Caută
Close this search box.

SAPTAMANA FINANCIARA: Rugby-ul ar putea salva arenele Campionatului Mondial de Fotbal

Bryan Habana

Costurile cu intretinerea stadioanelor depasesc mult puterea de cumparare a fanului de fotbal sud-african

Oficialitatile sud-africane au cata­logat organizarea Campionatului Mondial de Fotbal drept un succes economic, exprimat in locuri de munca temporare in constructii si intr-un numar mai mare de politisti angajati. Totusi, pentru ca stadioanele sa nu aiba soarta colosilor industriali din Europa de Est este nevoie de ajutorul rudei mai sarace la nivel mondial a fotbalului, rugby-ul, sport cu o audienta mult mai mare in Africa de Sud.
Nici nu s-a incheiat bine Campionatul Mondial de Fotbal ca presedintele sud-african Jacob Zuma s-a gra­bit sa declare competitia un succes economic. El si-a argumentat declaratia pe cifre: investitiile de aproximativ 5,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, au creat 66.000 de noi locuri de munca in con­structii, iar banii cheltuiti pe securitate au condus la majorarea cu 40.000 a numarului de politisti. To­tusi, sa cheltuiesti 5,5 miliarde pentru 66.000 de slujbe cu caracter temporar si 40.000 de politisti pentru care trebuie sa gasesti surse de fi­nantare si in viitor cu greu poate fi catalogat drept un succes economic. De altfel, Christopher Hart, economist-sef la Investment Solutions, a recunoscut ca evenimentul in sine nu a fost profitabil din punct de ve­dere financiar, insa a precizat ca ima­ginea pozitiva creata in lume Africii de Sud este „nepretuita” si poa­te conduce la un boom inves­­titional in viitor. Ce diferenta fata de estimarile consultantilor Grant Thornton din 2004, cand FIFA a acordat organizarea Campionatului Mondial din 2010 statului african, potrivit carora costurile cu infrastructura ar fi fost de 300 de milioa­ne de dolari, iar be­neficiile ar fi condus la o crestere a PIB-ului cu 2,9 mi­liarde de dolari!

Stadioane

Rugby-ul, un sport mai scump
Stadioanele construite vor aduce costuri suplimentare de intretinere in perioada urmatoare, ca urmare a cererii solvabile reduse de fotbal in Africa de Sud. Salvarea ar putea veni din partea rugby-ului. Chiar daca fotbalul este sportul cu cei mai multi fani in randul majoritatii populatiei sarace de culoare, consumatorii cu dare de mana din clasa de mijloc prefera rugby-ul si cricket-ul.
„Problema cu fotbalul in Africa de Sud este aceea ca nu este un sport care sa beneficieze de sustinatori dis­pusi sa plateasca si de sponsori po­tenti financiar”, sustine Jean-Fran­cois Mercier, economist la Citi­group Inc. din Johannesburg. „Rug­by-ul insa este. Folosirea unora dintre cele zece stadioane pentru gaz­dui­rea meciurilor de rugby poate aju­ta la acoperirea costurilor de intretinere a acestora”, afirma expertul financiar. Iar solutia ar putea fi aplicata rapid, cu atat mai mult cu cat Fede­ratia de Rugby sud-africana a anun­tat deja ca meciul dintre Spring­bocks si All Blacks (Noua Zeelanda), programat la numai la o luna de la terminarea Campionatului Mondial, pe 21 august, se va desfasura pe Soccer City. Stadionul de 94.000 de locuri, care a costat jumatate de mili­ard de dolari, a gazduit meciul de deschidere si finala dintre Olanda si Spania a Campionatului Mondial.
Cel putin la nivel de echipa na­tionala, propunerea pare a le surade organizatorilor competitiilor de rug­by din Africa de Sud. Profiturile ar putea primi un impuls considerabil prin mutarea meciurilor din Tur­neul celor Trei Natiuni de pe Elis Park, arena cu o capacitate de numai 62.000 de locuri, pe cele 10 stadioa­ne-gazda ale Campionatului de Fot­bal, cu atat mai mult cu cat capacita­tea acestora a fost restransa ca ur­mare a alocarii unor sectoare intregi pre­sei si inlaturarii scaunelor care ob­structionau activitatea acesteia.
Pentru a compara profitabilitatea celor doua sporturi e suficient de precizat ca, in timp ce biletele pentru meciul amical dintre Africa de Sud si Columbia, de pe 27 mai, au costat doar 40 de rand, biletele la confruntarea de rugby de pe 12 iu­nie dintre Springboks si Franta au variat intre 100 si 400 de rand. Iar costurile anuale de intretinere a celor 10 stadioane vor fi de 350-500 de milioane de rand, estimeaza Udesh Pillay, co-autor al studiului „Dezvoltare si Iluzii: Mostenirea Urbana a Campionatului Mondial de Fotbal din 2010”. In opinia sa, ar fi nevoie de 12-15 evenimente spor­tive cu casele inchise si bilete van­dute la un pret cuprins intre 200 si 250 de rand pentru a rentabiliza are­nele. Pentru un meci de fotbal fanii sud-africani sunt dispusi sa plateas­ca insa de 5-6 ori mai putin. Iar construirea stadioanelor a costat 16 mili­arde de rand.

Visuri olimpice
Presedintele Jacob Zuma isi pas­treaza insa optimismul. „Exista planuri pentru utilizarea stadioanelor si dupa terminarea Campionatului Mondial. Cred ca nu ar fi nimeni ca­re sa spuna nu organizarii Jocurilor Olimpice de catre Africa de Sud, pentru ca avem deja facilitatile. Am putea solicita organizarea evenimentului”, a afirmat Zuma. Aceasta ar fi singura sansa, pentru ca gazduirea meciurilor din Prima Liga sud-afri­cana pe cele zece stadioane nu este deloc profitabila.
„Va fi dificil sa utilizam toate aces­te arene constant”, sustine Kjetil Siem, presedintele executiv al Ligii. „Daca vom organiza finala cupei sau derby-urile campionatului pe aceste arene si vom reusi sa le umplem pe jumatate, ne vom declara mai mult decat multumiti”, a spus Siem.
Cele mai iubite cluburi din Afri­ca de Sud – Orlando Pirates, Kaizer Chiefs si Mamelodi Sundowns – se afla toate in provincia Gauteng, care include Johannesburg si Pretoria. Meciurile organizate in alte provin­cii beneficiaza de o audienta extrem de scazuta. De aceea, un meci al Springboks in Soweto ar putea fi pri­mul pas catre utilizarea stadioanelor atat pentru meciurile de rugby internationale, cat si pentru gazduirea Tur­n­eului Super 15 dintre echipele pro­vinciilor din Africa de Sud, Aus­tra­lia si Noua Zeelanda.

Elefantii albi
O rezistenta puternica vine tocmai de la aceste echipe, care detin pro­pria lor infrastructura. Arena de 70.000 de locuri Moses Mabhida din Durban, pe care s-au desfasurat me­ciu­rile Campionatului Mondial, se afla in vecinatatea stadionului de rug­by Absa Stadium, care va gaz­dui meciurile din Super 15 ale echipei Sharks, ce a terminat in ul­t­imul sezon pe locul al noualea al competitiei.
„Am facut un business-plan pe baza datelor pe care oficialitatile ni le-au pus la dispozitie, dar acesta nu a stat in picioare”, afirma Theuns Roodman, presedintele executiv al Federatiei de Rugby a Provinciei de Vest, care detine propriul sau stadion in Cape Town, Newlands. „N-am pu­tea supravietui. Federatia de Rugby are o casa si va locui in ea”. Partea buna este ca arenele Ellis Park, Loftus Versfeld din Pretoria si Free State din Bloemfontein au fost deja folosite pentru a gazdui meciuri din Super 15. In schimb, stadioane precum Mbombela din Nelspruit, Peter Mokaba din Polokwane, Nelson Man­dela din Port Elizabeth sau Royal Bafokeng din Rustenburg nu sunt deloc in apropierea unor loca­litati cu echipe de rugby participan­te la competitie.
„Unele dintre cele zece stadi­oane sunt adevarati elefanti albi”, crede Patrick Bond, economist la Centrul pentru Societate Civila din Durban. „Cum vor putea acestea vreodata sa-si mai umple tribunele du­pa flu­ie­rul final al Campio­na­tului Mon­dial?”, este intrebarea re­torica de pe buzele tuturor sud-afri­canilor, nu nu­mai de pe cele ale lui Patrick Bond.

Sursa & Foto: Saptamana Financiara

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor