Lectia de istorie: Povestea primului turneu intreprins de Sportul Studentesc in Franta, in 1937 -1938

Lectia de istorie: Povestea primului turneu intreprins de Sportul Studentesc in Franta, in 1938.

Cu o istorie de peste 100 de ani, rugbyul este unul dintre cele mai vechi sporturi din Romania. O istorie care incepe in 1913 si poarta cu sine evenimente si meciuri memorabile.

12498974_975020199230345_1234290801_nUnul din aceste momente a fost readus in actualitate, dupa ce Federatia Romana de Rugby a primit din partea unui iubitor al acestui fenomen un cadou inedit, care isi gaseste locul in vitrina cu trofee ale Ovalului: fanionul echipei SC Saint Girons, primit de catre echipa Sportul Studentesc la turneul facut in 1938.

Cum a aratat insa acel turneu, primul facut de Sportul in Hexagon, puteti citi mai jos:

In iarna anului 1937 echipa de rugby Sportul Studentesc, una dintre cele mai bune din perioada interbelica, intreprinde, in premiera, un turneu intr-o tara considerata mare putere ovala. Locul de deplasare nu putea fi altul decat Franta, in conditiile in care, se stie, in anii respectivi, relatiile rugby-ului romanesc cu cel din Hexagon erau foarte stranse.  Sportul Studentesc isi face debutul international in Hexagon tarziu, in conditiile in care, de exemplu, in acelasi an, TCR mergea a sasea oara in Franta, iar Stadiul Roman era la a patra excursie sportiva acolo. Iesirile in Polonia, importante si ele la vremea lor pentru clubul studentesc, nu puteau rivaliza cu aceasta confruntare de mare anvergura.

Turneul studentilor a fost organizat si condus de Ion Buzoianu, Aurel Marasescu si de un mare nume al rugby-ului de atunci, Gheorghe Nicola, decedat tragic apoi, in bombardamentul de la 4 aprilie 1944. Expeditia franceza incepe cu un meci impotriva puternicei Narbonne, cea care se inclinase in 1935, la Bucuresti, la memorabilul 10-5 pentru Sportul Studentesc. Gazdele isi iau revansa in data de 19 decembrie, invingand cu 11-8. O saptamana mai tarziu, 26 decembrie, Sportul Studentesc pierde pe teren catalan, in fata altei echipe de top, Perpignan, cu scorul de 11-0. Alb-negrii incep anul 1938 pe teren, evoluand, chiar pe 1 ianuarie, impotriva celor de la SC Saint Girons, in fata carora pierd cu scorul de 15-5. Sportul Studentesc a mai pierdut doua partide in timpul acestui maraton, 3-11 cu Sport Club si 8-22 cu CS Ledonoin, dar i-a invins pe cei de la CS Elne, cu scorul de 17-15.

            Turneul francez, soldat asadar cu o victorie si patru infrangeri, reprezinta prima astfel de incercare, independenta, pentru rugbystii de la Sportul Studentesc, intr-o tara de prim rang. Pentru a respecta totusi adevarul istoric, facem precizarea ca in anul 1924, la mijlocul lunii septembrie, o combinata alcatuita din jucatorii de la TCR si cei de la Sportul Studentesc, chiar astfel intitulata, combinata TCR/Sportul Studentesc, a jucat doua partide in Polonia, contra selectionatei Varsoviei. Ambele partide au fost atunci castigate, cu scorul de 19-6, primul meci, si 30-6, al doilea, insa primul turneu peste hotare, notat in statisticile rugbystice universitare, ramane cel din 1925.

Sportul Studentesc, la doi ani dupa turneu din Franta, cu Constantin Telu Diamandi, capitan.
Sportul Studentesc, la doi ani dupa turneu din Franta, cu Constantin Telu Diamandi, capitan.

            Deplasarea in Franta s-a facut in aceleasi conditii austere precum aveau posibilitatea echipele sportive din acea perioada, cu vagonul de clasa a III-a, adica la biletele cele mai ieftine. Celebrul arhitect de mai tarziu, Ascanio Damian, avea sa treaca prin ceva emotii, dupa ce, intr-un parc de distractii, l-a impuscat cu alice, din greseala, pe un trecator francez. Rugbystul i-a cumparat nefericitului apoi tacerea, cu doua bilete la meciul de a doua zi.

Dincolo de cortina, putem sublinia ca acest turneu a fost o ”revansa” pentru cei de la Narbonne, care venisera in Romania in 1935. Incasarile la acel joc fusesera insa insuficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, asa ca Sportul Studentesc s-a angajat sa vina in Franta pentru ca astfel Narbonne sa recupereze datoria.

Povestea este, fara indoiala, romantica si parfumata, sintetizand practic o etapa de dezvoltare a rugby-ului romanesc, prin intermediul puternicei si traditionalei grupari Sportul Studentesc.

La momentul actual, Sportul Studentesc este cea mai veche echipa din rugby-ul romanesc, sectia de specialitate fiind infiintata odata cu actul de nastere al clubului, la 11 februarie 1916. A doua echipa ca vechime este RC Grivita.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile