In era rugby-ului amator, prima incercare de a organiza o competitie Europeana pentru echipele de club a fost Cupa Campionilor.
Competitia a avut, din pacate, o viata scurta, din fericire pentru noi insa, plina de insemnatate. Prima editie s-a disputat in anul 1962, iar finala s-a disputat intre Grivita Rosie si Beziers. In ciuda faptului ca partida s-a disputat la Bucuresti , francezii s-au impus cu 14-3, impecabil condusi in teren de capitanul Danos.
Peste doi ani, Grivita Rosie si-a adjudecat trofeul. In 1964 , V.Moraru, Irimescu, R.Demian, M.Oblemenco, M.Wusek, T.Radulescu si ceilalti au invins puternica campioana a Frantei, Mont de Marsan cu 10-0. Grivita a marcat doua eseuri prin Oblemenco si Moraru, ambele transformate de Irimescu.
A treia si ultima editie a Cupei Campionilor a fost castigata tot de romani, in speta Dinamo Bucuresti. Finala s-a disputat in dubla mansa. In primul joc, Dinamo a cedat pe terenul lui SU. Agen (viitoarea adversara a Lupilor) cu 12-0. Returul a fost de poveste. Desi la pauza “alb-rosii” conduceau doar cu 3-0 si ramasi in 14 jucatori, Stoica accidentat fiind transportat la spital, ultimele 35 de minute au fost de cosmar pentru Lacroix si ai sai. Remarcabil condusa in teren de Mircea Leonte, Dinamo a marcat trei incercari, prin Coravu si Dragomir de doua ori. Dinamo s-a impus cu 18-0 si a cucerit trofeul.
Istoria cofruntarilor intercluburi pe plan European s-a reluat o data cu introducerea profesionismului in rugby union si aparitia celor doua competitii, Heineken Cup si Challenge Cup.
Farul ne-a reprezentat la prima editie a Heineken Cup, 1995-1996, din calitatea de campioana a Romaniei. De fapt, la Constanta s-a disputat si prima partida din istoria Heineken Cup, in care “marinarii” au cedat in fata viitorilor campioni, Toulouse cu 10-54. Pentru celalat joc al grupei, constantenii s-au deplasat in Italia, unde au cedat fara drept de apel cu 86-8 in fata lui Benetton Treviso.
Dupa acesta experienta, campioanele Romaniei au evoluat fie in Challenge Cup , fie in European Shield, o competitie astazi defuncta, care dadea sansa echipelor eliminate in primul tur din Challenge Cup sa-si continue evolutia pe scena europeana.
In sezonul 1996-97, Dinamo a reprezentat Romania in Challenge Cup. In cinci partide, “alb-rosii” au obtinut o victorie, un egal si trei infrangeri. Succesul a fost realiazat in fata galezilor de la Treorchy RFC cu 38-31, o partida in care Slusariuc a marcat doua eseuri, Doja unul restul punctelor venind din piciorul lui Guranescu. Egalul a fost obtinut impotriva celor de la Bridgend, chiar in Tara Galilor. Cr.Hildan si Simion cu cate doua incercari au facut ca scorul final sa fie 24-24.
Sezonul urmator a venit randul Farului sa ne reprezinte in Challenge Cup. Din pacate “marinari” au pierdut toate cele sase partide disputate in fata lui Dax, Stade Francais si London Irish, in fata lui Stade Francais chiar la scor 10-83 si 28-85.
In sezonul 1998-99, Dinamo a obtinut doua succese, impotriva lui Bridgend si a Portugaliei, reusind sa piarda onorabil cu Pau, dar la scor cu Brive, Agen si Biarritz. Partida cu Bridgend a fost extreme de spectaculoasa, “alb-rosii” s-au impus cu 45-43, reusind sase incercari prin Stan, Cioca, Slusarius si Tufa, ultimii doi cu cate o dubla.
Pentru editia 1999-2000, reprezentanta noastra a fost Steaua. “Militarii” s-au comportat in nota obisnuita, reusind o victorie de onoare pe langa cinci infrangeri. Steaua a cedat in ambele partide cu Toulon si Ebbw Vale , cu irladezii de la Connacht impartindu-si victoriile. La Bucuresti, “ros-albastrii” au invins Connacht cu 30-20, reusind trei incercari prin Balmus, Mocanu si Boldor, toate transformate de Popisteanu, care a mai marcat si doua dropgoluri.
Urmatoarea participare a fost in sezonul 2001-02, atunci cand Dinamo, pe langa obisnuita victorie, a cedat in celelalte cinci jocuri. Succesul s-a consemant in fata italienilor de la Bologna cu un categoric scor de 49-17, Dinamo reusind sapte incercari prin hat-trick-ul lui cu Dara, dubla lui Demci, Cr.Lupu si Dragomir culcand si ei cate o data balonul in terenul de tinta la adversarilor, pentru care Nichitean a reusit doua conversii. Din pacate s-au consemna infrangeri la scor, 12-75 si 3-113 cu Saracens, respectiv 23-82 si 5-83 cu Bordeaux-Begles.
Sezonul urmator, Dinamo au revenit in Challenge Cup, dar au avut ghinionul sa intalneasca in primul tur (se schimbase modalitatea de disputare a competitiei) pe englezii de la Saracens. Rezultatele vorbesc de la sine: 11-87 la Bucuresti si 0-151 in Anglia. In ciuda infrangerilor, Dinamo a continuat in Europen Shield. Aici au trcut in primul tur de L’Aquila, dar in turul secund au cedat fara drept de apel in fata lui Castres, 0-88 si 0-123.
Aceasta a fost ultima aparitie a unei echipe de club din Romania in Amlin Challenge Cup, inainte de aparitia Selectionatei Bucurestiului, Oaks cum au fost cunoscuti, mai tarziu Wolves.