Etapa a XIV-a din Divizia Națională de Seniori disputată în weekendul trecut a adus, după mult timp în rugbyul românesc, o nouă femeie arbitru la centru. Partida dintre RC Bârlad și Politehnica Iași, 52-26, a fost oficiată de către Loredana Juncanariu, aflată la primul meci ca central în competițiile de seniori, rugby XV. În vârstă de 22 ani, componentă de bază a naționalei de rugby 7 feminin și a echipei Politehnica Iași, Loredana arbitrează din 2019 în competițiile de juniori și seniori 7s, anul acesta absolvind și Level 2 Match Officials World Rugby organizat în Antalya.
„A fost un meci cu emoții in primul rând pentru că a fost trecerea de la rugby 7 la rugby 15, a fost de altfel și primul meci pe care l-am arbitrat la rugby XV pentru că până acum, în ultimii ani, am fost dar la 7s. Este un pic mai greu pentru că cele două variante ale rugbyului sunt un pic diferite și cel puțin la moluri, la grămezi este mai dificil de arbitrat. Apoi, până la urmă te și gândești că fiind femeie, poate îți este greu mai să te impui, lumea crede că nu poți gestiona un meci și apar tot felul de discuții, însă mi-am dorit foarte mult să arăt că merit să fiu acolo, că sunt un arbitru la fel de bun ca toți ceilalți și acest lucru mi-a dat o motivație extraordinară.”, povestește Loredana despre partida arbitrată sâmbătă la Bârlad.
Originară din Târgu Neamț, Loredana a început să practice rugby sub îndrumarea antrenorului Eusebiu Popa, evoluând la junioare la Pașcani, după care la senioare, a făcut pasul la Politehnica Iași. În 2019 a făcut și cursurile de arbitri ajungând să oficieze în competițiile de juniori, feminin și masculin, dar și la seniori rugby 7, având câteva meciuri și ca arbitru de margine în Divizia Națională de Seniori, al doilea eșalon valoric al rugbylui românesc. De asemenea, a oficiat și la două turnee internaționale de 7s, Campionatul European feminin U18 și Club Championship la Sankt Petersburg, la ultimul fiind delegată ca arbitru asistent la finala competiției.
„Cred că este un avantaj faptul că și practic rugby, mă ajută mult ca arbitru pentru că cunosc mai bine jocul și încerc să anticipez ce vrea să facă jucătorul pe teren, să nu-l încurc, să poată juca orice opțiune. Mi se pare mult mai ușor să faci pasul spre arbitraj ca jucător pentru că practic cunoști regulamentul, joci după el și îți este mult mai ușor să-l interpretezi pentru că te-ai confruntat și tu cu anumite situații. Încerc să combin în mod cariera de jucătoare cu cea de arbitraj pentru că amândouă sunt importante în formarea mea” explică aceasta.
Dacă s-ar descrie în trei cuvinte ca arbitru, acestea ar fi „corectă, muncitoare și serioasă”, iar ca obiective de viitor spune „Dacă m-ați fi întrebat acum câteva luni, nu aș fi știut ce să vă spun despre viitorul meu în arbitraj, însă feedback-ul bun pe care l-am avut la turneele internaționale, m-a determinat să iau în calcul serios o carieră și în acest sens. Îmi doresc să progresez, să primesc mai multe meciuri ca central, să gestionez bine toate partidele pe care le orimesc și de ce nu, să ajung să arbitrez în curând și în primul eșalon valoric, SuperLiga. De asemenea, vreau să le mulțumesc și celor care m-au îndrumat să fac pasul spre arbitraj și m-au susținut și încurajat, Emanuel Gorodea, Paul Bărgăunaș, Vlad Iordăchescu și tuturor colegilor arbitrii de la care încerc să învăț cât mai multe”.
Tot în Divizia Națională de Seniori, de câțiva ani, la centru oficiază și Gabriela Surmei-Bălan, prima femeie arbitru din România.
FOTO: Bârlad Online