In varsta de 40 de ani, Jonah Lomu a incetat din viata in noaptea de marti spre miercuri, la Auckland. Din cate se pare, decesul are legatura cu transplantul de rinichi pe care l-a efectuat in 2004. Supranumit ”Omul munte”, Lomu a fost considerat unul dintre cei mai importanti jucatori din istoria rugby-ului, neozeelandezul reusind sa inscrie la editiile din 1995 si 1999 ale Cupei Mondiale un numar record de 15 eseuri, record egalat anul acesta de sud-africanul Bryan Habana.
Anuntul a fost facut de John Mayhew, fostul medic al All Blacks: ”Din partea familiei Lomu, va pot confirma ca Jonah a murit in aceasta dimineata (n.r. – noaptea de marti spre miercuri in Romania). A fost ceva neasteptat. Familia lui revenise noaptea trecuta din Marea Britanie, iar moartea lui s-a produs subit dimineata”.
Pana la Lomu, in rugby exista o parere, poate preconceputa, ca inaintasii sunt masivi, foarte puternici, iar treisferturile mai suple si cu viteza. In 1995, la Cupa Mondiala din Africa de Sud, neozeelandezul Jonah Lomu a schimbat definitiv fata sportului cu balonul oval. La cei 20 de ani pe care ii avea atunci, aripa de treisferturi avea gabarit de inaintas, dar o viteza de deplasare caracteristica jucatorilor din liniile de dinapoi. De altfel, acesta a si fost motivul includerii sale in selectionata All Blacks pentru care nu jucase decat de doua ori pana atunci.
Lomu a facut o Cupa Mondiala exceptionala, marcand sapte eseuri in cinci meciuri. El s-a evidentiat indeosebit in semifinala pe care Noua Zeelanda a castigat-o cu 45-29 in fata Angliei: a inscris patru incercari! El n-a putut repeta acea evolutie in finala cu Africa de Sud, care a fost pierduta (12-15), dupa prelungiri, printr-un dropgol al lui Joel Stransky.
15 eseuri marcate la Cupa Mondiala
Cine era acel rugbyst cu nume ciudat, Jonah Lomu? Cu parinti originari din Tonga, Semisi si Hepi, el s-a nascut si si-a petrecut copilaria intr-un cartier de la periferia orasului neozeelandez Auckland. N-a dus o viata usoara. Ba din contra, asa cum avea sa recunoasca mai apoi, s-a vazut prins in disputele bandelor de polinezieni. A descoperit rugby-ul, iar in el a stat salvarea sa. ”Daca n-ar fi fost balonul oval, fie as fi ajuns la inchisoare, fie as fi fost ucis”, si-a amintit el peste ani.
A inceput cu ”rugby-league”, varianta in 13 jucatori, iar apoi a trecut la ”union”, cea cu 15. S-a remarcat insa la ”rugby seven”. in martie 1994, a participat la turneul gazduit de Hong Kong, cand a devenit cel mai tanar jucator din istoria All Blacks: avea 19 ani si 45 de zile. Folosit mai intai in pachetul de inaintare – avea peste 100 de kilograme, Lomu a trecut pe la selectionatele de juniori si tineret, iar la cea de seniori a debutat chiar inainte de Rugby World Cup 1995. N-a fost un debut fericit pentru el. Noua Zeelanda a pierdut pe teren propriu ambele meciuri cu Franta (8-22 si 20-23), iar tanarul jucator nu numai ca nu a marcat, ci a avut si un plasament prost in aparare.
Cu toate acestea, Lomu a fost retinut pentru turneul final al Cupei Mondiale. Iar pe pamant sud-african a dovedit atata vivacitate si forta incat a fost poreclit ”Omul munte”. N-a reusit sa castige competitia. si nu a reusit-o nici in 1999 desi a inscris atunci alte opt eseuri, devenind cel mai prolific marcator din istoria Rugby World Cup. Aceasta a fost, de altfel, si marea sa neimplinire. Victorios in Turneul celor 3 Natiuni, el n-a putut fi campion mondial.
Castiga 4 milioane de dolari anual
Solicitat sa joace in NFL, campionatul de fotbal american, la echipe de club din Anglia, dar si in rugby-ul in 13, Lomu a refuzat de fiecare data desi i se ofereau contracte avantajoase. A preferat sa ramana acasa, in Noua Zeelanda, iar fidelitatea lui a fost rasplatita pe masura. Pe atunci, avea un salariu anual de un milion de dolari, la care se adaugau alte 3 din contractele de publicitate si parteneriatele cu diferiti sponsori.
”Omul munte” nu s-a bucurat insa de statutul sau de vedeta. in primavara anului 2003, s-a aflat ca este obligat sa ia o pauza din cauza unor probleme la rinichi. Supus la un transplant, un an mai tarziu, el a fost avertizat de medici ca poate ajunge intr-un carucior cu rotile in cazul in care nu va respecta tratamentul prescris.
Si-a reluat antrenamentele in iunie 2005. A jucat zece meciuri pentru Cardiff Blues, insa a fost nevoit sa se opreasca din nou. Fara angajament la o selectionata provinciala din Noua Zeelanda, a ratat ocazia de a participa la Cupa Mondiala din 2007. In acelasi an, a anuntat ca pune punct carierei de jucator de rugby.
A avut probleme in timpul Cupei Mondiale din 2011
In toamna anului 2011, la putin timp dupa ce participase la festivitatea de deschidere a Rugby World Cup, chiar la Auckland, Jonah Lomu a ajuns din nou la spital. si tot din cauza unor probleme renale. ”Tot ceea ce va pot spune este ca se afla intr-o stare stabila. Vom putea comenta situatia in momentul in care vom avea informatii exacte”, declara atunci Nadene, sotia care i-a daruit in 2009 un baiat, pe Braylee.
Cu toate ca la acea vreme s-a spus ca situatia e sub control starea de sanatate a fostului rugbyst nu s-a ameliorat. In aceeasi perioada, el a recunoscut public ca trebuie sa fie supus la un nou transplant. ”Din pacate, lucrurile nu merg mai bine pentru mine. Trebuie sa gasesc rapid un donator”, a spus cel care a trait cu mare bucurie, din tribuna, ca spectator, recastigarea titlului mondial la rugby de catre selectionata All Blacks.
Remus Lungu a fost coleg cu el la Marsilia
Folosit si ca uvertura, dar si ca fundas, Remus Lungu a avut ocazia de a-l cunoaste pe legendarul internaţional neozeelandez Jonah Lomu in toamna lui 2009, cand cei doi au fost colegi de echipa la Marsilia. „Era impresionant, fiind mai masiv decat jucatorii de pe inaintare. A facut cateva antrenamente, iar la primul dintre ele am reusit sa-l plachez chiar daca m-a tarat circa cinci metri… (n.a. neozeelandezul are 50 de kilograme mai mult). Este un tip relaxat, dar si puţin timid, poate si din cauza ca nu vorbeste franceza”, l-a descris atunci Remus Lungu pe vicecampionul mondial din 1995. Lomu l-a impresionat pe internationalul roman nu numai prin gabaritul sau, ci si prin faptul ca asculta muzica tot timpul la casti.
Cine a fost Jonah Lomu
– s-a nascut in 12 mai 1975, la Auckland (Noua Zeelanda)
– cu toate ca a evoluat ca jucator de treisferturi, a impresionat de la inceput prin gabaritul de inaintas. Avea 196 centimetri inaltime si 120 de kilograme. A slabit 31 kg din martie si pana in 2011
– a fost supranumit „Omul munte” si „Autobuzul”
– pana in 2004 a evoluat numai la echipe din Noua Zeelanda (Manukau, Blues, Chiefs, Wellington, Hurricanes), visul sau, neimplinit, fiind de a castiga titlul mondial. A mai jucat la Cardiff Blues (Tara Galilor) si North Harbour, in tara sa natala
– a evoluat de 63 de ori pentru All Blacks, marcand 185 de puncte
– cariera sa a fost pusa sub semnul intrebarii de o afectiune renala grava. In 2003 i s-a facut un transplant de rinichi, iar in 2011 problemele renale au reaparut
– a castigat un titlu in Campionatul Provinciilor din Noua Zeelanda (2002), doua editii ale Super 12 (1996 si 1997) si trei in Tri-Nations. A fost finalist al Cupei Mondiale in 1995 si semifinalist in 1999, cu All Blacks
– in 1999 a semnat un contract pe mai multi ani cu Adidas, care i-a adus 10 milioane de dolari neozeelandezi
– un joc video ii poarta numele
– in timpul Cupei Mondiale din 2007 a fost consultant pentru magazinul Rugby Hebdo. De asemenea, a lucrat si cu o serie de posturi tv din intreaga lume