Luna noiembrie aduce un nou moment aniversar în rugbyul românesc. În aceste zile se împlinesc 30 de ani de la înființarea Rugby Club Venus Piatra-Neamț, dar și 25 de ani de când, în cadrul acestui club se înființa prima echipă de rugby feminin din țară.
Un proiect de succes gândit și realizat de către profesorul Eusebiu Popa, un proiect a cărui valoare, mai ales prin activitatea echipei de junioare „Mâtzele Negre”, a fost recunoscută de-a lungul anilor prin mulțimea de trofee și cupe câștigate.
„Rugby-ul este un mod de viață, formează și educă, iar acești 30 de ani au însemnat enorm, a fost o provocare să ne menținem în topul performanțelor. Pot spune că datorită acestui minunat sport am avut putere să trec peste momentele grele ale vieții, peste toate problemele de sănătate. Rugby-ul și cele două fete ale mele sunt ceea ce mi s-a întâmplat mai bun în această viață și vreau să le mulțumesc fetelor mele pentru înțelegere pentru că de multe ori am pus rugby-ul pe primul loc. Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să continui să facem lucruri frumoase chiar dacă starea mea de sănătate nu este cea mai bună. Mă bucur că mai pot aduce copiii la rugby, foarte greu însă, pentru că primul lucru cu care mă lupt este mentalitatea părinților care asociază rugbyul cu accidentări, mâini sau picioare rupte, lovituri, ceea ce nu este adevărat, cu atât mai mult cu cât fetele joacă rugby în 7, iar în ultima perioadă touch. Am avut însă și cazuri în care copiii doreau să vină la rugby dar nu doreau părinții, dar și cazuri în care unul dintre părinți dorea și celălalt, nu. Sunt fidel principiului meu cu care am început acest proiect: calitate, nu cantitate, de aceea prefer să lucrez cu un grup restrâns care însă își dorește să facă performanță, care dă 100% la fiecare antrenament. Le mulțumesc fetelor din echipă pentru că mă ajută foarte mult la antrenamente și că arată în fiecare meci că se ghidează după cele două motto-uri ale noastre: ‘Pe aici nu se trece’ și ‘Toate pentru una și una pentru toate’. Știu că este greu pentru ele pentru că antrenamentul începe cu o oră înainte de ajunge la teren, sunt fete nu doar din Piatra Neamț, ci și din Dumbrava Roșie, Roșnov, Bodești, Roman și microbuzul trece pe la fiecare să le ia și să le aducă la teren. De asemenea vreau să mulțumesc partenerilor noștri fără de care nu am putea exista, pentru sprijinul și încrederea acordată, pentru faptul că sunt întotdeauna deschiși la nevoile noastre: Rifil Săvinești, Dinamic 92, TEMAD Romania, Tissot, Vitamin Aqua, Exploziv Media Neamț, TCE 3 Brazi.”, a declarat profesorul Eusebiu Popa.
Rugby Club Venus și-a început activitatea în 1991, cu primele generații de băieți, ca din 1996 activitatea clubului să se axeze pe rugbyul feminin, prin înființarea primei echipe de fete din țară în mai 1996. Un pariu câștigător, o parte dintre sportivele crescute și formate de către Eusebiu Popa ajungând mai târziu în lotul național de senioare: Irina Hîrjete, Loredana Juncanariu, Georgiana Gabor.
Începuturile nu au fost ușoare, cu primele antrenamente făcute pe platoul de la Cercul Gospodinelor, apoi în Ștrand ca apoi echipa să-și găsească loc pe terenul de la Regiment. Au urmat primele competiții, chiar la un an după înființare, în 1992, la Memorialul Bebe Boboc, echipa fiind formată din copii de la școlile generale numărul 3, 4 și 12 din Piatra Neamț.
Odată cu înființarea echipei de fete și disputarea primului meci oficial în 1997, pe stadionul ITA, și participarea la competițiile internaționale unde echipa termină pe podium, Rugby Club Venus devine una dintre cele mai valoaroase și apreciate echipe din România.
În anul 2000, fetele s-au clasat pe locul 3 la «Heineken Rugby Sevens», de la Amsterdam (Olanda). În sezonul 2005 – 2006, titlul naţional la rugby feminin, senioare, a ajuns la Piatra Neamț. În 2006, în Franţa, cu echipa naţională feminină s-a câştigat Grupa B valorică, fiind înregistrată promovarea. Tot în 2006, de data aceasta cu formaţia Venus, s-a obţinut locul întâi la un turneu de rugby în 10, în Belgia.
O altă performanță notabilă obținută după numai 6 luni de antrenament este locul III la Campionatul Naţional de Junioare, în 2013. Doi ani mai târziu, în 2015, nemtencele au participat la «United World Games», din Germania, obținând locul al treilea. Tot pe podium, s-a clasat echipa și la Rugbylja Cup de la Milano, în 2016. Palmaresul intern presupune titlurile de campioane naţionale la senioare (2005 şi 2006), vicecampioane naţionale la senioare (2007 şi 2008), locul 3 la junioare (2013), locul 4 la junioare (2012), câştigarea campionatului regional la junioare mici U14, în 2017.
Astăzi, Mâtzele Negre, un adevărat brand românesc, se antrenează pe terenul de la Bodești. Lotul actual al Rugby Club Venus RIFIL Piatra-Neamţ este format din Paula Ciorobâtcă (căpitan), Karina Lămătic (vicecăpitan), Izabela Barna, Maria Fulga, Alexandra Popa, Amalia Buftea, Iris Adămoae, Karina Pașcu, dar și micuțele Matze Negre – Ayana Pascal si Eva Ana.