99 de ani de la primul meci de rugby din Romania

La Bucuresti va avea loc un nou curs World Rugby Level 1 pentru antrenori.
Federatia Romana de Rugby.

Rugbyul a aparut in Romania la inceputul secolului trecut. La inceputul anilor 1900, primii care au inceput sa alerge dupa un balon tuguiat pe maidanele din capitala au fost cei care se intorsesera de la studiile efectuate in Franta. In spatele statuii lui Mihai Viteazul, fata in fata cu Universitatea au fost consemnate primele incercari de familiarizare cu acest frumos sport numit rugby.

Istoria consemneaza cateva nume care au contribuit la aparitia sportului cu balonul oval in tara noastra. Grigore Caracostea facuse parte din celebra echipa Racing Club Paris. In 1907 alaturi de “alb-albastrii” din capitala Frantei, a participat la un turneu in Anglia, unde a evoluat contra celei mai vechi echipe de rugby din lume, Guy’s Hospital.

Mircea Iconomu se pare ca ar fi fost cel mai bun jucator al echipei studentesti din Montpellier, iar mai tarziu a facut parte din echipa US.Perpignan. Nae Marascu a impresionat si el atat la Stade Francais cat si la Olympique Lillois, orasul unde urmase studii in chimia industriala. Despre Henri Manu se spune ca a fost titular, chiar mai mult ,capitan al reprezentativei Parisului.

Toti acestia, dar si altii, atrasi de frumusetea acestui nou sport vor fi cei care vor pune bazele primelor doua echipe aparute in Romania. Este vorba de Tenis Club Roman si Sporting Club. Aceste doua echipe au disputat de altfel si primul joc oficial de rugby din Romani intr-o zi de 8 Septembrie 1913.

In echipa Tenis Club regasim nume precum: Radu Polizu, Mircea, Ion, Barbu si George Iconomu sau Henry Manu. La Sporting Club de asemenea nume interesante ale epocii precum Alexandru si Jean Hussar, Rudy Schmetau sau Alexandru Vraca.

Peste numai un an cele doua echipe au disputat prima finala de campionat care a revenit echipei Tenis Club, invingatoare cu rezultatul de 6-3.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile