SFATUL MEDICULUI: Cine ne ajuta sa slabim?

Dr. Alin Popescu

Cele mai multe cazuri de exces ponderal (inclusiv obezitate) sunt provocate de dezechilibrul intre aportul energetic (respectiv hrana) si consumul caloric (efort fizic), fara insa a exista o boala de fond, in special o problema endocrina (in ciuda faptului ca multi pacienti au impresia ca “sufera cu glanda”). Doar un mic procent dintre pacientii obezi au un substrat patologic care a condus la excesul de greutate. Cei mai multi supraponderali sunt produsul unui stil de viata defectuos, marcat de o alimentatie incorecta si excesiva, precum si de lipsa activitatii fizice.
Cui ne adresam pentru a slabi?

Iata mai jos cele mai frecvente “adrese”:

• Medicul de familie
In mod normal, orice medic de familie ar trebui sa poata rezolva un caz de obezitate. In curricula de pegatire a medicilor de familie exista si capitolul “obezitate”. Din pacate, prea putini medici de familie aprofundeaza abordarea practica a acestei probleme. Principiile de baza le stiu aproape toti pacientii. Ei au nevoie de solutii concrete, iar medicii de familie, fara a generaliza, nu au nici timpul, nici rabdarea si de multe ori nici priceperea de a concepe un program coerent de scadere in greutate.

• Medicul specialist endocrinolog
Traditional, persoanele cu obezitate sunt indrumate catre medicul specialist endocrinolog. Acesta este cel mai in masura sa faca diferenta intre obezitatea de aport si o eventuala problema hormonala care a condus la excesul ponderal. In aceasta a doua situatie, endocrinologul are pregatirea mecesara pentru a prescrie si urmari un tratament adecvat. Evident, cazurile de obezitate provocate de exces alimentar si sedentarism nu pun probleme endocrinologului si poate ca de aceea exista o tendinta de a fi vazute ca “banale” (din nou, fara a generaliza). De multe ori, pacientul pleaca acasa cu o hartie pe care sunt tiparite cateva principii generale privind un stil de viata sanatos, ceea ce nu reprezinta o rezolvare a problemei, deoarece oamenii simt nevoia unei solutii concrete, care in timp sa le rezolve problema cu greutatea si concomitent sa conduca la modificarea stilului de viata.

• Medicul specialist in diabet, nutritie si boli metabolice
Acest specialist este numit in Romania “medic nutritionist” si are pe deplin pregatirea necesara pentru a trata un pacient cu exces ponderal. In cele mai multe situatii ei sunt ocupati cu cazuri mult mai solicitante – pacienti bolnavi de diabet zaharat insulino-dependent si insulino-independent, diverse boli metabolice cu evolutie grava.

• Medicul specialist in medicina sportiva
In lumea sportului, in special in cazul anumitor ramuri sportive, exista o legatura foarte stransa intre greutate si performanta, asa ca medicul specialist in medicina sportiva are pregatirea necesara pentru a gestiona cazurile in care se impune scaderea in greutate. Mai mult decat a recomanda un regim alimentar, medicul sportiv poate face o evaluare fizica exacta a pacientilor la care efortul fizic de un anumit tip ar putea fi contraindicat temporar sau definitiv.

• Nutritionistul
In alte tari, nutritionistii reprezinta o categorie profesionala de sine statatoare, formati prin studii universitare, fara a fi neaparat medici la baza (insa studiile lor se suprapun intr-o oarecare masura, cu cele ale medicilor). De asemenea, exista posibilitatea de specializare in nutritie prin programe speciale postuniversitare. O categorie aparte o reprezinta nutritia sportiva, care se adreseaza in mod particular sportivilor de performanta. In Romania, profesia de “nutritionist” nu exista in nomenclatorul profesiilor, ceea ce lasa cale libera oricui sa se autointituleze astfel, chiar daca nu are niciun fel de pregatire de specialitate. In mod normal, nutritionistul (ca profesionist acreditat de catre un organism international) este profesionistul cel mai in masura sa analizeze alimentatia unei persoane si sa faca recomandari adecvate. El va face urmarirea pe termen lung a regimului alimentar recomandat si, in colaborare cu alti profesionisti (antrenor, psiholog, medici de alte specialitati) va rezolva problemele de greutate ale pacientilor sai, oferindu-le si educatia nutritionala pentru un stil de viata sanatos.

• Psihologul
Psihologul reprezinta o componenta extrem de importanta a echipei care trebuie sa se ocupe de o persoana supraponderala, insa de multe ajutorul lui deosebit de pretios este neglijat sau chiar in anumite situatii neacceptat de catre pacient. In multe situatii, psihologul are cea mai importanta misiune in lupta cu kilogramele – degeaba stabileste nutritionistul o dieta si antrenorul un program de antrenament, daca pacientul nu este pregatit la nivel psihic sa le accepte si sa le aplice. Multe obezi ajung in aceasta situatie pentru ca se folosesc de mancatul excesiv pentru a compensa anumite lipsuri, traume sau frustrari din viata lor. Psihologul, in special cel cu pregatire si experienta in consilierea pacientilor cu tulburari ale alimentatiei, ii pot ajuta pe acestia sa isi depaseasca blocajele si ii invata sa isi stapaneasca emotiile negative aflate in relatie cu mancatul (si aversiunea pentru miscare).

• Antrenorul de fitness, aerobic, TaeBo, Pilates etc.
Antrenorul este o un element foarte important in “ecuatia” scaderii in greutate, acoperind partea de efort fizic, componenta esentiala si absolut necesara nu numai pentru slabire, dar si pentru mentinerea starii de sanatate. Antrenorul are pregatirea necesara pentru a conduce pacientul printr-un program de antrenament adaptat la necesitati si posibilitati. Unii antrenori au si notiuni de nutritie, insa este categoric de preferat sa colaboreze cu specialistul nutritionist, lasandu-i acestuia in grija alimentatia pacientului.

• Altii (consultanti si consilieri in nutritie)
De cele mai multe ori, sub aceasta denumire se ascund spersoane fara niciun fel de studii de specialitate, profitand de lipsa de informare a publicului. Fie ca fac parte din retele de distributie a unor suplimente nutritive, fie ca si-au construit o imagine de “guru” profitand de naivitatea oamenilor, in cele mai multe cazuri acestia nu reprezinta surse de informare demne de a fi luate in seama si cu atat mai putin nu sunt specialisti carora ar trebui sa li se adreseze cei care au nevoie de consiliere in nutritie si scadere in greutate.

Autori: Dr. Alin Popescu & Dr. Serban Damian
Sursa: www.dralinpopescu.ro

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile