Una din cele mai raspandite afectiuni in cazul activitatilor sportive este entorsa laterala a gleznei, care apare foarte frecvent la baschet, tenis sau fotbal, in special la sportivii, de performanta sau amatori, care nu fac suficient de bine incalzirea articulatiilor inaintea jocului. Entorsa laterala apare in cca 90% din cazurile de entorse ale gleznei, iar disconfortul pe care il provoaca este relativ mare si se poate prelungi pe mai multe zile, astfel incat tratarea eficienta si rapida a entorselor este un beneficiu important pentru pacient.
O metoda inovativa de tratament aplicabila cu succes pentru entorse si luxatii este Banda Kinesiologica sau Kinesio Tape, cum mai este denumita, creata si folosita de Dr. Kenzo Kase la inceptul anilor ’70. Dr. Kase a cautat o noua metoda de taping pentru sportivi care sa ajute in procesul de vindecare al diverselor traume ale sistemului muscular sau articulatiilor. Acesta a constatat ca metodele standard folosite in sport ofera suport si stabilitate, dar reduc mult amplitudinea miscarii, nu asigura suport fasciei musculare si nu imbunatatesc procesul de vindecare al zonei, unele din ele blocand chiar circulatia sangvina si limfatica din zona unde sunt aplicate.
Odata cu Banda Kinesiologica doctorul Kase a dezvoltat si metoda specifica de taping, diferenta acestei metode fata de restul fiind asigurarea unui bun drenaj limfatic si a unei bune circulatii sanguine, asigurand in acelasi timp un bun suport musculaturii si articulatiei pe care este aplicata.
Afectiunile in care poate fi folosita Banda Kinesiologica sunt foarte diverse, de la hematoame sau edeme, contracturi musculare, entorse, contuzii, rupturi musculare pana la tendinite, discopatii vertebrale, spondilite, scolioze, artrite, etc.
Datorita proprietatilor si efectelor sale fiziologice remarcabile, Banda Kinesiologica a devenit una din metodele de tratament cu cea mai rapida dezvoltare, fiind utilizata in prezent in tratarea si recuperarea unei game foarte largi de afectiuni. In SUA si Europa este folosita de peste douazeci de ani, insa in Romania a devenit cunoscuta si utilizata abia din ultimii doi ani, se devine din ce in ce mai raspandita.
Tratamentul entorselor laterale urmareste mai multe efecte: reducerea edemului local in faza acuta, mentinerea fortei musculaturii, stimularea proproceptiva precum si taping-ul profilactiv pentru a reduce reaparitia simptomelor. Tratamentul unei entorse laterale puternice trebuie facut pe etape sau faze:
faza acuta: in primele 72 de ore – scopul principal este reducerea edemului si repausul, pentru a nu supune zona la effort suplimentar
faza post-acuta – atunci cand simptomele din faza post acuta incep sa dispara, iar scopul tratamentului este readucerea pacientului la starea dinaintea accidentarii.
In primele 24 ore din faza acuta, se recomanda metoda RICE (Rest = repaus, ice = gheata, compression = compresie, elevation = ridicat, elevat) de care am vorbit intr-un articol anterior. In functie de gravitatea leziunii, se recomanda folosirea electroterapiei.
In aceasta faza, Banda Kinesiologica se foloseste in fasii subtiri aplicate in retea peste zona afectata, dupa metoda drenajului limfatic, care are rolul de a reduce edemul. Aplicarea benzii se va face pe mai multe planuri: anterior, posterior, medial si lateral, pentru a acoperi toata zona afectata. Se vor folosi doua fasii de banda de latime 5cm si cu o lungime de cca 20 cm (lungimea trebuie sa fie suficienta pentru a acoperi piciorul din spatele tendonului lui Ahile pana la degetul opus). Banda se va taia sub forma de evantai, in 5 fasii de 1 cm latime pe aproape toata lungimea, capetele ramanand unite. Capetele unite se vor lipi in spatele tendonului lui Ahile, iar cele 5 fasii se vor lipi la distanta de cca 1-2cm una de alta, pe exteriorul labei piciorului, acoperind intreaga zona afectata. Se va repeta operatiunea si cu a doua bucata de banda kinesiologica, directia de lipire fiind similara, insa pe interiorul piciorului.
Pacientul trebuie apoi trimis acasa, preferabil in carje pentru a se evita supunerea articulatiei la efort suplimentar. De asemenea, pacientul va trebui sa mentina glezna afectata ridicata la cca 15 cm peste planul inimii, tot pentru a reduce edemul local prin cresterea reintoarcerii venoase. Compresia zonei afectate se va face cu un bandaj elastic simplu, dar nu foarte strans pentru a nu afecta circulatia. Se va aplica gheata cca 20 minute pe ora, timp de 4-6 ore.
Intre 24 – 72 ore din faza acuta, se va mentine Banda Kinesiologica pentru a ajuta la scaderea edemului.
Electroterapia se va face cu curent interferential sau pre-mod cu 80-150Hz, iar in aceasta faza se vor incerca si cateva miscari usoare ale zonei afectate:- se vor face miscari active si active cu rezistenta de eversie in cazul entorsei laterale si de inversie in cazul entorsei mediale: 3 seturi a cate 12 repetari. Daca sunt tolerate, se efectueaza si miscari active si active cu rezistenta de flexie plantara si dorsiflexie 12 repetari cate 3 seturi.
De asemenea se recomanda si bai calde cu vartej” whirlpool” , timp de 10-20 minute.
Se va continua in paralel metoda RICE.
In faza post acuta, dupa ce simptomele acute s-au diminuat, Banda Kinesiologica se va aplica in forma de Y, de la talpa spre genunchi, pe muschiul gastrocnemian pentru a oferi suport in flexia plantara, sustinand musculatura slabita. Pe masura ce recuperarea progreseaza, se va putea aplica Banda kinesiologica si pe tendonul lui Ahile pentru a sustine miscarea.
De asemenea, pentru a sustine musculatura slabita in dorsiflexie, se va aplica Banda Kinesiologica pe muschiul tibial anterior, banda fiind taiata in forma literei Y, cu o lungime care sa permita aplicarea de la nivelul talpii pana aproape de genunchi, cu o tensiune medie.
In functie de necesitate, se va putea realiza si o aplicare a Benzii pe muschii peronier lung si/sau scurt, in forma literei Y, de la talpa pana aproape de genunchi, pentru a sustine miscarile laterale ale gleznei afectate.
Autor: Dr. Alin Popescu
Sursa: www.dralinpopescu.ro