Radu Demian, unul dintre jucatorii romani de legenda, a incetat din viata

Rugby-ul romanesc este in doliu. Unul dintre jucatorii de legenda,  Radu Demian, supranumit „Gigantul Carpatilor”, a incetat din viata sambata noaptea, la varsta de 80 de ani, in urma unui infarct.

Federatia Romana de Rugby isi exprima regretul fata de disparitia acestuia si este alaturi de familia indurerata.

Radu Demian a debutat la rugby la varsta de 14 ani, in formatia de juniori a Stiintei Cluj, la 18 ani fiind legitimat in Divizia B, la Clubul Vointa Cluj, avandu-l ca antrenor pe Grigore Aman. Din 1958 trece la prima echipa a Clujului, Ştiinţa, la care evolueaza pana in 1961 sub pregatirea antrenorului Dumitru Manoileanu. Tot in acel an vine la Bucuresti şi se legitimează la Clubul Griviţa Roşie, atingand aici culmile performantei, avandu-l ca antrenor pe Gheorghe Parcalabescu.Timp de 11 ani evolueaza pentru Grivita, cu care devine de cinci ori campion al Romaniei, iar in 1964 cucereste  Cupa Campionilor Europeni.

In anul 1959 debuteaza în echipa nationala unde timp de 12 ani a fost unul dintre jucatorii de baza. Postul pe care s-a evidentiat a fost cel de inchizator (linia a treia). Printre rezultatele remarcabile din palmaresul lui se afla trei victorii in fata Frantei in cadrul Campionatului European in 1960 (11-5), 1962 (3-0) si 1968 (15-14) si doua egaluri pe pamant francez in 1961 (5-5) si 1963 (6-6).

În perioada 1968-1970 joacă în Franţa la echipa RC Toulon, cu care în 1970 castiga Challenge Yves du Mannoir, Cupa Frantei. Revine in tara si  continua sa joace tot la Grivita Rosie pana in 1973 cand se retrage din activitatea de jucator şi se dedica profesiei de antrenor din 1971 până în 1990, alături de Viorel Morariu, la echipa care i-a adus consacrarea.

O scurta perioada a fost si antrenorul echipei nationale, 1972-1974, iar intre anii 1991-1995 a fost secretarul general al FRR, fiind si secretar general adjunct al FIRA (Federatia Europeana de Rugby), ocupandu-se de probleme de administratie si calendar sportiv.

Radu Demian a fost Maestru emerit al sportului din 1964.

Cei care doresc sa ii aduca un ultim omagiu o pot face incepand din aceasta dupa-amiaza, cand sicriul acestuia va fi depus la Capela Bisericii Sf. Maria (Str. Iani Buzoiani nr.2, sectorul 1, in spatele Cimitirului Sfanta Vineri). Inmormantarea va avea loc marti,14 august, la cimitirul din satul Suslanesti, jud Arges.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile