Sambata la Tbilisi duelul Georgia-Romania va decide trei necunoscute

Romania-Georgia.
Romania-Georgia.

Pe stadionul Mikheil Meskhi din Tbilisi este programata sambata partida dintre Georgia si Romania, o disputa care dincolo de orgolii are o miza tripla, un duel intre doua natiuni care si-au castigat deja dreptul de a evolua la Cupa Mondiala din 2015.

Dupa fluierul final al partidei de la Tbilisi se va cunoaste cine a cucerit titlul de campioana a Cupei Europene a Natiunilor editia 2014, cui ii va apartine pentru un an Cupa Antim Ivireanul si in ce grupa vor evolua cele doua echipe la Cupa Mondiala din 2015.

In acest moment Romania este lidera clasamentului CEN avand un punct avans fata de Georgia, cele doua natiuni mergand in editia 2013-2014 umar la umar, anul trecut Lelos cucerind trofeul numai gratie unui punctaveraj superior.

Duelul direct de atunci s-a terminat nedecis, un rezultat echitabil din punct de vedere al faptului ca cele doua echipe au fost parca imaginea in oglinda a celeilalte cu un joc bazat pe forta inaintarii si cu transformerii in rol de marcatori ai punctelor.

Desigur Stejarii au avut sansa victoriei insa lovitura de pedeapsa din finalul partidei a fost de la aproximativ 50 de metri lateral stanga fata de butul advers, cu Vlaicu aflat pe banca pedepselor dupa un cartonas galben, pozitia fiind dificila pentru Fercu.

Georgia a plecat atunci de pe Stadionul National Arcul de Triumf cu titlul de campiona a CEN si Cupa Antim Ivireanul, prima gratie diferentei mai mari dintre punctele marcate si cele primite fata de Stejari, a doua prin faptul ca trofeul revenise gruzinilor dupa victoria din 2012 obtinuta tot la Bucuresti.

Sezonul 2014 a insemnat practic pentru cele doua natiuni atingerea obiectivului major, participarea la Cupa Mondiala, atat Georgia cat si Romania reusind acest lucru dupa un parcurs fara greseala care a rupt clasamentul, Rusia ocupanta pozitiei a treia fiind devansata cu 15 respectiv 14 puncte.

De fapt privind evolutiile celor doua natiuni se pot gasi o multime de similitudini, o trasatura marcanta fiind insa aceea ca in fiercare partida, indiferent de adversar, atat Lelos cat si Stejarii au cautat sa-si asigure in primul rand victoria stiind ca fiecare punct inseamna un pas facut catre Cupa Mondiala din 2015.

Atat la georgieni cat si in ceea ce priveste echipa noastra, greul a fost dus pe inaintare, pentru ca transformerii sa nu rateze nicio oportunitate de a marca puncte, astfel s-a ajuns ca Florin Vlaicu sa acumuleze 123 de puncte iar Merab Kvirikashvili 118, ei fiind urmati in clasamentul realizatorilor de puncte, oarecum ciudat, de belgianul Ali Williams cu 55 de puncte.

Ca ambele natiuni au urmarit in primul rand victoria o dovedeste si faptul ca in prima parte atat Georgia cat si Romania au acumulat cate un singur punct bonus ofensiv, pentru ca in acest an beneficiind si de avantajul de a fi jucat trei partide pe propriul teren Stejarii sa castige toate disputele considerate acasa cu bonificatie ofensiva.

Cumulat pe intreg sezonul 2013-2014 atat Georgia cat si Romania au demonstrat ca poseda o aparare buna, ambele incasand doar sase incercari, in timp ce din punct de vedere ofensiv georgienii stau mai bine reusind 31 de eseuri fata de 22 ale echipei noastre.

Fiind la capitolul eseuri sa remarcam ca analizand marcatorii se vede un echilibru perfect in echipa noastra intre inaintare si treisferturi, fiecare compartiment reusind sa-si aduca aportul cu cate 11 reusite.

Daca lider la numarul eseurilor marcate pentru Stejari este Ionut Dumitru, un jucator de treisferturi, tot de trei eseuri dar de penalizare am beneficiat in cele noua partide disputate, cu acestea inaintarea acumuland 11 incercari, cele trei eseuri de penalizare demonstrand forta acestui compartiment.

In ceea ce-i priveste pe georgieni, principalul marcator de eseuri este veteranul Teo Zibzibadze, care a evoluat si in prima editie a CEN din anul 2000, el reusind patru incercari, cate trei reusite in terenul de tinta advers fiind trecute in contul lui Mereab Kvirikashvili si Mamuka Gorgodze.

Pentru Romania urmeza o partida dificila, pentru ca daca Stejarii se deplaseaza la Tbilisi din postura de lideri ai CEN, palmaresul recent al disputelor cu georgienii este favorabil acestora, Lelos reusind trei victorii si un rezultat de egalitate in ultimele patru intalniri.

Mai mult chiar Stejarii au invins ultima data la Tbilisi in 2003, atunci eseurile lui Brezoianu, Gontineac si Maftei, doua transformate de Tofan asigurand un succes cu 19-9 o partida dintre ai carui actori astazi se mai afla pe teren doar amintitul Teo Zibzibadze.

Chiar daca din aceasta perspectiva balanta pare a se inclina catre adversarii nostri de sambata, asul din maneca Stejarilor poate fi continuitatea unei echipe care anul trecut a reusit cel mai bun procentaj al victoriilor de la introducerea profesionismului, 81%, cu noua victorii in 11 partide, acestia au continuat cu succese pe linie in disputele din acest an.

Asadar, sambata la Tbilisi, Georgia si Romania se vor confrunta pentru concluzia sezonului 2013-2014 a Cupei Europene a Natiunilor, o partida care va incepe la ora 15:00 putand fi urmarita in direct pe TVR 1.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile