Dmitri Yachvili, fostul international francez, actualmente la Biarritz, are o poveste de viata foarte interesanta. Totul a inceput in anii 40 ai secolului trecut, cand bunicul sau, Chaliko, a fost luat prizonier de catre armata germana, in bataliile care s-au dat la St. Petersburg.
Chaliko Yachvili lupta pentru armata sovietica, fiind apoi internat intr-un lagar nazist. A reusit sa scape din detentie, iar dupa evadare s-a refugiat in Franta, in provincia Limousin, unde a fost printre cei mai activi membri ai rezistentei franceze.
La incheierea pacii, Chaliko Yachvili a ramas in Hexagon, acolo unde fiul sau, Michel, a inceput sa joace rugby. Si nu oricum, ci la un nivel foarte inalt, in conditiile in care a fost selectionat in echipa nationala a Frantei.
Michel Yachvili a evoluat intai pe post de taloner, dupa care a trecut si in linia a treia, pe locul flankerului. Cea mai mare performanta a lui Michel Yachvili a fost castigarea Marelui Slem in Turneul celor 5 Natiuni, in anul 1968.
Fii sai, Gregoire si Dmitri au ales si ei calea spre rugbyul de performanta. Gregoire a decis sa joace pentru nationala Georgiei, in timp ce Dmitri a devenit mijlocas la gramada in echipa nationala, continuand traditia tatalui.
Interesant este ca initial Dmitri a dat rugbyul pentru fotbal, dar dupa aceea a revenit la prima dragoste. De la fotbal i-a ramas insa tehnica impecabila a loviturilor de picior, pe care a fructificat-o la rugby, unde a devenit unul din cei mai exacti buteuri.
Specialitatea lui Yachvili este dropgolul, procedeu foarte pretentios care este utilizat din ce in ce mai rar in rugbyul romanesc. Ultima mare competitie a lui Yachvili la echipa nationala a Frantei a fost Cupa Mondiala din 2011, cand a cucerit medalia de argint in Noua Zeelanda.
Foto: francesoir.fr