Acum 89 de ani rugby-ul a adus prima medalie olimpica Romaniei

In 1924, rugby-ul practicat in XV a figurat pentru a patra si ultima oara in programul Jocurilor Olimpice , o editie care ramane memorabila pentru sportul romanesc.

Trei echipe au luat startul in turneul de rugby ce a avut loc la Paris, gazdele Franta, Statele Unite si Romania, americanii venind din postura de campioni olimpici en-titre.

Romania a debutat intr-o partida disputata pe stadionul Colombes din Paris pe data de 4 mai, partida terminandu-se cu rezultatul de 59 – 3, dupa alte surse 61 – 3. Echipa noastra a fost surprinsa atat de inaintarea cat si de treisferturile “cocosilor”, reusind sa marcheze totusi eseul de onoare prin Florian Tudor.

Echipa noastra a aliniat XV-le: Florian Tudor-Gheorghe Bentia (Stadiul Roman), Niculae Marascu (Stadiul Roman), Mircea Sfetescu (Stadiul Roman), Paul Vidrascu (Tennis Club Roman), Ion Garlesteanu (Stadiul Roman), Atanasie Tanasescu (Tennis Club Roman), Mihai Vardala (Stadiul Roman), Sterian Soare, Iosif Nemes (Stadiul Roman), Paul Nedelcovici (Sportul Studentesc), Tudor Marian (Tennis Club Roman), Sorin Mihailescu (Sportul Studentesc), Eugen Sfetescu (Stadiul Roman), Dumitru Armasel (Stadiul Roman).

In cea de-a doua disputa, care a avut loc pe 11 mai, Romania a cedat in fata americanilor cu 37-0, pe acelasi stadion, Colombes, cei care ii vor invinge si pe francezi cucerind medaliile de aur.

Astfel echipa nationala de rugby a terminat pe pozitia a treia cucerind medalia de bronz, aceasta fiind prima medalie din istoria participarilor romanesti la Jocurile Olimpice.

Acest succes este cu atat mai valoros avand in vedere ca jucatorii au participat in mare masura pe propria cheltuiala, calatorind de la Bucuresti la Paris cu trenul si impartind bancile tari de la clasa a doua cu componentii echipei nationale de fotbal.

Ca o recunoastere a gestului de a lua parte la Jocurile Olimpice, care altfel ar fi ramas doar o simpla disputa SUA – Franta, anul trecut, echipa nationala de rugby a Romaniei din anul 1924, medaliata cu bronz, a fost introdusa in IRB Hall of Fame.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile