au dat aceasta sansa de a evolua pentru Romania. Acest debut ma motiveaza mai mult ca sa ma pregatesc mai bine si sa fiu in atentia antrenorilor. Am avut mari emotii cand am primit cusma, iar faptul ca m-am alaturat Stejarilor e un motiv de mare mandrie”, spune el.

Jucator de linia a treia, Razvan Ailenei (24 ani) si-a facut debutul pentru Romania in primul meci la World Rugby Nations Cup, cu Namibia. Legitimat la CSM Stiinta Baia Mare, acesta a evoluat si in celelalte doua partide disputate de Stejari in aceasta competitie, cu Uruguay si Argentina XV: “Debutul la echipa nationala a fost un vis devenit realitate pentru ca de cand eram mic imi doream sa joc pentru Romania. Momentul in care am primit cusma a fost unul de mandrie, acel sentiment extraordinar ca faci parte din lotul Romaniei, un simbol care iti schimba viata ca jucator. Au fost meciuri frumoase la Nations Cup, cu un nivel ridicat, care pe noi, debutantii, ne ajuta mult sa crestem ca joc, ca decizii de joc. A fost un turneu pe care nu-l voi uita, mai ales ca s-a si incheiat cu un trofeu. Aceste meciuri jucate imi dau incredere mai multa in mine si ma fac sa imi doresc sa ma pregatesc mult mai bine. Obiectivul meu este participarea cu echipa Romaniei la o editie de Cupa Mondiala, insa pentru acest lucru trebuie sa muncesc mult mai mult”, spune el.

Pilier al campioanei Romaniei, Timisoara Saracens, Gigi Militaru a debutat pentru Romania in meciul cu Namibia, ca apoi sa fie in primul XV cu Uruguay si sa joace si impotriva Argentinei XV. Jucatorul in varsta de 29 de ani, originar din Lupeni spune ca s-a integrat repede in echipa nationala, ajutat de colegii de la Timisoara: ”Pasul pentru mine la echipa nationala a fost cel mai frumos lucru care mi se putea intampla. Asteptam de mult sa fiu convocat si intr-un final mult asteptat am ajuns si aici . In randul Stejarilor m-am simtit foarte bine, m-am integrat rapid, colegii de la Timisoara fiindu-mi de mare ajutor. Meciurile au fost exact cum ma asteptam de intensitate mare la fel ca cele jucate cu Timisoara pentru calificarea in Challenge Cup. „Botezul” cusmei a fost emotionant, o traditie noua si frumoasa de care, cu siguranta, multi jucatori vor dori sa aiba parte”, a declarat el.

Pileusul dacic, caciula cunoscuta si sub numele de “boneta frigiana”, era un semn al nobletei si al statutului social, fiind purtat de tarabostes, numiti in sursele antice si pileati. Caciula purtata de acestia a devenit, in zona Imperiului Roman, un simbol al libertatii, fiind purtata de sclavi in ziua eliberarii lor. Acest simbol  al libertatii s-a propagat pastrandu-si  semnificatia initiala pana in zilele noastre. Pileusul dacic a devenit in timp mult mai cunoscut sub numele de „cusma” ca apoi sa primeasca denumirea moderna de „caciula”.

 

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile