Caută
Close this search box.

Stejarii întâlnesc Argentina după 10 ani, Pumele s-au impus în toate cele opt întâlniri de până acum

Ziua de astăzi, 3 iulie, va rămâne cu siguranță un punct de reper în istoria rugbyului românesc, aceasta fiind ziua în care Stejarii revin acasă, adică pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, partida care va inaugura noua arenă urmând a fi una de gală, în compania Los Pumas, adică Argentina.

Dincolo de cele exprimate mai sus partida cu Argentina are mai multe semnificații. După 15 ani, Stejarii vor disputa o partidă test cu una dintre națiunile majore, ultimul asemenea eveniment consemnându-se în 2006, când pe Murrayfield, Scoția a învins România cu 48-6. De asemenea Stejarii o vor reîntâlni pe Argentina la o distanță de zece ani, ultima confruntare dintre cele două națiuni având loc cu ocazia Cupei Mondiale din 2011 la Invercargill, în Noua Zeelandă.

Acum Argentina, locul nouă în clasamentul mondial World Rugby, vine la București cu aureola echipei care a învins pe All Blacks, în ultima ediție a competiției etalon din emisfera de sud și a remizat de două ori cu Australia pentru a încheia, anul trecut, Tri Nation Series pe poziția secundă, înaintea cangurilor. Los Pumas vor deschide în compania Stejarilor turneul pe care-l vor efectua în luna iulie și din care vor mai face parte două confruntări cu Țara Galilor, nimeni alta decât campioana en-titre din Six Nations.

În anii trecuți, perioada 2007-2016, când Stadionul Arcul de Triumf a găzduit partidele din cadrul IRB/World Rugby Nations Cup, Argentina a fost reprezentată de Jaguars apoi Argentina XV, astfel că din lotul actual, sub comanda lui Mario Ledezma sunt câțiva jucători pentru care România nu reprezeintă o noutate. În 2010 au fost Imhoff și Sanchez, în 2012 De la Fuente, un an mai târziu Alemanno și Tetaz Chaparro, iar în 2015 și 2016 Bertranou, Bosch respectiv Ezcurra.

 

Palmaresul întâlnirilor directe

În istoria întâlnirilor directe dintre România și Argentina s-au consemnat până în prezent opt partide, de fiecare dată victoria revenind sud-americanilor.

Prima întâlnire a avut loc în 1973, la Buenos Aires, cu ocazia unui turneu efectuat de echipa noastră națională în Argentina. Pumele s-au impus atunci cu 15-9, și cu siguranță nu este surprinzător faptul că cel mai bun marcator al partidei a fost Hugo Porta, o transformare și trei lovituri de pedeapsă, el fiind de fapt una dintre legendele rugbyului din Țara Tangoului. Primii stejari care au înfruntat pumele au fost: Constantin Dinu, Valeriu Iorgulescu, Mircea Ciornei(Nicolae Baciu)-Gheorghe Dumitru, Gheorghe Dărăban-Alexandru Atanasiu, Florian Constantin, Constantin Fugigi(Enciu Stoica)-Petre Florescu(c), Mihai Nicolescu-Gheorghe Nica, Petre Motrescu, Andrei Hariton, Ion Constantin(Dumitru Teleașă)-Radu Durbac. Pentru România punctele le-au marcat: Nicolescu-dropgol, Durbac-lovitură de pedeapsă și Florescu-lovitură de pedeapsă.

Partida revanșă s-a disputant tot la Buenos Aires, și Argentina s-a impus ceva mai categoric, 24-3, remarcânu-se în special prin forța pachetului de înaintare.

În 1992, a fost pentru prima și până în prezent ultima data când Argentina a venit la București. Stejarii au dat o replica pe măsură și au condus cu 5-0 și 8-7 în pauză. În partea secundă pumele au preluat inițiativa și s-au desprins la 21-8, pe final, însă, au trebuit să facă față asaltului echipei noastre care a avut puterea să revină doar până la 21-18. Haralambie Dumitraș a marcat atunci două eseuri fiind completat pe lista marcatorilor de Neculai Nichitean cu o transformare și două lovituri de pedeapsă, Stejarii prezentându-se în următoarea formulă: Gheorghe Leonte, Gheorghe Ion, Gabriel Vlad-Constantin Cojocariu, Sandu Ciorăscu-Haralambie Dumitraș(c), Tiberiu Brânză, Ionuț Seceleanu-Călin Fugigi, Neculai Nichitean-Gheorghe Solomie, Adrian Lungu, Nicolae Răcean, Adrian Mitocaru-ȘtefanTofan. Rezerve utilizate: Constantin Stan,Adrian Gârbu, Mihai Foca.

Au urmat două partide, în 1995 și 1997, ambele în cadrul competiției Cupa Țărilor Latine. În 1995 partidele au avut loc la Buenos Aires și Argentina a trecut de România cu 51-16. Doi ani mai târziu, în Franța, la Auch, pumele au câștigat cu 45-18, după ce în debutul reprizei secunde echipa noastră revenise de la 24-6 la 24-18. Aceste două întâlniri au fost urmate de o partidă test, în 1998, la Rosario, Argentina, care-l avea în componență și pe Augustin Pichot impunându-se cu 68-22.

Ultimele două întâlniri directe s-au consemnat la Cupa Mondială. În 2003, la Sydney, Stejarii au marcat doar dintr-o lovitură de pedeapsă a lui Tofan și Argentina a câștigat cu 50-3, peste opt ani, la Invercargill tot sud-americanii au fost victorioși, scor 43-8. Din echipa care a evoluat la Invercargill astăzi se mai regăsește în lotul Stejarilor doar Florin Surugiu, în timp ce pentru Los Pumas continuă să joace Juan Imhoff și Nicolas Sanchez.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor