Ediția a V- a a Festivalului de rugby Cristache Mitrea s-a desfășurat în acest weekend cu participarea echipei scoțiene Boroughmuir U16. Sosirea aceastora, dar și intrarea pe terenul unde urma să se dispute partida au fost acompaniate de tradiționalul cimpoi scoțian.
Peste 300 de copii de la cluburile din București s-au întâlnit pe Parcul Copilului pentru a participa la evenimentul dedicat marelui om de rugby Cristache Mitrea .
Fiul cel mare al acestuia, Daniel Mitrea, actualul coordonator al Academiei Române de Rugby, crede că această ediție a fost un succes și speră ca următoarele ediții să participe mai multe echipe din afara țării.
“Am reușit încă o dată să adunăm la terenul de rugby destul de mulți copii. Această ediție este una internațională, fiindcă îi avem invitați pe cei de la Boroughmuir cu echipa de Under 16 care vizitează pentru prima oară România și avem onoarea de a juca în premieră cu ei”, a declarat Daniel Mitrea.
Tot el mai declară că își dorește că și edițiile următoare să fie internaționale, cu participarea a cât mai multe echipe din afara granițelor.
Despre Cristache Mitrea
Cristache Mitrea a fost una dintre personalităţile rugbyului românesc care si-a pus amprenta asupra acestui sport ca jucator si antrenor, dar si ca oficial al forului de specialitate in cele doua decade cat a activat ca secretar general al Federatiei Romane de Rugby si presedinte al Asociatiei Municipale de Rugby Bucuresti.
Acesta s-a nascut la 27 februarie 1949, in Bucuresti, iar la sase ani incepea sa mearga la primele antrenamente de rugby, la echipa de copii a Rapidului. De aici a fost promovat la echipele de juniori ale Grivitei, avandu-i ca antrenori pe Milica Constantin, Titi Cocor sau Tudor George –Ahoe. A practicat si atletism, specializarea sa fiind in probele de aruncari – greutate, disc si sulita.
Odata cu intrarea la Institutul de Educatie Fizica si Sport Bucuresti, acesta a ales rugbyul, incepand sa joace si in echipa Institului, specializandu-se pe postul de linia a II-a si avandu-l ca antrenor pe Rene Chiriac. In ce priveste senioratul, acesta a evoluat la Contactoare Buzau, ca dupa cutremurul din 1977 sa devina antrenor la CSS “Triumf” Bucuresti.
Incepand cu anul 1986, acesta ocupa functia de secretar general al Federatiei Romane de Rugby (1986-1990), devenind si membru in Biroul Federal, unde va ramane pana in 2004. Timp de cativa ani ocupa functia de sef de serviciu in Ministerul Sportului, dar si pe cea de secretar general al Federatiei Romane de Patinaj.
Rugby-ul ramane insa marea lui pasiune si in 2001 infiinteaza Asociatia Municipala de Rugby Bucuresti, care inregistreaza rezultate remarcabile pana in 2005, cand acesta este inlocuit in functia de presedinte. In 2013, pe cand ocupa functia de inspector de specialitate in MTS, este nevoit sa se pensioneze pe caz de boala.
Cei doi fii ai lui, Daniel si Stefan, au imbratisat pasiunea tatălui pentru rugby, Daniel fiind Coordonatorul Academiei de Rugby a FRR, iar Ștefan este făcând parte din Departamentul de Competiții al Federatiei.
Ei sunt fondatorii clubului de Rugby Șoimii București.