Stejarul Cristi Chirica: ”Meciul cu Belgia trebuie tratat cu maximă seriozitate, nu trebuie sa dam greș”

Romania va intalni pe 1 noiembrie, la Bucuresti, in meciul restanta din editia 2020 a Rugby Europe Championship, Belgia. Stejarii s-au reunit la Bucuresti, au efectuat testarea COVID si se afla in cantonament la Snagov, unde au inceput pregatirea. Lor li se va alatura la finalul acestei saptamani si Stejarul Cristi Chirica (23 ani, 1,92m si 105 kg), unul dintre tinerii jucatori titulari ai pachetului de înaintare. Transferat recent în Franța, în Fédérale 1, la Sporting Club Appaméen de la campioana Romaniei, CSM Stiinta Baia Mare, acesta a debutat cu eseu pentru noua lui echipa, in meciul cu Mezamet (40-22), reusind inca o incercare si in urmatoarea partida, cu Castanet, castigata cu 22-7.  Cristi a vorbit despre noile provocari din viata lui, echipa națională și planurile de viitor.

Cum te-ai adaptat?
Este o nouă echipă, o nouă țară, o nouă provocare, în cariera mea. Este o echipă nou promovată în Fédérale 1,  suntem un grup care abia ne formăm suntem mulți jucători noi veniți și mi-a fost ușor să mă adaptez în grup, grupul este primitor și m-a ajutat mult să scap de stres și emoții. În plus, sunt școlar din nou, am inceput și cursurile de limba franceza, am învătat cuvinte noi, am învățat sa leg cateva propoziții și pentru inceput e chiar bine.

Cum a fost debutul?
Debutul trebuia sa îl fac din al doilea meci de la începerea campionatului. Dar, din pacate, au fost cateva cazuri de covid și am avut trei meciuri anulate și urmeaza a fi reprogramate. Debutul l-am facut pana la urmă în urma cu doua saptamani, contra celor de la Mazamet, ca rezervă, echipa la care evolueaza Razvan Ilișescu. Antrenorii mi-au oferit 30 de minute de joc și am facut tot ce a trebuit ca sa fac diferența și am reusit sa înscriu și un eseu.

Stejarii Cristi Chirica, Razvan Ilisescu si Otar Turashvili, adversari in meciul Pamiers – Mazamet

Multi zic ca e un pas in spate faptul ca ai plecat din SuperLiga in Fédérale 1...
Pentru mine, din punctul meu de vedere, este un pas înainte și mă bucur mult ca am reusit să fac asta. Este un pas pe care trebuia sa il fac de ceva  timp, dar din anumite motive nu am reușit. Știu de ce am venit aici și stiu unde vreau să ajung, stiu care este scopul meu. Ce zice lumea nu mă intereseaza, fiecare are dreptul la o parere.

Doua meciuri, doua eseuri. Cum reusesti?
Este un început bun pentru mine si pentru moralul meu. În al doilea meci cu Castanet am fost titular cu numărul 8, în minutul 28 am reusit și primul eseu al nostru. M-am bucurat,  pentru ca este felul in care ti se vede munca, ma motiveaza mai mult sa muncesc  pentru următoarele meciuri care urmeaza atât la club, cât și la echipa națională.

Ce obiective de viitor ai?
Am venit aici pentru că vreau sa urc mai sus, să joc și la nivel mai înalt, dar acum este important să fac meciuri bune aici și să fiu sănătos. Iau lucrurile treptat, este o viata noua pentru mine, la care încerc sa ma adaptez cat mai bine.

Vă veți întoarce la lot  dupa 6 luni, in conditii tot diferite fata de ce a fost in februarie-martie…
Este o perioada grea pentru toata lumea, mi-a lipsit rugbyul in lunile in care nu am putut nici macar sa ne reunim ca echipa, mi-a lipsit si echipa nationala, atmosfera de la lot. Va fi reunire a lotului cred ca un pic atipica, cu multe restrictii, reguli ce tin de siguranta noastra, a staff-ului, si este normal sa fie asa. Suntem sportivi profesionisti si ne putem adapta tuturor regulilor.

2 meciuri, 2 eseuri pentru Cristi Chirica FOTO: Sporting Club Appaméen/ Pascal Villalba

Cum vezi meciul cu Belgia?
Meciul cu Belgia trebuie tratat cu maximă seriozitate, nu trebuie sa dam greș. Va fi un meci greu pentru că și ei vor veni destul de motivați și cu gandul la victorie, dar trebuie sa dam dovadă de profesionalism și sa le arătăm respect prin jocul nostru, sa stie ca nu pot castiga cu noi. Cred ca asteptam toti acest meci pentru a putea incheia editia din acest an, sa ne linistim si sa putem privi spre viitor, spre următorii ani care ne pot duce la Cupa Mondiala.

Vorbesti de Cupa Mondiala a carei campanie de calificare va incepe practic cu editia 2021 a REC…
Tocmai de aceea am zis ca este important sa terminam editia din acest an pentru a ne putea concentra 100% pe cea urmatoare. Campania de anul viitor va fi destul de grea pentru ca toate echipele vor sa se califice la Cupa Mondiala. Trebuie sa ne antrenam mult, sa avem meciuri pentru ca ne-au lipsit din pacate in ultimele luni, ne-au lipsit, sa revenim dornici de muncă și de meciuri.

Esti printre jucatorii tineri, titular în pachetul de înaintare. Cum e lupta sa ramai in primul xv?
Într-adevăr, am fost titular în ultima vreme pentru echipa natională și este destul de greu sa iți pastrezi locul pentru suntem multi jucatori de linia a treia si toti vrem sa demonstram ca meritam sa fim in echipa. Este insa o concurenta care ma ajuta, ma motiveaza, o concurenta sportiva pentru ca in afara terenului suntem toti prieteni.

FOTO: Dragoș PĂSCĂNEANU

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile