Component al nationalei de U18 a Romaniei cu care a jucat in acest an la Campionatul European de rugby in XV din Polonia si la cel de 7’s din Lituania, campion national en-titre la U18 cu CSS 2 CNE Baia Mare, jucatorul de linia a doua, Virgil Ghenea evolueaza din sezonul competitional 2018/2019 in Franta, la Aurillac, unde s-a transferat in aceasta vara. In varsta de 17 ani (nascut la 26.04.2001), Virgil (1,91m si 105 kg) a debutat pentru noua lui echipa in play-off-ul pentru accederea in Campionatul de elita al Frantei la U18, evoluand titular in toate cele trei meciuri castigate de Aurillac (22-14 cu US Bresanne, 36-5 cu Perigueux, 26-21 cu Dax), care astfel a reusit si promovarea. Acesta a vorbit despre cum s-a adaptat la noua lui echipa, cum resimte diferentele la nivel de juniori Franta-Romania si ce obiective de viitor are.
Originar din Iasi, Virgil a inceput rugbyul la varsta de 7 ani, mostenind pasiunea pentru acest sport de la tatal lui, Corneliu Ghenea, fost jucator al echipei Politehnica Iasi, acesta fiind de altfel si cel care l-a si indrumat spre rugby. A lucrat cronologic, cu antrenorii Ioan Iftode, Iulian Iftenie, Silviu Mihai Tibichi, Marian Cucuteanu , Gabriel Popa, Catalin Ioan si Florin Nistor, dupa care, in februarie 2016, dupa un an in care nu a jucat rugby deloc pentru ca la Iasi nu mai exista echipa la categoria lui de varsta, insa a practic handbal la LPS Iasi, a mers la CSS 2 CNE Baia Mare. In doi ani jumatate cu acesta club a cucerit doua titluri nationale in 2016 la DNJ U16 – rugby in 15 si in 2018, DNJ U18 -Rugby in 15 SI o Cupa a Romaniei in 2016, la U16, dar si un titlu de vicecampion national in 2017, la U17, rugby X.
Cum ai ajuns la Aurillac?
Am cautat un club unde este un antrenor roman ca sa pot sa ma acomodez mai usor. Am trimis un CV si cateva meciuri de ale mele si am fost placut surprins sa aflu ca ma pot transfera.
Nu ti-a fost teama sa lasi totul si sa iei totul de la capat, in alt loc?
Ba da, dar cred ca este normal sa fie asa, sa simti acea teama. In primul rand, imi lasam prietenii, familia si prietena si plecam la 2000 de km de casa, apoi, in cel de-al doilea rand, pe plan sportiv, era si frica de esec pe care cred ca o experimenteaza fiecare jucator atunci cand face un pas in fata.
Ce inseamna pentru tine transferul acolo?
E un pas mare pentru ca faptul ca am un numar mult mai mare de meciuri si la un nivel mai mare, atat tehnic, cat si fizic, ma ajuta enorm la cresterea mea individuala, ca jucator.
Cum te-ai integrat acolo?
M-am adaptat repede la sistemul de joc un mare avantaj fiind ca am fost primit foarte bine de catre colegi. In ce priveste gandul ca sunt atat de departe de casa m-am obisnuit relativ rapid, pentru ca trecusem printr-o experienta asemanatoare atunci cand m-am transferat de la Iasi la Baia Mare.
Cat de mult conteaza pentru tine faptul ca ai ca antrenor un fost international, pe Romeo Gontineac?
Vorbesc destul de mult cu el, si nu numai despre sport, despre partea tehnico-tactica sau despre antrenamente, ci si despre ce se mai intampla in rugby-ul romanesc. Avem si discutii mai personale, chiar ma ajuta foarte mult faptul ca e acolo, imi da incredere in plus.
Cum sunt antrenamentele? Ce e diferit fata de ce faceai la CSS 2 CNE Baia Mare?
Nu e o diferenta mare in ceea ce priveste antrenamentul, doar ca aici dureaza putin mai mult si suntem mai multi la antrenamente, in jur de 35 de jucatori. Si ce as putea sa spun ca e un pic nou, este faptul ca juniorii lucreaza cu un nutritionist, acela care se ocupa si de prima echipa.
Cum arata o zi obisnuita de pregatire?
Intr-o zi obisnuita avem sala dimineata, cu specific rugby si antrenament pe teren seara, care dureaza intre o ora jumatate si doua ore, de luni pana vineri. La acestea, o data pe saptamana toti cei ce nu suntem francezi, inclusiv jucatorii din prima echipa, facem si un curs de 3 ore de franceza.
Dupa cum am spus mai sus, m-am adaptat destul de repede la sistemul de joc cu ajutorul colegilor. Aici se pune mai mult accent pe jocul de treisferturi, acesta fiind printre primele lucruri pe care le-am sesizat inca din prima zi de cand am ajuns aici.
Cu siguranta, cele mai multe lucruri noi le-am invatat in jocul in margine. Avand in fiecare zi inainte de antrenamentul general, 20-30 de minute de margini, devii automat mai bun si mai atent la unele detalii.
Diferente destul de mari sunt la tehnica individuala, la asezarea in teren si in ce priveste comunicarea. Am multi prieteni care ma intreaba daca „sunt mari”, in ideea de gabarit si spre mirarea lor, le spun ca fizic sunt la fel ca si in Romania.
Inca de la inceperea barajului aveam ca si echipa, obiectivul de a ne califica in elita. Este o diferenta destul de mare intre elita si seria B, si tocmai de asta ne-am bucurat pentru ca am obtinut calificarea acolo si ca astfel jucand cu cei mai buni, poti progresa si mai mult.
Ultimul meci in care ai evoluat pentru CSS 2 CNE a fost finala DNJ U18, castigata in fata Stelei, in care ai si marcat un eseu. Ce a reprezentat pentru tine acel meci stiind ca este ultimul cand evoluai pentru ei?
Stiam cam de o luna ca sunt sanse sa se concretizeze transferul la Aurillac, dar in saptamana premergatoare finalei am fost 100% concentrat pe ce aveam noi de facut cu echipa, stiind ca daca nu castigam finala, munca de un an, a mea si a echipei ar fi fost in zadar.
Ce reprezinta pentru tine CSS 2 CNE Baia Mare ca formare?
Acolo am invatat ce inseamna profesionalismul in teren si in afara lui, lucru pentru care doresc sa le multumesc din suflet fostilor mei antrenori, Razvan Popovici si Mircea Talos. In cei doi ani jumatate cat am facut parte din acea echipa am acumulat o multime de informatii tehnico-tactice pe care nu cred ca le-as fi putut deprinde la un alt club de juniori din Romania.
CSS 2 este un club care se bate doar pentru locul 1. Cum vezi acum, privind in urma, perioada pe care ai petrecut-o acolo?
Fiecare meci il jucam la victorie, iar in acesti ani petrecuti la Baia Mare am avut doar trei infrangeri. Perioada petrecuta acolo a fost una extraordinara atat pe plan sportiv, din punctul de vedere al performantelor si al dezvoltarii mele ca ca jucator, cat si in afara terenului, unde am cunoscut multi oameni si am legat prietenii frumoase. Pot spune ca acesti doi ani jumatate au fost unii dintre cei mai frumosi ani ai mei de pana acum.
In acest an ai debutat si la Romania U18. Cum a fost?
A fost un moment la care visam de cativa ani, iar faptul ca s-a intamplat intr-un meci cu Franta, la Campionatul European, cred ca a amplificat si mai mult energia pozitiva pe care o simteam in acel moment.
Ai participat cu Romania U18, atat la Campionatul European de rugby de rugby in XV, cat si la 7’s. Cu ce ai ramas dupa aceste doua competitii?
In timpul in care am facut parte din cele doua echipe nationale am reusit sa imi imbunatatesc cunostiintele tehnico-tactice care puse impreuna m-au ajutat sa trec cu bine peste aceste competitii. Atat la rugby in 15, cat si la sevens cel mai puternic adversar a fost Franta si am vazut in ambele meciuri cat de mult conteaza faptul ca ei au experienta, ca au multe meciuri, ceea ce i-a ajutat sa fie mult mai calmi in timpul meciurilor si sa gandeasca fazele in viteza, sa ia deciziile cele mai bune in timpul cel mai scurt.
Ce obiective ai pentru viitor?
In primul rand, vreau sa am rezultate bune cu echipa in acest sezon, vreau sa fac pasul la echipa de Espoirs la Aurillac si sa reprezint Romania oricand sunt convocat, la orice nivel.