Mircea Paraschiv nu ar fi crezut ca va face cariera in rugby, din moment ce a crescut intr-un cartier al fotbalului. Nascut in Oborul bucurestean in 1954, Paraschiv a fost atras la inceput de mirajul balonului rotund. Cel oval a aparut in viata sa la o selectie organizata la Scoala generala nr. 64, unde invata Mircea Paraschiv, de catre regretata antrenoare Mariana Lucescu.
Primul contact cu arena strajuita de buturi se noteaza in 1969. Chiar de la debut a evoluat pem postul care apoi l-a consacrat, cel de mijlocas la gramada.
„Mariana Lucescu era o fire dura, dar profesionista. Nu admitea rabat de la efort. Antrenamentele erau intotdeauna foarte intense. Noi ne feream sa ne apropiem de ea atunci cand avea in mana geanta sau umbrela, motivele fiind lesne de inteles”, rememoreaza fostul international.
In 1973 s-a transferat la Sportul Studentesc, unde reputatul Theodor Radulescu l-a indragit ca pe propriul sau copil, incantat de calitatile sale. In 1975, Mircea Paraschiv este chemat la Dinamo, pentru satisfacerea stagiului militar. Clubul din soseaua Stefan cel Mare reprezinta si rampa de lansare spre cariera internationala. Paraschiv debuteaza in echipa nationala la Madrid, impotriva Spaniei, la 4 mai 1975. Romania castiga acel meci disputat pe un vant puternic, cu scorul de 16-12.
Dintre amintirile de neuitat face parte si turneul din Noua Zeelanda, in care Mircea Paraschiv, in 1976, a fost printre cei mai buni jucatori, inclusiv la celebrul 10-10 cu selectionata de tineret neo-zeelandeza..
La 28 martie 1976, intr-o deplasare in Olanda, castigata de Romania cu 27-3, i se incredinteaza in premiera banderola de capitan al echipei. Mircea Paraschiv devenea astfel cel mai tanar capitan din istoria echipei nationale de rugby a Romaniei, la doar 22 de ani. Pana in 1987, la retragerea din arena internationala, Mircea Paraschiv avea sa fie neintrerupt capitanul stejarilor.
In 1987, la prima Cupa Mondiala, Paraschiv a jucat si si-a condus echipa din calitate de capitan si antrenor secund. A marcat o incercare in victoria cu Zimbabwe, 21-20, evolutiile sale recomandandu-l ca vedetam lotului. Ca jucator, mai are cateva borne care azi par imposibil de atins: 15-12 cu Franta in 1976, 13-13 in deplasare cu Irlanda, in 1979, 15-0 cu Franta in 1980, 13-9 cu Franta in 1982, 24-6 cu Tara Galilor in 1983 sau 28-22 cu Scotia in 1984.
Jucator de creatie si clarviziune, Mircea Paraschiv a evoluat de 62 de ori in echipa nationala, marcand si 24 de puncte, adica sase eseuri. Ultima sa aparitie sub tricolor s-a notat in noiembrie 1987, contra Frantei, la Agen.
A imbratisat apoi cariera de antrenor, la Dinamo, Farul Constanta si echipa nationala a Romaniei. S-a remarcat si ca tehnician, castigand o serie de titluri nationale si cupe ale Romaniei cu Dinamo. A fost apoi antrenor principal al Romaniei la Cupele mondiale din 1995 si 1999.
In 1995 stejarii au rezistat cu brio Africii de Sud, pierzand doar cu 21-8, iar patru ani mai tarziu, sub comanda lui Paraschiv, invingeam SUA cu 27-25.
In 2005 a fost inclus in celebrul World Rugby Museum Wall of Fame, de pe stadionul londonez Twickenham.
Actualmente, Mircea Paraschi pregateste echipa CSO Pantelimon, din DNS, care s-a impus la Arad, 26-12 si este foarte aproape de a promova in premiera in SuperLiga CEC Bank.
„Am gasit la Pantelimon oameni iubitori de rugby, care sunt dispusi la performanta. Am preluat echipa acum doi ani si sunt bucuros sa vad o permanenta crestere in joc”, caracterizeaza Paraschiv evolutia echipei sale de club.
A fost si director tehnic al echipei nationale a Republicii Moldova, aducandu-i pe vecinii de peste Prut aproape de promovarea in prima grupa valorica a Cupei Europei pe Natiuni.
Isi aminteste ca odata, dupa ce se intorcea de la Chisinau, a oprit la Barlad pentru a scoate bani de pe card. total intamplator s-a intalnit cu Petre Florescu, cel pe care il „scosese” din echipa nationala si de la Dinamo. Petre Florescu a fost demi-ul de mele al alb-rosiilor si al stejarilor, pana la lansarea lui Mircea Paraschiv.
„Ne-am revazut cu multa placere. Florescu a fost un jucator foarte bun, din evolutia caruia m-am inspirat si eu foarte mult”, spune Mircea Paraschiv.
La CSO Pantelimon are un mijlocas la gramada pe care mizeaza in viitor. „Tudorel Bratu are toate calitatile pentru numarul 9”, subliniaza Paraschiv. Intrebat de abilitatile specifice acestui post, fostul stejar nu sta mult pe ganduri: „Luciditatea, indemanarea, rapiditatea in gandire. Un demi veritabil trebuie sa stie cand sa suteze, cad sa deschida sau cand sa patrunda”, concluzioneaza Mircea Paraschiv, dupa care se scuza si pleaca la antrenamentul echipei sale.