Caută
Close this search box.

Anglia si Australia – atitudini opuse fata de jucatorii exilati

Adversare directe in grupa preliminara A la Cupa Mondiala din toamna, Anglia si Australia au atitudini diferite fata de selectionarea jucatorilor care evolueaza in strainatate.

Australian Rugby Union (ARU) a anuntat recent ca jucatorii care au peste 60 de selectionari in echipa natională si au fost sub contract timp de cel putin sapte ani cu ARU pot fi selectionati pentru echipa nationala chiar daca evolueaza in strainatate, iar schimbarea intră in vigoare imediat.

Concret, schimbarea da posibilitatea unor jucatori ca Matt Giteau (32 de ani – mijlocas la deschidere/centru), Drew Mitchell (31 de ani, aripa/fundas) – ambii evoluand la campioana Frantei si a Europei, RC Toulon, sau George Smith (34 de ani, flanker), care joaca la Lyon, in TOP 14, sa fie selectionati in lotul Wallabies pentru Cupa Mondiala.

Desigur ca selectionarea lor nu e garantata, data fiind bogatia de valori a rugbyului australian, dar schimbarea este semnificativa in perspectiva Cupei Mondiale, unde Australia face parte din cea mai puternica grupa preliminara, unde pe langa Anglia mai joaca Tara Galilor, Fiji si Uruguay.

Masura luata de federatia australiana a pus, in mod inevitabil, lumina reflectoarelor pe politica federatiei engleze – RFU – care prevede ca jucatorii care evolueaza in strainatate nu pot fi selectionati in lotul national decat “in circumstante exceptionale”.

Ca si in cazul Australiei, jucatorii in cauza sunt tot in numar de trei: Steffon Armitage (29 de ani, flanker) si fratele sau Delon Armitage (31 de ani, aripa/fundas), ambii la RC Touon si Nick Abendanon (28 de ani, fundas) care evolueaza la Clermont Auvergne.

Reactiile in Anglia la sugestiile privind schimbarea regulii in vederea permiterii selectionarii jucatorilor care evolueaza in strainatate.

Flankerul Tom Wood (Northampton Saints) si talonerul Tom Youngs (Leicester Tigers) s-au exprimat impotriva schimbarii, primul spunand ca ar periclita spiritul de echipa prin aducerea unor jucatori care evolueaza in strainatate si care ameninta locul acelora care joaca in Aviva Premiership.

Criticii propunerii de schimbare sustin ca o astfel de masura ar determina un exod al jucatorilor din Aviva Premiership si slabirea primei ligi engleze, ceea ce ar determina o instabilitate la nivelul echipei Angliei.

Schimbarea regulilor in Australia nu este impartasita de Noua Zeelanda, care selectioneaza doar jucatori care evolueaza in echipe neo-zeelandeze, in timp ce Africa de Sud a chemat la lot in ultimul an mai multi jucatori care evolueaza in Europa, antrenorul Heyneke Mayer invocand numeroasele accidentari.

Franta practica o politica similara Angliei, in timp ce Irlanda, Tara Galilor, Scotia si Italia selectioneaza jucatorii care evolueaza in strainatate.
Pentru tari ca Argentina, Samoa, Tonga, Fiji sau Georgia jucatorii din strainatate formeaza baza echipei nationale, iar pentru Statele Unite, Canada sau Romania ei sunt indispensabili.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor