57 de ani de la prima victorie in fata unei natiuni majore a rugby-ului mondial

5 iunie 1960 este o zi aparte in sufletul iubitorilor de rugby. Este ziua in care Romania reusea sa invinga pentru prima data o natiune majora si nu orice natiune, ci una care venise la Bucuresti din perspectiva de recent castigatoare a Turneului celor 5 Natiuni, Franta. Pe stadionul “23 August”, sub privirile a 55.000 de spectatori, Romania obtinea unul dintre succesele care a deschis calea unor victorii rasunatoare.

Romanii, condusi in teren de regretatul Viorel Morariu, s-au impus in fata “cocosilor”cu 11-5, eseul lui Aurel Barbu si transformarile lui Alexandru Penciu incununand jocul unei evolutii senzationale a gramezii, cu o linie a treia extrem de puternica: Viorel Morariu, Radu Damian si Mircea Rusu.

Franta pornea ca mare favorita, venind la Bucuresti din postura de castigatoare a Turneului celor 5 Natiuni, competitie pe care si-o adjudecasera fara sa fie infranti. Mai mult, cocosii castigasera Turneul si in sezonul anterior, asa cum aveau sa o faca si in urmatorii doi ani.

In articolul “Cea mai buna echipa a Frantei pentru Bucuresti”, ziaristul francez Robert Barran scria “Cauzele succeselor echipei Frantei asupra formatiilor britanice se datoreaza tocmai faptului ca francezii si-au modificat si conceptia de joc, in special in ceea ce priveste inaintarea, lucru pe care l-au pus la punct cu ocazia turneului din Africa de Sud”, se arata in cartea 1913-2013 100 de ani de rugby in Romania.

Scenariul acelui meci este redat pe larg in cartea mai sus mentionata: “La scurt timp dupa inceperea partidei, dupa o greseala a mijlocasului la deschidere Pierre Lacroix, aripa dinamovista Aurel Barbu s-a indreptat vijelios spre coltul din stanga a terenului de tinta francez si a marcat o incercare pe care Penciu a transformat-o impecabil (min. 4 5-0), rezultat care ramane neschimbat pana la pauza.

La putin timp dupa reluarea jocului (min. 42), francezii sunt surprinsi in offsaid si lovitura de pedeapsa acordata prompt de arbitrul italian Silvio Pozzi este concretizata cu un om mai putin pe teren, situatie de care francezii au stiut sa profite. Moncla a inscris o incercare pe care Vannier a transformat-o si francezii se apropie la trei puncte 8-5. Ultimele minute ale intalnirii au fost crancene iar in final Alexandru Penciu a fructificat o noua penalitate (min. 78, 11-5), scor cu care se termina partida.”

Echipa Romaniei: 1. Lica Cotter (CFR Grivita Rosie), 2. Nicolae Capusan (CCA), 3. Alexandru Teofilovici (Progresul), 4. Vasile Mladin (CGR Grivita Rosie), 5. Anastase Marinache (Progresul), 6. Viorel Morariu (cpt CFR Grivita Rosie), 7. Mircea Rusu (CFR Grivita Rosie), 8. Radu Demian (CFR Grivita Rosie), 9. Costel Stanescu (CFR Grivita Rosie), 10. Rene Chiriac (CCA), 11. Ion Sava (Constructorul), 12. Valeriu Irimescu (CFR Grivita Rosie) , 13. Mihai Vusek (CFR Grivita Rosie), 14. Aurel Barbu (Dinamo), 15. Alexandru Penciu (CCA)

Echipa Frantei:1. Raoul Barriere (Beziers), 2. Jean de Gregorio (Grenoble), 3. Amedee Domenech (Brive), 4. Bernard Mommejat (Cahors), 5. Herve Larrue (Carmaux), 6. Francois Moncla (cpt Pau), 7. Michel Crauste  (Lourdes), 8. Michel Celaya (Stade Bordelais), 9. Pierre Lacroix (Stade Montois), 10. Pierre Albaladejo (Dax), 11. Sylvain Meyer (Perigueux), 12. Jacques Bouquet (Vienne), 13. Guy Boniface (Stade Montois), 14. Henri Rancoule (Toulon),15. Michel Vannier (RCF).

Ecourile acestei mari victorii s-au reflectat atat in presa internationala, cat si in cea romaneasca. “Infrangerea de la Bucuresti n-a putut fi evitata. Romanii i-au neutralizat pe francezi si chiar i-au intrecut in unele momente, datorita unei diferente de tehnica, de conditie fizica si de vointa de a castiga. De cativa ani, romanii au progresat mult. (…) 45.000 de bucuresteni au invadat terenul stadionului 23  August , la ora 19:30, ieri, duminica, pentru a saluta prima victorie a Romaniei asupra Frantei, invingatoare- doi ani consecutiv- in Turneul celor 5 Natiuni! Penciu a fost purtat in triumf, in timp ce 15 francezi se indreptau cu capul plecat spre vestiare. Era un moment penibil pentru ei, cu cat victoria romanilor nu suferea nicio discutie. Da, a fost o data istorica pentru rugbyul romanesc!” se arata in cronica meciului aparuta in “L’Équipe”.

Ioan Chirila, scria in revista “Sport”, in articolul “Victorie memorabila” :”Cea mai mare victorie a rugby-ului romanesc a intrat in istorie. Iar seismografele rugbystice din capitalele celor cinci natiuni, de la Johannesburg si din indepartatul Wellington al Noii Zeelande au inregistrat duminica, 5 iunie 1960, un puternic cutremur sportiv cu epicentrul pe stadionul 23 August din Bucuresti”.

FOTO: Revista Sportul iunie 1960, nr. 12

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile