Caută
Close this search box.

Turneul selectionatei „Lions” in Australia: Cu sau fara Brian O’Driscoll?

Brian O'Driscoll.
Brian O’Driscoll.

Cu sau fara Brian O’Driscoll? Aceasta este intrebarea.

Intrebare care, din momentul in care s-a aflat ca O’Driscoll nu a fost selectionat nici macar ca rezerva pentru testul decisiv de la Sydney, a facut ocolul Planetei Ovale si va gravita in jurul ei pana in momentul in care arbitrul Romain Poite va fluiera finalul celui de-al treilea test „Lions”-„Wallabies”; o intrebare care – cu siguranta – va continua sa graviteze pe orbita Planetei Ovale multa vreme si dupa aceea…

Warren Gatland, antrenorul neo-zeelandez care ii conduce pe „Lions” in campania din Australia, nu l-a selectionat pe Brian O’Driscoll pentru meciul de sambata!

Cu sau fara Brian O’Driscoll?Aceasta este intrebarea.

Drama neselectionarii lui O’Driscoll si, mai ales, socul produs in lumea rugby-ului de hotararea lui Gatland, justifica – pastrand proportiile, desigur – nuanta hamletiana a intrebarii.

Vestea omiterii sale din echipa care va infrunta Australia in cel de-al treilea test, a generat un val de revolta care a traversat cele doua emisfere, ajungand sa se transforme, in Irlanda, intr-un adevarat tsunami al revoltei, indignarii si maniei impotriva deciziei antrenorului neo-zeelandez.

Willie John McBride, alt irlandez intrat in legenda rugby-ului, capitanul „Leilor” in faimosul turneu din 1974, in Africa de Sud, a declarat ca la aflarea vestii „a simtit un gol in stomac. Primul gand care mi-a trecut prin minte a fost ca Robbie Deans, antrenorul Australiei, se bucura din plin… pe el [O’Driscoll] l-as fi numit capitan in acest turneu….”

Keith Wood, fostul taloneur al Irlandei si al „Leilor” a fost foarte transant: „Gatland a facut o greseala teribila…el nu intelege ce inseamna „Lions”. Leadership reprezinta cel mai important lucru….”

Din Australia, David Campese a declarat ca aceasta decizie „a oferit victoria Australiei”.

Presa britanica a criticat, in general, decizia lui Gatland considerand ca O’Driscoll ar fi trebuit sa fie selectionat, in special pentru calitatile sale de lider.

Brian O’Driscoll – figura simbol a rugby-ului irlandez, adulat de copii si de adulti deopotriva, capitan al Irlandei care a adunat 125 de selectii in echipa tarii sale si care participa acum la cel de-al patrulea turneu al „Leilor” – nu va putea sa isi incheie cariera internationala aparand culorile „Lions” in aceasta ultima si suprema inclestare care va fi testul de la Sydney.

Cum a fost posibila o asemenea decizie cruda? Sa nu ii oferi sansa lui Brian O’Driscoll, unul dintre cei mai buni centri din istoria rugby-ului, veteran al turneelor „Lions” pe care i-a si condus in calitate de capitan in turneul din Noua Zeelanda, in 2005, sa participe la testul decisiv al campaniei australiene?!

Gatland a explicat foarte limpede: „Dificultatea consta doar in faptul ca iei o decizie cu capul si nu cu inima…Am selectionat ceea ce credem ca este cea mai buna echipa care sa intre in teren si sa-si faca treaba asa cum trebuie… Brian O’Driscoll este un mare jucator si a avut o cariera minunata, dar pentru testul final de la Sydney, am considerat ca prezenta lui Jamie Roberts va oferi ceva in plus”.
Ratiunea a prevalat in fata sentimentului.

Unul dintre putinii sustinatori ai lui Gatland a fost un coleg intru meserie, Sir Clive Woodward care a spus:” Un antrenor nu isi poate permite sa fie sentimental…Neselectionarea lui Brian O’Driscoll este decizia corecta avand in vedere forma sa si modul in care Lions trebuie sa joace pentru a castiga aceasta serie”.

Woodward a adaugat ca este de acord cu neincluderea lui O’Driscoll printre titulari, dar ca „el nu ar fi trebuit sa fie exclus din lotul pentru meciul test.. as avea, mai degraba, un jucator cu 125 de selectii ca O’Driscoll care sa intre in teren in ultimele 20 de minute, decat un jucator lipsit de experienta precum Manu Tuilagi”.

Cu sau fara Brian O’Driscoll?Aceasta este intrebarea.

Warren Gatland a decis: fara O’Driscoll in meciul decisiv de la Sydney. Nu stim ce s-a discutat in spatele usilor inchise si cat de greu (sau de usor) s-a ajuns la decizia neselectionarii lui O’Driscoll. Privind situatia de departe, banuiesc ca problema lui Gatland a fost de a alege intre un lider care nu mai este cel mai bun jucator pe postul sau si un coechipier care, in opinia sa, poate avea o influenta mult mai mare in cadrul tacticii de joc preconizate.

Ce este mai important?

Sa selectionezi un lider capabil sa isi imbarbateze si sa isi motiveze trupa in teren, dar care nu se afla in forma de varf necesara unui meci cu mare miza?

Sau, sa selectionezi un jucator fara charisma liderului, dar care s-a dovedit a fi in forma si care, in circumstantele speciale ale meciului, poate avea un impact decisiv in favoarea echipei sale?

Desigur, datoria unui antrenor este sa selectioneze, intotdeauna, cea mai buna echipa posibila; in contextul campaniei australiene, insa, cu cel de-al treilea test devenind meciul decisiv, sarcina lui Gatland nu a fost deloc usoara.

Brian O’Driscoll nu se afla intr-o forma deosebita, iar Gatland a preferat sa utilizeze perechea de centri a Tarii Galilor, Jonathan Davies-Jamie Roberts. Antrenorul „Leilor” conteaza pe omogenitatea centrilor galezi precum si pe forta de penetrare a puternicului Roberts (1,93m, 110 Kg) capabil sa perforeze „perdeaua” defensiva australiana.

Ajungand aici, trebuie mentionat faptul ca Roberts revine dupa accidentarea suferita, in urma cu trei saptamani, in meciul cu Waratahs, si nu este deloc sigur ca el va rezista intreaga partida. Acesta este un alt motiv pentru care, pe banca de rezerve nu se va afla Brian O’Driscoll, ci un alt centru puternic, tanarul Manu Tuilagi (1,85m, 112 Kg), si el un potential „spargator” al apararilor adverse.

Si vorbind de omogenitatea perechii de centri, este interesant de observat ca Warren Gatland sa va baza pe „filiera galeza”, el trimitand in teren o echipa compusa din 10 galezi, 3 irlandezi si doi englezi.

Cu sau fara Brian O’Driscoll?
A avut sau nu dreptate Warren Gatland?
Raspunsurile corecte nu le vom afla decat la sfarsitul meciului de la Sydney.

Eugen Cionga
Toronto

foto: telegraph.co.uk

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile