Dinamo și Baia Mare, victorioase în etapa a III-a a Play-Off-ului Ligii Naționale de Rugby

Meciul care a deschis etapa a treia din play-off-ul Ligii Naționale a fost eternul derby din sportul românesc, CSA Steaua – CS Dinamo, partidă disputată pe Stadionul Ghencea central.

Militarii au început în forță, având prima șansă de a culca balonul în terenul de țintă, însă Florin Bărdașu, face înainte după o pasă primită de la Tangimana Fonovai. Cei care pun însă primele puncte pe tabelă sunt oaspeții, printr-o penalitate transformată de Helarius Kisting, 3-0, în minutul 8. După o nouă pătrundere periculoasă în terenul de 22 advers, în urma unei acțiuni Eseria Vueti – Damian Strătilă, anihilată, încă o dată, de dinamoviști, gazdele reușesc primul eseu, la colț, prin Nasalo, remarcat foarte bine de Sioeli Lama. Ratu Taniela transformă și Steaua trece la conducere, 7-3 în minutul 15.

La prima intrare periculoasă în 22-ul stelist, Dinamo pune prima încercare pe tabelă, prin Marian Ispir, care concretizează o acțiune frumoasă, balonul trecând pe la Marius Simionescu și De-an Ackermann, aducându-și echipa pentru a doua oară în avantaj, 8-7, în minutul 22. În următoarele 10 minute cele două echipe fac schimb de roluri la conducere, Steaua punctând un nou eseu prin Tweddle, transformat de Ratu Taniela, 14-8, ca apoi Dinamo să revină, tot printr-un eseu, autor Kisting, după o pasă la interior a lui Marian Ispir. Același Kisting transformă, 15-14 pentru Dinamo. Oaspeții au șansa de a-și consolida avantajul, însă balonul șutat de Kisting dintr-o lovitură de pedeapsă nu găsește interiorul buturilor. Cu două minute înainte de intrarea la vestiare, Sam Swanepoel primește cartonașul galben pentru greșeli repetate, arbitrul Cristian Șerban dictând și o lovitură de pedeapsă pentru gazde, transfromată de Ratu Taniela, care își aduce echipa în avantaj, 17-15. La ultima acțiune a primei părți, Steaua râmâne pentru toată partida în 14 jucători, după ce Nasalo primește cartonaș roșu pentru un placaj periculos la Kisting. Acesta are șansa de a întoarce încă o dată scorul, însă nu reușește să transforme lovitura de pedeapsă, de la aproximativ 45 de metri.

În repriza secundă, militarii își măresc ecartul, după o fază colectivă, Hinckley Vaovasa îl vede perfect pe Sioeli Lama, care marchează un nou eseu, transformat de Ratu Taniela, 24-15. Meciul se relansează câteva minute mai târziu, când Dinamo strânge scorul, după o pătrundere frumoasă a lui Marius Simionescu, balonul trecând pe la Dorin Tică, Gabriel Pop și Ovidiu Cojocaru, 24-20. Steaua însă joacă pragmatic și pune jos încă o lovitură de pedeapsă transformată de Ratu Taniela și se desprinde la 27-20. Urmează o perioadă în jocul este fragmentat, cu multe eliminări, de la Steaua, Arabuli Gaga și Dragoș Ser și De-an Ackermann de la Dinamo. Alb-roșii gestionează mai bine finalul de meci și se apropie, întâi printr-o lovitură de pedeapsă transformată de Williams Jondre, 27-23. Pressingul continuu al acestora în 22-ul stelist se concretizează prin eseul lui Florian Ciocoiu deschis foarte bine de Tudor Boldor, aflat la primul meci pentru noua sa echipă. 28-27 pentru Dinamo, scor final.

Campioana en-titre, victorie pe teren propriu
Al doilea derby al etapei a avut loc la Baia Mare, unde campioana en-titre, CSM Știința a întâlnit pe SCM USVM Timișoara. Maramușenii au dominat primele minute ale jocului, Paul Popoaia punând primele puncte pe tabelă pentru aceștia, 3-0, dintr-o lovitură de pedeapsă. Presiunea acestora se concretizează câteva minute mai târziu, când Beka Bitsdadze marchează un eseu la colț, 8-0. Bănățenii își construiesc cu răbdare atacul și Manumua Tevita, după o cursă spectaculoasă, înscrie primul eseu al echipei sale, la prima acțiune periculoasă a acestora, 8-5. Zece minute mai târziu, după o fază care nu anunța nimic deosebit, Kemal Altinok reușește un nou eseu pentru Timișoara, profitând de greșelile în apărarea băimăreană. Acesta a urmărit foarte bine balonul, plonjând în eseu, 10-8 și oaspeții trec pentru prima dată în avantaj. Aceștia își măresc ecartul, profitând din nou de numeroasele greșeli din apărarea zimbrilor, Eugen Căpățînă reușind un nou eseu. După mai multe consultări cu arbitrii de margine, centralul Radu Petrescu acordă eseu de penalizare, 17-8 pentru Timișoara. Baia Mare termină prima repriză in atac, Alexandru Țiglă, la o palmă de terenul de țintă forțează părunderea, însă este oprit neregulamentar. Vlad Neculau vede cartonașul galben, iar maramureșenii aleg pentru tușă lovitură de pedeapsă. Molul de margine foarte bine organizat de Marius Dănilă, câștigă teren și Levan Pepidze concretizează efortul înaintării. Grant transformă pentru a reduce ecartul, 17-13.

În partea a doua, ambele echipe au pus pe tabelă câte o penalitate, Baia Mare prin Paul Popoaia, 17-16, iar Timișoara prin Gabriel Rupanu, 20-16, ca același Popoaia să strângă scorul, tot printr-o penalitate, 20-19. În minutul 51, maramureșenii trec în avantaj printr-un eseu la colț reușit de Mahlo Kefentse, după o frumoasă acțiune pe treisferturi, Popoaia transformă, 26-20.Aceștia aveau să rămână la conducere doar trei minute, pentru că Timișoara reușește să răstoarne din nou scorul, printr-o încercarea a lui Stephen Shannan, transformată de Florin Vlaicu, 27-26.  Oaspeții au șansa de a-și mări avantajul, însă Vlaicu ratează transformarea loviturii de pedeapsă. În minutul 65, Timișoara rămâne în inferioritate numerică după eliminarea lui Iliesa Tiqe, băimărenii profită de acest lucru și marcheză un nou eseu, după un mol de margine, prin Mate Dardzulidze, 31-27. Aceștia își consolidează avantajul după o cursă spectaculoasă de peste 50 de metri a aripii Mahlo Kefense, care marcheză un eseu la centru, transformat de Grant, 38-27.

În următoarea etapă, CS Dinamo primește vizita SCM USV Timișoara, iar CSM Știința Baia Mare întâlnește pe CSA Steaua.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile