Istoric Rugby în Romania
Nascut in 1823 pe terenul “Big Side” al colegiului din oraselul Rugby din Anglia, in timpul unui meci de fotbal in care elevul William Webb Ellis exasperat ca nu putea sa inscrie in poarta , a luat balonul la subsuoara si a fugit pina in poarta adversa ,marcand, rugby-ul apare in Romania in 1913. Noul sport este adus in tara de cativa tinerii care studiasera in Anglia si Franta, care s-au intors aducand cu ei in bagaje şi o “ciudata alcatuire de piele, umflata pe dinauntru cu o basica de porc, gogonata şi saltareata”.
Printre primii rugbyşti români s-au numarat: Grigore Caracostea, cei patru frati Iconomu, Constantin Cratunescu, Henri Mânu, Nae Marascu, Mişu Vardalla, fratii Hussar şi Tanasescu, fratii Vidraşcu, Puia Volvoreanu, Sorin Michailescu şi inca multi altii. Aceşti “parinti” ai rugby-ului românesc au jucat pe primul teren de joc pe un loc viran, situat, se pare, in spatele statuii lui Mihai Viteazul, peste drum de Universitate. Acolo, poate, s-au intrunit pentru primele lor antrenamente, acolo s-au dezbracat intimidati de privirile scandalizate ale trecatorilor, acolo s-au echipat de joc şi tot acolo au facut primele lor pase cu balonul oval sau au incercat primele lor “transformari”. Dar oriunde, pe orice teren viran s-ar fi petrecut acest act romantic, un adevar trebuie consemnat: rugby-ul romanesc s-a nascut in Bucureşti.
Inceputurile acestui joc in tara noastra se situeaza in jurul anului 1909. Atunci, au fost infiintate cateva echipe şi asociatii sportive de tenis, atletism, scrima, ciclism, fotbal. Fratii Iconomu, fratii Husar şi Dumitru Tanasescu, au fost printre promotorii rugby-ului. Cu toate acestea, una dintre asociatii, numita “Tenis Club Roman” (TCR), n-a avut, la inceput, o echipa de rugby. La 1 decembrie 1912 se intemeiaza “Federatiunea Societatilor de Sport din Romania” (FSSR), ce cuprindea activitatea tuturor acestor echipe. Intr-un raport al acestei prime societati sportive e consemnata aparitia rugby-ului in tara noastra, inregistrata oficial in anul 1913, iar in 1914 s-a constituit comisia de fotbal – rugby devenita in1931, Federatia Romana de Rugby. Perioada de inceput consemneaza primele trei mari echipe, care au dominat activitatea competitionala: “TCR” (1910), “Stadiul Roman” (1915) şi Societatea Universitara Sportul Studentesc (1915); in anul 1922 iau fiinta “Avantul Sportiv” şi “Rugby Club Bucureşti”; in 1919 apar primele cluburi provinciale muncitoreşti: “Jiul”, cu sediul la Lupeni si “Minierul”, la Petrosani.
La 8 septembrie 1913, are loc primul joc de rugby din Romania intre “TCR” şi “Sporting Club”. In iunie 1913, la o intampinare a Comitetului Central al FSSR, Grigore Cantacuzino, primarul Capitalei, hotaraşte ca Primaria, contra unei chirii simbolice de un leu pe an, sa cedeze FSSR, pe timpul existentei sale, terenul de la Şosea, cunoscut de atunci sub numele de “Federatie”. Intinderea totala era de circa 25 ha, impartita in doua jumatati prin aleea ce ducea pe atunci la Şcoala de Agricultura şi care se numeşte in prezent Aleea Ştrandului (Tineretului). La 9 martie 1914 este inaugurat terenul din Parcul FSSR.
In 1915 se intocmeşte primul regulament al jocului şi se introduc foile de arbitraj.
Pe arena internationala rugby-ul romanesc a debutat in 1919 cu prilejul Jocurilor Interaliate de pe campul militar de la Pershing, la Paris. Echipa noastra a fost invinsa de Statele Unite cu 21-0 şi apoi, de Franta cu 48-5. La editia a VIII-a a Jocurilor Olimpice din 1924, de la Paris, Romania participa pentru prima data in programul JO, alaturi de Franta şi SUA. Romania pierde ambele jocuri, cu 59-3 şi cu 37-0, iar SUA invinge Franta in finala cu 18-3. Prima medalie olimpica (de bronz) a fost adusa in tara in 1924 de echipa de rugby formata din: Dumitru Armaşel, Gh. Bentia, Tudor Florian, Ion Garleşteanu, Teodor Marian, Nicolae Marascu, Sorin Michailescu, Paul Nedelcovici, Iosif Nemeş, Gogu Sfetescu, Mircea Sfetescu, Sterian Soare, Mihai Vardalla, Paul Vidraşcu, Dumitru Volvoreanu, Atanasie Tanasescu.
Anii ’50-’80 au constituit perioada primelor afirmari, prin victorii asupra echipelor de club şi reprezentative engleze şi franceze, obtinute in cele doua turnee in Anglia. S-a inregistrat, apoi, o intensa dezvoltare interna – din punct de vedere numeric, teritorial şi un real progres tehnico-tactic şi al spectacolului sportiv. Astfel, in anul 1960 se obtine prima victorie impotriva Frantei cu 11-5, urmata de alte şapte victorii. De asemenea, mai trebuie amintite victoriile asupra echipelor: Swansea, Cardiff, Sel. Londra, Harlequins etc., din Marea Britanie.
In aceasta perioada, romanii au inceput sa concureze de la egal la egal cu natiunile majore in rugby. In 1960 s-a obtinut prima victorie impotriva Frantei, iar in anul 1976 a avut loc un turneu in Noua Zeelanda. Posibilitatea de a juca impotriva tarilor celor mai bune in acest sport, a ajutat la dezvoltarea rugby-ului in Romania. Forta reala a “Stejarilor” a fost demonstrata in 1979 intr-un meci test impotriva Tarii Galilor, la Cardiff: romanii au condus pana in finalul jocului, cand numai un drop-gol de ultim moment al galezilor a facut ca aceştia sa invinga la limita, cu 13-12. Anul urmator, Romania invingea clar Franta la Bucureşti, cu 15-0 şi obtinea un rezultat egal, 13-13, impotriva Irlandei.
In anii ’80, in tara existau mai mult de 12.000 de jucatori, activand in 110 cluburi. In 1993, Tara Galilor era infranta categoric la Bucureşti, cu 24-6; in 1984 a venit o victorie asupra Scotiei, iar in 1988 s-a obtinut prima victorie in deplasare impotriva unei echipe participante la Turneul celor 5 Natiuni, respectiv 15-9 in fata Tarii Galilor.
Dupa 1990, finantarea rugby-ului a avut de suferit. In 1990, s-a inregistrat singura victorie obtinuta impotriva Frantei in deplasare (12-6, la Auch). In anul urmator, Scotia a fost invinsa cu 18-12. La Campionatul Mondial din 1991, Romania a invins Fiji cu 17-15, iar la Cupa Mondiala din 1995 “Stejarii” au rezistat onorabil in fata tarii gazda, Africa de Sud (21-8).
Romania a participat la toate cele opt editii ale Cupei Mondiale organizate pana in prezent (1987, 1991, 1995, 1999, 2003, 2007, 2011 şi 2015), obtinand rezultatele: 1987 – o victorie in faza grupelor; 1991 – o victorie in faza grupelor; 1995 – fara victorie in faza grupelor; 1999 – o victorie in faza grupelor; 2003 – o victorie in faza grupelor; 2007 – o victorie in faza grupelor; 2011 – fara victorie in faza grupelor; 2015 – o victorie in faza grupelor
In anul 2000, Romania a caştigat prima Cupa Europeana a Natiunilor (CEN), dupa ce a inregistrat patru victorii din patru meciuri.
In 2004, Romania a caştigat la limita, cu 25-24, in fata Italiei, ceea ce reprezinta singura victorie recenta impotriva unei echipe participante la Turneul celor 6 Natiuni.