Rugby World Cup 2015: Ciocnirea Titanilor! Noua Zeelanda-Africa de Sud 20-18 (7-12)

Rugby World Cup 2015: Ciocnirea Titanilor! Noua Zeelanda-Africa de Sud 20-18 (7-12).

Crancena lupta!

Noua Zeelanda-Africa de Sud!

Aceste doua natiuni se intalnesc din 1921 si nicio generatie de suporteri ai rugby-ului nu s-a plictisit si nu se va plictisi vreodata urmarind infruntarile acestor doua mari echipe.

De-a lungul secolului XX si a intregii perioade a rugby-ului amator, fiecare serie All Blacks-Springboks constituia o finala de Cupa Mondiala, desemnand, in mod neoficial, cea mai buna echipa a momentului respectiv.

In semifinala de pe Twickenham, All Blacks au invins, 20-18, dupa o lupta crancena, dramatica, plina de tensiune si in care, dupa spusele lui Steve Hansen, victoria putea reveni oricarei echipe.

Noua Zeelanda a dominat atat teritorial cat si posesia balonului, dar Africa de Sud s-a aparat exceptional, mai ales in repriza intai.

All Blacks au inceput in forta si Jerome Kaino a inscris primul eseu al meciului in minutul 6, eseu transformat de Daniel Carter.

In mod surpinzator, insa, All Blacks au inceput sa comita greseli peste greseli, oferind sud-africanilor – numai in prima repriza! – noua lovituri de pedeapsa.

Handre Pollard a transformat patru dintre acestea stabilind scorul la pauza: 12-7 in favoarea Africii de Sud.

Springboks au folosit singura tactica posibila care le-ar fi acordat sanse de victorie impotriva All Blacks: organizare defensiva perfecta, fortarea adversarilor sa greseasca, precizia transformarilor si a jocului de picior.

Daca aceasta strategie a dat roadele asteptate in prima parte a meciului, in schimb, in cea de-a doua repriza, presiunea ofensiva a neo-zeelandezilor a anihilat, in mare masura, tactica sud-africanilor.

In perioada in care Jerome Kaino a fost eliminat pentru 10 minute, Springboks nu au reusit sa inscrie niciun punct, in timp ce Dan Carter a reusit un superb drop gol care a apropiat echipa sa la doar doua puncte: 10-12.

Cateva minute mai tarziu, Beauden Barrett, intrat in teren in locul lui Nehe Milner-Skudder, a marcat eseul decisiv dupa o pasa primita de la Ma’a Nonu. Dan Carter a transformat readucand echipa sa in avantaj: 17-12.

Ceea ce a fost esential dupa eseul lui Barrett a fost modul in care All Blacks au reusit sa domine teritorial si sa controleze posesia balonului in ultimele 20 de minute ale meciului.

Ploaia care a cazut in timpul meciului ar fi trebuit sa avantajeze Africa de Sud al carei joc se baza pe forta gramezii si a maul-ului penetrant.

Nu a fost cazul, insa, tocmai datorita manierei in care All Blacks au stiut sa domine posesia in momentele cruciale ale meciului.

Sam Whitelock a castigat un balon decisiv in fata lui Victor Matfield – pe repunerea lui Adriaan Strauss – intarind, astfel, controlul posesiei balonului.

Noua Zeelanda a fost departe de spendida demonstratie realizata in fata Frantei, cu o saptamana in urma. Dar si adversarul a fost altul.

Dupa meciul cu Franta, presa neo-zeelandeza se intreba daca aceasta este cea mai buna selectionata All Blacks din toate timpurile.

Sigur, raspunsul si concluziile le apartin ziaristilor si specialistilor neo-zeelandezi.

Semifinala cu Africa de Sud a aratat, insa, ca evaluarea corecta a performantei unei echipe intr-un meci din cadrul Cupei Mondiale depinde si de riposta adversarului respectiv.

Comparand cele doua meciuri, se constata, cu usurinta, o diferenta apreciabila intre felul in care a jucat Franta si maniera in care a jucat Africa de Sud.

Aceasta comparatie nu diminueaza cu nimic meritele selectionatei All Blacks care va juca, sambata, in cea de-a patra finala a Cupei Mondiale.

Eugen Cionga (Londra)

FOTO: sports.ndtv.com

 

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile