Caută
Close this search box.

Fereastra deschisa spre Europa, spre lume

Echipa Nationala de Rugby 7.
Echipa Nationala de Rugby 7.

In anii 50-60, Romania a gazduit numeroase competitii internationale.

Campionate Europene de gimnastica, de handbal si de volei, de pilda. Un turneu UEFA la fotbalul juvenil. Tot atunci, Bucurestiul a fost orasul unde s-au disputat finale de Cupa Campionilor Europeni. La rugby si la volei. Toate aceste competitii, toate evenimentele de atunci au atras atentia tinerilor spre sport.

La cinci decenii dupa toate acestea, la sfarsitul saptamanii, stadionul ”Arcul de Triumf” din Capitala va fi locul de defasurare a finalei 7s Grand Prix Series 2013.

Se spune ca este greu sa ajungi in varful unei ierarhii sportive, dar si ca mult mai dificil este sa ramai acolo. Sintagma este valabila si pentru rugby-ul romanesc, cel care, dupa ce a stralucit la mijlocul secolului trecut, a cunoscut, sub impactul adoptarii profesionismului la nivel international, insa si a problemelor economice de la noi, un recul.

Ce ar fi de facut, asadar, pentru ca acest sport sa-si regaseasca stralucirea de altadata? Oare nu cumva primul pas ar fi sa revina in centrul atentiei prin competitiile internationale pe care le organizeaza?

In anii 90, intr-o perioada in care incepea sa se contureze intrebarea ”Oare cand Romania va mai invinge Franta?”, nationala noastra de rugby in 7 participa la turneul de la Hong Kong, unul dintre cele mai selecte din acea vreme. Si mergea, anual, la Paris pentru ”Air France Sevens”.

”Stejarii” nu se puteau pune atunci cu selectionata Fiji, insa mai mereu demonstrau ca au stofa pentru varianta redusa a rugby-ului. Mai apoi, cand totul parea ca merge bine spre foarte bine, filmul s-a rupt. N-am mai participat din motive ciudate – unii au spus ca se obtinea prea greu viza de Franta… S-a pierdut timp pretios, iar locul lasat liber de Romania a fost luat de natiuni rugbystice mai mici ca a noastra. Asa se explica de ce, astazi, echipe precum Rusia, Portugalia, Georgia sau Spania se prezinta, deseori, mai bine.

Anii pierduti s-au intors, asadar, impotriva noastra. Si nu avem alti ani de pierdut.

Rugby-ul in 7 a devenit sport olimpic, iar la Rio, in 2016, se vor decerna primele medalii in sportul cu balonul oval din 1924 incoace.

Adica de la editia pariziana la care echipa in XV a Romaniei a obtinut prima clasare pe podiumul olimpic – cu mentiunea ca acel loc 3 de atunci a fost cel dintai nu numai pentru rugby, ci si pentru intregul nostru sport.

Timp de doua zile, sambata si duminica, pe stadionul ”Arcul de Triumf” din Bucuresti se vor infrunta cele mai valoroase douasprezece echipe de rugby in 7 ale Europei. Va fi o ocazie pentru ”stejari” de a dovedi ce pot, dar si pentru iubitorii de la noi ai sportului oval de a confirma ca sunt uniti de o mare pasiune.

Si va fi, totodata, o noua fereastra pe care rugby-ul nostru o deschide spre Europa, spre lume.

Marian Burlacu (Libertatea)

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor