Caută
Close this search box.

Haralambie Dumitras in „El Pais”:„Am dorit sa ramanem in memoria tuturor ca invingatori, nu ca invinsi”

Haralambie Dumitras „Am dorit sa ramanem in memoria tuturor ca invingatori, nu ca invinsi”.

In perioada Cupei Mondiale de Rugby, „El Pais”, cotidianul cu cel mai mare tiraj din Spania dedica un amplu articol rugbyului romanesc. Pornind de la o discutie cu Haralambie Dumitras, presedintele Federatiei Romane de Rugby, jurnalistii iberici creioneaza un istoric al Stejarilor, al momentului in care Romania a fost aproape de a intra in Turneul celor 6 Natiuni si al evolutiei acestui sport marcat de Revolutia din 1989.

„In anii ’80, Romania era o putere in rugbyul european. Dintre toate victorii obtinute in fata Tarii Galilor, a Scotiei sau Frantei, cea mai memorabila ramane pentru Haralambie Dumitras, unul dintre liderii echipei din acea vreme, victoria din 1990 de la Auch, prima impotriva “cocosilor galici” pe teritoriul lor. Un succes cu atat mai meritoriu, cu cat, cu numai cateva saptamani inainte, capitanul Romaniei, Florica Murariu si alti patru jucatori romani si-au pierdut viata in Revolutia care a pus capat regimului lui Nicolae Ceausescu”, se arata in articol. “Ne-am dorit sa aducem un omagiu celor disparuti prematur dintre noi, sa indeplinim o datorie istorica fata de ei. Ne-am dorit sa lasam un semn al treceri noastre, sa scriem istoria cu gandul la ei, ne-am dorit sa ramanem in memoria tuturor ca invingatori si nu ca invinsi”, explica Haralabie Dumitras, Capitanul de la Auch, pentru El Pais.

Dupa un istoric al rugbyului romanesc, jurnalistii iberici vorbesc despre rolul pe care Ceausescu l-a dat acestui sport pe care l-a folosit ca mijloc de propaganda, pentru a intari brand-ul de tara. ” Guvernul a înțeles că jocul împotriva acestor națiuni mari da o vedere frumoasă asupra sistemului. Era normal sa se creeze aceasta imagine, sa fie folosit in acest mod, pentru ca era un fel de a spune lumii că România era in regula, nu existau probleme ” explica in contiuare, Dumitras.   El Pais reia toate victoriile importante ale Stejarilor, precum cea impotriva Scotiei in 1984, 28-22, sau a Tarii Galilor la Cardiff in 1988, 9-15, egalul de la Dublin cu Irlanda, 13-13, dar si faptul ca Stejarii au fost aproape de a face pasul alaturi de Franta, Tara Galilor, Anglia, Irlanda si Scotia in Turneul ce avea sa devina al celor 6 Natiuni. „Am simtit ca am apartinut elitei. Nu am amestecat rugbyul cu politica, am fost acolo, alaturi de marile natiuni pentru ca am iubit rugbyul”, spune Dumitras.

Este reluat si momentul Revolutiei din 1989, cand rugbyul romanesc a fost indoliat de moartea a sase dintre practicantii lui. „A fost multa durere in familia rugbyului, dar nu puteam face nimic. Daca a fost ceva mai trist, acel lucru a fost moartea lui Murariu, ucis din greseala, de doi soldati, pentru ca a a fost confundat cu un terorist. Florica a fost prietenul nostru, un exemplu de urmat in toate si care era respectat de toata lumea”, rememoreaza Hari Dumitras.

Dupa 1990, rugbyul romanesc a intrat in declin. „Este adevarat ca investitiile publice au scazut brusc, dar declinul se datoreaza mai multor factori. Aparitia profesionalismului a lasat un mare gol, iar noi am ratat trenul”, spune actualul presedinte al FRR.  In ciuda momentelor dificile, Stejarii s-au calificat la toate editiile Cupei Mondiale, iar in ce priveste viitorul, lucrurile se anunta pozitive. „Exista jucatori tineri, campionatul a devenit mai puternic si avem jucatori in Anglia, Franta, care duc la cresterea nivelului de joc al echipei” concluzioneaza Capitanul de la Auch.

Foto: El Pais.com

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor