Farul Constanta a scris o frumoasa pagina de istorie pentru rugby-ul romanesc, in 1986, atunci cand a reusit o victorie de prestigiu in fata celor de la Agen, care la finele acestei saptamani vor evolua la Bucuresti, in fata Lupilor.
Jean Fabre, presedintele celebrului club de rugby francez Stade Toulousain, si-a promovat incepand cu 1981 un proiect extrem de ambitios, de creare a unei Cupe Europene pentru echipele de club.
Aceasta idee a prins contur in 1986, dorindu-se extinderea vechii Cupe a Campionilor Europeni, la care, din crema rugby-ului, participau doar echipe din Romania si Franta. In opinia lui Fabre, la competitie ar fi trebuit sa ia parte formatii din natiunile britanice, Franta, Italia si Romania.
Cu ajutorul sponsorului Matra, Fabre a reusit sa organizeze in 1986 o editie de test, denumita Masters, la care a invitat crema rugby-ului mondial. Invitatele au fost Toulouse si Agen, ambele din Franta, Banco Nacion din Argentina, Ponsonby, din Noua Zeelanda, West of Brisbane din Australia, L”Aquila din Italia, Barbarians Fidjian si Farul Constanta. Echipele britanice au declinat invitatiile.
Competitia s-a desfasurat in luna decembrie, iar Farul Constanta a furnizat prima surpriza a competitiei. In sferturile de finala, marinarii s-au impus in fata puternicei formatii neozeelandeze, Ponsonby, cu scorul de 15-13. Acest lucru i-a pus in incurcatura pe organizatori, care cumparasera deja biletele de intoarcere pentru constanteni, considerand ca ei vor avea un sejur mai scurt in Franta.
In semifinale, Farul a continuat seria surprizelor, trecand de Agen cu 9-6. La acea vreme, Agen era o forta a rugby-ului francez, iar victoria a fost una rasunatoare.
Finala competitiei a pus fata in fata pe Toulouse si pe Farul Constanta, in apropierea Craciunului. Gazdele s-au impus la diferenta consistenta, sursele consultate neindicand si scorul exact al partidei. Cert este ca acest turneu Masters a continuat sa fie organizat pana in 1990, fiind practic precursorul Heineken Cup.
Farul Constanta era atunci o echipa foarte puternic, osatura echipei nationale a Romaniei, care anul urmator participa la prima Cupa Mondiala, in Noua Zeelanda, fiind formata din jucatori dobrogeni. Farul l-a avut in randurile sale, pentru Masters-ul francez, si pe Haralambie Dumitras.