Duminica, 7 iulie, arbitrii romani au participat la o sedinta sustinuta la sediul FRR, in care s-a dezbatut teoretic si practic noua modalitate de legare a gramezilor ordonate.
Dupa cum se stie, actualmente, la decizia IRB, gramada ordonata va fi manageriata dupa cei trei timpi succesivi crouch – bind – set.
Acestia vor fi urmati de o recomandare „joaca” in urma careia, mijlocasul la gramada, intr-un timp rezonabil, va introduce balonul in contur.
Conform celor discutate, pilierii trebuie sa se lege de tricoul advers, dintr-o zona situata sub axila.
S-a atras atentia in special la legarea pilierilor de pe partea inchisa, care, s-a observat in practica, au tendinta de a se lega incorect, de bratul adversarului.
Noua modalitate de organizare a gramezii ordonate permite arbitrilor sa opreasca evenimentul si sa atentioneze jucatorii care se afla in pozitii incorecte. Introducerea balonului in contur se va face numai in conditiile in care gramada ordonata este stationara.
Sedinta a fost prezidata de presedintele onorific al CCA, Emil Pirtoc, dar si de presedintele executiv al acestui for, Valeriu Toma. La capitolul teoretic, s-a mai atras atentia arbitrilor sa urmareasca indeosebi legarea corecta a inchizatorului la gramezile ordonate.
Un alt punct important pe ordinea de zi a fost urmarirea jocului celor doi mijlocasi la gramada. La semnalele antrenorilor, prezenti in sala cu aceasta ocazie, s-a luat decizia de a se mari atentia la actiunile demiului care nu introduce balonul si care din pozitie neregulamentara poate impiedica apoi scoaterea mingii din gramada, dar si eventualele opriri ale demiului care a castigat gramada. Acesta nu are voie sa se opreasca intre flanker si inchidere, obstructionand astfel deplasarea omologului sau advers.
Relatia placat – placheur a fost o alta tema de discutie, subliniindu-se importanta unei conditii fizice ireprosabile pentru arbitrii care trebuie sa judece aceasta situatie des intalnita intr-o partida de rugby.
Arbitrilor li s-a reamintit si ca la placajul tip sulita singura solitie admisa de IRB este cartonasul rosu. Pentru aceasta decizie, jucatorul adus la sol trebuie sa aiba picioarele deasupra liniei umerilor.
Referitor la pasa inainte, s-a precizat ca arbitrii trebuie sa aiba in vedere mecanica miscarii bratelor jucatorului si nu eventuala deplasare a balonului inaintea punctului initial de plecare a pasei.
La inchiderea discutiilor teoretice, arbitrii au coborat in iarba, unde au exersat cu ajutorul jucatorilor de la CSM Bucuresti, noua modalitate de legare la gramezile ordonate. Ziua fluierasilor s-a incheiat cu testele fizice, punct de reper foarte important pentru activitatea lor viitoare.