Ion Marica, super rugbystul fugit in Occident a carui inventie a ajuns pe Marte

Ion Marica
Ion Marica

Traieste de aproape 40 de ani in Occident. Mai precis in Franta. In Romania e putin cunoscut, desi a facut multe sub tricolor. A venit pe lume in aceeasi localitate cu „mult mai celebrul” Adrian Mutu si sustine ca el e cel care merita statuie in Calinesti de Arges!

Ion Marica a fost cel mai bun jucator al nationalei de rugby a Romaniei in victoria istorica impotriva Frantei din 13 octombrie 1974 de la Bucuresti, 15- 10. Marica a inscris eseul prin care Romania rapunea o intreaga natiune, care n-a uitat mult timp acel „afront”.

Un an mai tarziu, tot printr-un eseu reusit de Marica in ultimele secunde ale meciului cu Spania de la Madrid, scor 16-12, Romania devenea campioana europeana. A ramas in Vest in acelasi an, 1975. „Vroiam doar sa joc rugby in Franta, sa ma masor cu cei mai buni din lume. Nimic altceva”, sustine Ion Marica.

Ion Marica a inceput jocul cu balonul oval la juniorii clubului Steaua, in 1963. A mai jucat la Rulmentul Barlad, apoi a fost inregimentat, pe durata stagiului militar, la seniorii Stelei. A plecat la Politehnica Iasi, iar in 1972, dupa transferul la Farul Constanta, in urma unui trial, a fost chemat la prima reprezentativa. A debutat contra Frantei, la Constanta, intr-un meci pierdut de tricolori, 6-15.

„In 1975 am devenit Maestru Emerit al Sportului, singurul titlu dat de comunisti care nu a fost abrogat nici in ziua de azi”, povesteste Ion Marica. In timpul unui turneu in Italia, Marica a decis sa nu se mai întoarca in tara. A parasit cantonamentul Farului pe scuterul unui pilier de la Sulmona! Colegii, care il priveau, erau convinsi ca se va intoarce. Nu s-a mai intors!

„Stirea despre fuga mea a ajuns la Europa Libera. Un jurnalist francez a auzit si a scris un material, pe care, ulterior, l-a citit colegul meu Gheorghe Varzaru, stabilit in Franta. Varzaru m-a cules de pe un camp de refugiati, de langa Trieste. Am plecat spre Franta, dar nu aveam la mine decat carnetul de Maestru Emerit al Sportului, pe care il pastrez si azi cu mandrie. In apropierea granitei cu Franta, Varzaru mi-a zis sa ma dau jos si sa incerc sa trec cumva frontiera. Mi-a fost frica, asa ca am ramas in masina.

Continuarea articolului aici.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile