Nationala de rugby a Romaniei a incheiat seria meciurilor test din luna noiembrie cu o victorie, 17-13 cu Samoa si o infrangere, 20-25 cu Tonga. Importante meciuri de pregatire pentru a incepe in forta ultima parte a campaniei de calificare la Cupa Mondiala, cele doua partide au oferit sansa afirmarii unor jucatori tineri precum Marius Simionescu, Cristian Chirica, Vlad Nistor, dar si a debutului in prima reprezentativa a lui Adrian Motoc (20 ani), Fili Lomani si Kuselo Moyake.
Unul dintre veteranii echipei, Andrei Radoi, Stejarul de eseu in cele doua meciuri, a tras cateva concluzii dupa cele doua partide.
O victorie si o infrangere. Cu ce ramaneti dincolo de aceasta statistica?
Eu zic ca pornim increzatori in meciurile pe care le vom avea in Rugby Europe Championship incepand din luna februarie, meciuri ce vor conta pentru calificarea la Cupa Mondiala. Nici nu ne gandim sa nu jucam la competitia din 2019, in deschiderea acestei competitii, ceea ce este enorm pentru noi. Au fost doua meciuri grele, cu Samoa si Tonga, doua echipe care au un stil de joc specific insularilor, cu jucatori foarte fizici si ma bucur ca am aratat ca putem fi la nivelul lor. Am facut si multe greseli, au fost insa si lucruri bune si aceste rezultate ne-au dat mai multa incredere in noi.
Per total, tusa a mers mult mai bine decat in meciurile din primavara si vara. Ce s-a schimbat?
Da, aici a fost un mare progres, cel putin cu Samoa, am fost foarte siguri pe noi si am pus presiune chiar si pe tusele lor, reusind sa le luam cateva baloane. Ne-am si pregatit mult, am insistat pe tuse si e important sa mentinem o constanta aici. In plus, un mare castig sunt jucatori tineri care s-au alaturat echipei, faptul ca li s-a dat incredere pentru ca doar in astfel de meciuri puternice poti creste, poti invata sa iei decizii.
Au fost doua meciuri cu rezultate stranse…
Stiam ca va fi foarte greu pentru ca echipele pe care le intalnim in Rugby Europe Championship au acelasi stil de joc ca al nostru, pe cand cele doua echipe insulare au un alt fel de joc, la care trebuie sa ne adaptam. E un stil de joc rapid, cu combinatii in viteza, jucatorii sunt foarte fizici, de fapt cred ca aceasta este cea mai mare provocare in meciurile cu ei, fizicalitatea jocului. Este foarte bine ca fizic ne-am ridicat la nivelul lor, am terminat ambele meciuri in forta, am gasit resurse pentru a juca pana la final.
Au fost multe schimbari in pachetul de inaintare in cele doua meciuri. Cum ai simtit lupta din prima linie?
Gramada ramane in continuare punctul forte al Romaniei si este important sa o mentinem asa. Daca in meciul cu Samoa a fost o gramada experimentata, in cel cu Tonga am avut multi tineri si cu atat mai mare este satisfactia ca am rezistat foarte bine. Eu zic ca fata de meciul cu Samoa am reusit sa corectam micile greseli si ca in ciuda tineretii si a lipsei de experienta a catorva baieti, gramada a fost puternica, am tinut foarte bine, au fost multe momente in care am dominat si am dat baloane colegilor de pe treisferturi.
Am fost aproape de victorie si cu Tonga. Ce ne-a lipsit?
Intr-adevar am fost foarte aproape de aceasta victorie, imi pare rau ca nu am obtinut-o pentru ca asta ar fi insemnat si o clasare mai buna in clasamentul mondial. Cred ca si de aici, dezamagirea noastra si mai mare. Tonga a avut un inceput mai bun de meci decat noi, au intrat mult mai bine in joc, noi parca nu am fost atat de conectati. Cred ca asta ne-a lipsit, concentrarea in primele 20 de minute.
Diferenta ca joc nu a fost mare…
Nu, aveam sansa sa facem un rezultat mai bun. Nici noi nu ne-am ridicat la asteptarile pe care le aveam de la noi insine in aceasta partida. Puteam sa fim un pic mai atenti, sa ne repliem mai repede, sa nu luam acel eseu in superioritate numerica, insa rezultatul pana la urma nu se mai schimba. Este important sa invatam din acest meci, sa comunicam mai bine si sa privim cu incredere spre meciurile urmatoare.
A fost un arbitraj destul de ciudat in cele doua meciuri. Cum ti s-a parut?
Noi, ca jucatori, nu avem ce comenta legat de arbitraj. Din teren, se vede altfel, probabil ca antrenorii vor analiza ce s-a intamplat, cei care ii supervizeaza pe arbitrii vor face si ei rapoarte suplimentare, rezultatul insa nu schimba. Datoria noastra este aceea de a ne face treaba pe teren, de a juca cat mai bine, de a munci cat mai mult si de a nu comenta deciziile arbitrului. Ramanem cu faptul ca am intalnit doua echipe puternice, care se apropie ca joc de cele din Primul esalon valoric, Tonga este deja calificata la Cupa Mondiala si tot ce s-a intamplat in aceste partide reprezinta o experienta pozitiva pentru toata lumea.