Dinastia franco-georgiana Yachvili

Dmitri Yachvili.
Dmitri Yachvili.

Dmitri Yachvili, fostul international francez, actualmente la Biarritz, are o poveste de viata foarte interesanta. Totul a inceput in anii 40 ai secolului trecut, cand bunicul sau, Chaliko, a fost luat prizonier de catre armata germana, in bataliile care s-au dat la St. Petersburg.

Chaliko Yachvili lupta pentru armata sovietica, fiind apoi internat intr-un lagar nazist. A reusit sa scape din detentie, iar dupa evadare s-a refugiat in Franta, in provincia Limousin, unde a fost printre cei mai activi membri ai rezistentei franceze.

La incheierea pacii, Chaliko Yachvili a ramas in Hexagon, acolo unde fiul sau, Michel, a inceput sa joace rugby. Si nu oricum, ci la un nivel foarte inalt, in conditiile in care a fost selectionat in echipa nationala a Frantei.

Michel Yachvili a evoluat intai pe post de taloner, dupa care a trecut si in linia a treia, pe locul flankerului. Cea mai mare performanta a lui Michel Yachvili a fost castigarea Marelui Slem in Turneul celor 5 Natiuni, in anul 1968.

Fii sai, Gregoire si Dmitri au ales si ei calea spre rugbyul de performanta. Gregoire a decis sa joace pentru nationala Georgiei, in timp ce Dmitri a devenit mijlocas la gramada in echipa nationala, continuand traditia tatalui.

Interesant este ca initial Dmitri a dat rugbyul pentru fotbal, dar dupa aceea a revenit la prima dragoste. De la fotbal i-a ramas insa tehnica impecabila a loviturilor de picior, pe care a fructificat-o la rugby, unde a devenit unul din cei mai exacti buteuri.

Specialitatea lui Yachvili este dropgolul, procedeu foarte pretentios care este utilizat din ce in ce mai rar in rugbyul romanesc. Ultima mare competitie a lui Yachvili la echipa nationala a Frantei a fost Cupa Mondiala din 2011, cand a cucerit medalia de argint in Noua Zeelanda.

Foto: francesoir.fr

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile