ANALIZA Dinamo a dominat o repriza pe inaintare, Steaua a raspuns prin inventivitatea ”troacarilor”

Dinamo s-a mobilizat dominand o repriza pe inaintare, Steaua a raspuns dupa pauza prin inventivitatea si rapiditatea ”troacarilor”.

Programat in runda cu numarul 2 a Cupei Romaniei, derby-ul Dinamo – Steaua (13-22) a confirmat ca cele doua echipe bucurestene raman fidele stilului lor de joc traditional. ”Buldogii” au dominat pe inaintare pana la pauza, cand au condus cu 10-0, in timp ce ”ros-albastri” au reusit sa intoarca rezultatul in al doilea mitan gratie actiunilor de atac declansate cu rapizii jucatori de treisferturi. Antrenorii ambelor echipe au recunoscut, la final, ca s-au facut inca multe erori, unele neprovocate de adversari, si considera ca partidele de la sfarsitul acestei saptamani, de la Cluj, respectiv cu Poli Iasi se anunta dificile.

Inaintea ”eternului derby”, dinamovistii, prin antrenorul lor, Stefan Demici, recunosteau ca Steaua porneste favorita. La finalul partidei pe care o castigasera cu 14-7 pe terenul lui CSM Bucuresti, acesta promitea, insa, ca formatia sa va da o replica pe masura adversarei sale. Si Dinamo si-a respectat promisiunea, dominand prima parte a disputei cu Steaua. Fidela stilului ei traditional de joc, echipa din soseaua Stefan cel Mare a tinut balonul cat a putut pe pachetul de inaintare, acolo unde s-a dovedit, indeosebi in primele 40 de minute, mult mai puternica decat oponenta sa. Dinamo a presat cu gramada, si-a inghesuit adversara in propriul ”22” timp de vreo zece minute, marcand astfel si prima incercare a meciului. Si cum a mai concretizat si o penalitate, prin Tudorel Bratu, echipa lui Demici si Hildan a plecat la vestiare cu un avans oarecum neasteptat (10-0).

In a doua parte a intalnirii, chiar din primul minut, Dinamo a fost nevoita sa suplineasca eliminarea temporara a lui Ivan. Efortul depus pana la pauza, precum si cel din perioada in care a jucat in 14 oameni s-au resimtit dupa reintrarea numarului 10 dinamovist (se intampla deseori ca o echipa sa se apere bine in inferioritate numerica, iar apoi, cand reintra jucatorul eliminat, sa primeasca eseu). Cateva erori comise in defensiva, de formatia alb-rosie, au facut ca Steaua sa treaca in avantaj (12-10). Mustruluiti de antrenori, la cabine, stelistii au trecut la jocul lor de miscare, profitand de viteza si fantezia oamenilor de care dispune in linia de treisferturi. Pe de alta parte, in conditiile in care nu are rezerve la fel de experimentate precum cele ale Stelei, Dinamo n-a mai izbutit sa domine la fel de autoritar nici pe inaintare. ”Buldogii” au presat cu gramada pe final de meci, insa de data aceasta n-au mai izbutit sa depaseasca perdelele apararii adverse. Si pentru ca jocul lor a fost axat in principal pe inaintare, fiind mai usor de anihilat de stelisti.

Pe langa faptul au dovedit ca stiu sa se mobilizeze pentru a-si impune strategia, Dinamo si Steaua au aratat ca n-au depasit inca ”perioada de reglaj”, una oarecum normala in conditiile in care s-au aflat abia la meciul oficial cu numarul 2 din acest an. Combatantii au comis destule erori neprovocate, unele de incepatori – atat Steaua, cat si Dinamo au trimis balonul direct in tribuna la o reluare a jocului (s-a oferit astfel mingea adversarului, care a avut introducere in gramada ordonata la centru). Nici repunerile din margine n-au fost tocmai exacte, semn ca intre taloneri si prinzatori nu exista inca o sincronizare perfecta. De asemenea, s-au scapat baloane inainte, iar la actiunile de atac in viteza purtatorii de balon n-au avut intotdeauna oameni la sustinere (Dinamo, de pilda, a declansat o actiune rapida de contraatac, insa aceasta a fost anihilata usor tocmai fiindca jucatorul sau a fost prins izolat intre adversari).

La final, antrenorii celor doua rivale erau dominati de stari diferite de spirit. Stefan Demici (Dinamo) a subliniat jocul bun al elevilor sai din primele 40 de minute, dar a recunoscut ca dupa pauza, in conditiile unei banci de rezerve ”mai scurta”, echipa sa a cazut si pe fondul oboselii resimtita de inaintasi: ”Am facut o prima repriza excelenta. Pe o mobilizare exemplara. Din pacate, n-am stiut sa gestionam rezultatul, la 10-0. Am ratat si o ocazie mare pe finalul primei reprize. Dupa pauza, nu stiu ce s-a intamplat. Pe fondul unei indiscipline, a acelei eliminari temporare, si ale unor greseli ale fundasului nostru am primit doua eseuri in cinci minute. N-am mai fost cei din prima repriza. Nici schimbarile nu ne-au ajutat asa cum ne doream. Astea au dus la rezultatul final. Au fost mai proaspeti ca noi. Nu e o tragedie. Putem sa construim in continuare si sa mergem mai sus cu echipa aceasta fiindca ea are potential”.

De partea cealalta, Cristian Petre, antrenorul Stelei, n-a fost deloc satisfacut de jocul elevilor sai din prima parte a meciului: ”Tehnico-tactic avem multe lucruri de pus la punct. In primul rand la repunerile din margine, pe gramada si atitudinea la spontane. Am avut foarte multe greseli individuale. Le vom discuta la analiza video si vom incerca sa le remediem cat mai repede. Le-am spus din nou jucatorilor mei ca meciul incepe din primul minut. Suntem intr-o perioada in care noi, din pacate, ne trezim in repriza a doua… Sper ca baietii sa inteleaga ca in meciurile foarte mari, cu Timisoara si cu Baia Mare, ne va costa daca vom avea aceeasi atitudine. E adevarat ca la meciul cu Dinamo ne-au lipsit cativa jucatori importanti, accidentati. Este vorba despre Viorel Lucaci, Cristi Cornei si Ionel Cazan. Valoarea, experienta si maturitatea lor conteaza foarte mult pentru echipa”.

In celelalte doua partide din Grupa Valorica I a Cupei Romaniei, CSM Bucuresti s-a impus cu 27-6 la Iasi, iar CSM Stiinta Baia Mare a obtinut o victorie muncita (18-8) la Timisoara.

In etapa cu numarul 3 sunt programate intalnirile: CSM Bucuresti – Timisoara Saracens (2 aprilie, ora 11.00 / Rugby TV), ”U” Cluj – Dinamo (2 aprilie, ora 11.00 / Rugby TV) si Steaua – Poli Iasi (3 aprilie, ora 15.00 / Dolce Sport).

articol scris de Marian Valentin Burlacu

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile