CS Dinamo a câștigat finala mică a ediției 2021 a SuperLigii de Rugby, după ce a învins astăzi, la București, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf pe SCM Timișoara cu 16-11 (6-11). Alb-roșii câștigă astfel pentru prima dată bronzul competiției de când aceasta se desfășoară în actualul format, în timp ce Timișoara, la fel ca în 2019, termină în afara podiumului.
Desfășurat pe o ploaie măruntă, meciul pentru bronz a fost mai mult o confruntare tactică, fiecare echipă încercând să joace cât mai pragmatic, determinându-și adversara să greșească. Dinamo a început mai bine partida, fiind de remarcat incursiunea lui Marius Simionescu care și-a trimis un balon de urmărire blocat însă de Ionuț Mureșan, fundașul alb-roșilor găsind de câteva ori tușe foarte bune în 22-ul bănățean.
În minutul 8, Timișoara reușește prima pătrundere periculoasă în 22-ul dinamovist, prin Etonia Saukuru, acțiunea acestuia soldându-se cu primele puncte pe tabelă, din lovitura de pedeapsă transformată de Florin Vlaicu, 3-0. În următoarele 10 minute ambele echipe încearcă să depășească apărarea adversă cu baloane lungi, trimise peste linia defensivă, însă atât Marius Simionescu, cât și Iliesa Tiqe au acoperit foarte bine zona din spatele apărării.
În minutul 16, bănățenii se desprind după ce Vlaicu mai pune trei puncte pe tabelă dintr-o nouă lovitură de pedeapsă, 6-0. Imediat Dinamo pune presiune și mută jocul în 22-ul advers, însă Timișoara se apără foarte bine. Pressingul bucureștenilor dă însă roade, astfel că bănățenii greșesc și Dinamo iese din aceste momente bune de joc cu o lovitură de pedeapsă, transformată de Williams Jondre, 6-3. Acesta are șansa egalării, dintr-o nouă penalitate, însă ratează, poziția fiind destul de dificilă.
Este rândul Timișoarei să preia ofensiva, astfel, după o grămadă în 22-ul dinamovist, Gabriel Rupanu deschide la Florin Vlaicu, care după o fentă de pasă, îl găsește pe Tique Iliesa, după care balonul ajunge Stephen Shennan și la Manumua Tevita, care pătrunde în terenul de țintă pentru prima încercare a finalei, 11-3, în minutul 26. Aceștia au șansa să se desprindă pe tabelă, însă balonul șutat de Vlaicu dintr-o lovitură de pedeapsă de la aproape centrul terenului, nu prinde spațiul buturilor. Pe finalul primei părți Dinamo atacă, pune presiune și reușește să reducă ecartul, 11-6, Jondre reușind de această dată transformarea penalității.
În partea a doua, Dinamo a fost mai prezentă în joc și mai pragmatică în a-și juca șansa. Chiar la debutul părții secunde, alb-roșii au din nou șansa de a reduce diferența, însă Jondre ratează lovitura de pedeapsă. Pressingul agresiv făcut de aceștia îi determină pe timișoreni să greșească, astfel că arbitrul întâlnirii, Robert Diaconescu, dictează o nouă lovitură de pedeapsă, de această dată Jondre reușind să o concretizeze în puncte, 11-9. Timișoara încearcă să construiască și să se apropie de 22-ul advers, însă Dinamo se apără foarte bine, mai mult are șansa să mai pună pune pe tabelă, însă Jondre ratează încă două lovituri de pedeapsă (minutul 55 și minutul 58). Pe fondul dominării alb-roșilor, în urma greșelilor repetate în apărare, Holoia vede cartonașul galben, Timișoara rămânând în 14 jucători pentru 10 minuute. Dinamo profită de avantajul jucătorului în plus și în minutul 66, Marian Ispir, după o fentă de pasă, pătrunde frumos printre trei jucători bănățeni și își aduce echipa în avantaj printr-un eseu, 14-11, transformat de Jondre, 16-11. Timișoara încercă să revină, însă se lovește de apărarea foarte bună, înaintată a bucureștenilor, care au șansa de adăuga puncte pe tabelă, însă tentativa de drop-gol a lui Darren Barron, nu-și atinge ținta. Meciul se încheie cu Timișoara în atac, fără însă a avea puterea de a marca.
Astfel, Dinamo câștiga pentru prima dată medaliile de bronz ale SuperLigii, de când aceasta se desfășoară în actualul format, după ce au fost aproape de podium în 2014 și 2020.
Echipele care au evoluat în finala mică:
CS Dinamo:
1. Bogdan Neacșu, 2. Sergiu Puescu, 3. Alexandru Gordaș, 4. Johan Van Heerden, 5. Andrei Toader, 6. Samuel Swanepoel, 7. Clifferd Jacobs, 8. Etienne Terblanche, 9. Williams Jondre, 10. Darren Baron, 11. Damian Bonaparte, 12. Leighton Van Wyk, 13. De-an Ackermann, 14. Marian Ispir, 15. Marius Simionescu. Rezerve: 16. Marco Fuhri, 17. Dragoș Mihai, 18. Jean – Pierre Smith, 19. Malcolm Onsandom, 25. Marcel Rusu, 22. Frederik Theron, 21. Wilfred Bowers, 34. Rafael Florea Jilăveanu.
Antrenori: Cosmin Rațiu și Sosene Anesi
SCM Timișoara:
1. Ciprian Chiriac, 24. Andrei Rădoi, 3. Mosese Digo, 4. Lucian Mureșan, 5. Valentin Popârlan, 16. Dorin Lazăr, 7. Vlad Neculau (C), 8. Etonia Saukuru, 9 Gabriel Rupanu, 29. Florin Vlaicu, 11. Stephen Shennan, 12. Tevita Manumua, 13. Jgerenaia Khvivha, 14. Kemal Altinok, 15. Iliesa Tiqe
Rezerve: 2. Gigi Militaru, 17. Joji Sikote, 22. Laurențiu Nica, 19. Feofakai Holoia, 20. Sean Morrell, 21. Corrado- Romeo Ștețco, 10. Gabriel Jipa, 6. David Trăușan
Antrenori: Valentin Calafeteanu, Stelian Burcea