Ikale Tahi în căutarea drumului către Cupa Mondială

Ca și România, Tonga, adversara noastră în meciul de mâine, este încă în lupta pentru a obține calificarea la Cupa Mondială din 2023, și după patru ani Ikale Tahi revin în România pentru o partidă test, ultima din cele programate în luna noiembrie.

Tonga se află pe poziția a 15-a în clasamentul World Rugby și va mai avea de disputat cel puțin un baraj pentru calificarea la Cupa Mondială din 2023. Învinsă în dublă manșă de Samoa (42-13 și 37-15) Tonga a trecut de Insulele Cook (54-10) și prin acest rezultat a rămas în cursa calificării urmând să dispute o partidă de baraj cu ocupanta primei poziții în calificările din Asia, cel mai probabil Hong Kong. Dacă se va impune, Tonga se va califica la Cupa Mondială, în caz contrar va ajunge să joace în recalificări.

Echipa din Insulele Pacificului a lipsit o singură dată de la Cupa Mondială, în 1991. În rest a fost o prezență constată și chiar dacă nu a reușit să trecă de faza grupelor atât în 2007, cât și în 2011 a câștigat două partide. Cea mai mare performață este victoria cu Franța, 19-14, în 2011, atunci, însă, tonganii au ratat calificarea în faza următoare deoarece cedaseră în partida cu Canada.

În această toamnă, Tonga a disputat trei partide, cu Scoția, Anglia și French Barbarians, pierdute toate, chiar dacă în ceea ce privește jocul a lăsat o bună impresie. Din lotul convocat, până în prezent, patru jucători nu au lipsit de la nicio întâlnire: Leva Fifita, linia a doua, Tanginoa Halaifouna, linia a treia,Sonetane Takulua , mijlocaș la grămadă și Walter Fifita, aripă. Cel mai selecționat dintre jucătorii care vor fi prezenți la București este Sonetane Takulua, 44 de prezențe pentru Ikale Tahi și al treilea în topul marcatorilor cu 234 de puncte.

Tonga
1. Siegfried Fisi’ihoi, 2. Siua Maile, 3. Ben Tameifuna, 4. Halaleva Fifita, 5. Dan Faleafa, 6. Onehunga Havili, 7. Mateaki Kafatolu, 8. Fotu Lokotui, 9. Sonatane Takulua (C), 10. James Faiva, 11. Solomone Kata, 12. Vaea Vaea, 13. Afusipa Taumoepeau, 14. Latu Latunipulu, 15. Walter Fifita. Rezerve: 16. Maile Ngauamo, 17. Jethro Felemi, 18. Ma’afi Fia, 19. Michael Faleafa, 20. Sione Vailanu, 21. Leon Fukofuka, 22. Navarre Haisila, 23. Atunaisa Manu
Antrenor: Toutai Kefu

Articol scris de Marius Raczek
FOTO: Tonga Rugby Union Facebook

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile