Nationala de rugby a Romaniei va intalni sambata, 24 noiembrie, pe Stadionul de rugby din Complexul Sportiv Ghencea, de la ora 14:00, in ultimul meci test World Rugby al acestei luni, Uruguay. Unul dintre jucatorii cu evolutii constant bune in ultimii ani in randul Stejarilor este si Ionut Dumitru (35 de selectii si 11 eseuri). Jucatorul care ocupa postul de aripa (1,77m si 80 kg) si care a implinit in urma cu doua saptamani 26 de ani, a vorbit intr-un interviu inedit despre pasiunea lui pentru rugby, despre ceea ce visa sa devina cand era era mic si obiectivele pe termen scurt si lung.
Cum ai descoperit rugbyul si cum ai ajuns sa il iubesti ?
Rugby-ul l-am descoperit in liceu, desi am practicat mai multe sporturi precum fotbalul, polo , handbal si cel mai bun prieten al meu care era si coleg de clasa cu mine , se apucase de rugby, eu ma lasasem de polo si luasem in greutate si am zis de ce nu, hai sa vad si eu cum e sa faci rugby. A fost nevoie de doar doua antrenamente ca sa imi dau seama ca imi place foarte mult, am avut si niste antrenori foarte buni, pe Virgil Popisteanu si Corneliu Octavian care din pacate nu mai este printre noi. Acestia m-au indrumat si am decis ca asta vreau sa fac.
Care este cea mai frumoasa amintire a ta legata de rugby?
Castigarea Campionatului European anul trecut, cand am invins Georgia la noi acasa , 8-7 si totodata asta ar fi si cea mai mare performanta .
Iti mai aduci aminte ce iti doreai sa te faci cand erai mic ?
Am avut mai multe meserii in gand, cand eram mai mic am vrut sa ma fac mecanic apoi am vrut sa devin preot, nu m-as fi asteptat niciodata sa ajung un sportiv de performanta.
Si acum, daca nu ai mai face rugby ce alta meserie crezi ca ai avea ?
Cred ca ar fi ceva legat de programare , IT , din cate am observat acesta este viitorul , este un domeniu care merge foarte bine. Insa, nu se stie niciodata ce te asteapta in viitor, nu e tarziu sa incerc o reprofilare.
Pe langa rugby ce pasiuni mai ai ?
Imi plac filmele foarte mult, ador sa calatoresc. De asemenea sunt un iubitor de animale, avand si eu doua si nu in ultimul rand, tot la pasiuni, la hobby-uri as pune si jocurile pe calculator , pana la urma cu asta am crescut .
Cum te-a ajutat rugbyul sa te dezvolti ?
Rugby-ul te cladeste , dobandesti un respect de sine, un respect fata de ceilalti, te ajuta sa comunici , sa te integrezi intr-o comunitate , iti creeaza o disciplina. Prin rugby iti faci si prieteni chiar as putea spune ca iti faci o a doua familie. Dupa parerea mea cea mai buna varsta la care ar trebui sa te apuci de acest sport ar fi pe undeva pe la 9-10 ani , ca sa poti deprinde niste calitati motrice, sa te familiarizezi cu pasa.
Ce asteptari ai de la urmatoarele partide de pregatire ?
Sa progresam de la meci la meci , bineinteles ca vrem sa castigam, vrem sa punem in practica ce exersam la antrenamente, acum avem un antrenor nou, care a venit cu o schimbare in planul de joc, trebuie sa integram acest plan de joc si mai presus de asta trebuie sa ii integram si pe cei nou veniti.
Care crezi ca este punctul forte al echipei ?
Punctul forte al lotului dupa parerea mea ar fi dorinta, si de ce nu, ambitia fiecaruie jucator de a demonstra de ce merita sa isi reprezinte tara , mai ales ca suntem in plin schimb de generatii , este un proces de intinerire al lotului. Avem insa mult de lucrat mai ales la omogenitate.
Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit de la jucatorii cu mai multa experienta ?
Sa fiu concentrat si sa ma bazez pe instinct.
Ai vreun sfat pentru juniori ?
Sa fie muncitori si modesti, intotdeauna ai de invatat foarte multe, sa fie deschisi la critici si sa nu le ia ca pe reprosuri, pentru ca acestea sunt constructive si sunt spuse pentru a-i ajuta sa se dezvolte .
In aceasta serie de meciuri a toamnei ai marcat 2 eseuri cu Portugalia. Cum a fost?
Da, am marcat 2 eseuri cu Portugalia , multumita echipei, avand in vedere ca a fost un efort colectiv, au fost 2 eseuri muncite iar daca nu erau colegii mei nu as fi putut ajunge in acea ipostaza. In rugby nu poti juca de unul singur, cand intri in teren trebuie sa dai totul pentru echipa , trebuie sa ne ajutam reciproc si sa progresam de la meci la meci. Eu ma bucur la fel de mult cand marcheaza un alt coleg eseu pentru ca atunci se vad rezultatele antrenamentelor si al muncii noastre.
Ce obiective ti-ai propus pentru meciurile viitoare ?
Sa imi ajut coechipierii, sa aduc cat mai multe puncte Romaniei, sa reusesc sa imi inving adversarul cand vine vorba de o situatie 1 la 1 si sa reusim sa comunicam mai bine.
Dar un obiectiv pe termen lung ?
Aveam obiective setate pentru Cupa Mondiala din 2019 , dar planurile s-au schimbat intre timp, din pacate soarta si destinul au avut alte planuri. De aceea obiectivul meu este sa ajung la Cupa Mondiala din 2023, insa este extrem de important sa fiu sanatos si sa ma bucur in fiecare zi de ceea ce fac, de rugby.
Ati reusit sa treceti peste descalificarea de la Cupa Mondiala ?
Da. Nu trebuie sa privim inapoi , faptul este consumat , noi pe teren am reusit calificarea, am dat tot ce am putut, e timpul sa privim inainte, iar prin meciurile urmatoare vrem sa demonstram ca noi trebuia sa fim acolo.Incercam ca pe viitor sa facem un joc mai deschis, asa cum am reusit in primele doua meciuri ale acestei toamne, cu Kenya si Portugalia, au fost actiuni frumoase si pe linia de trei sferturi si gramadarii au inceput sa paseze, nu se mai cauta contact , rugby-ul modern este in viteza.
De ce crezi ca nu vine multa lume la stadion ?
Dupa parerea mea asta tine de mediatizare, peste tot gasesti stiri neimportante despre fotbal, iar despre rugby unde sunt rezultate , castigam meciuri , unde este depus un efort mare la antrenamente si in timpul meciurilor, nu se vorbeste, suntem ignorati totusi. Din pacate, nici investitii nu se prea fac desi este un sport foarte frumos care te ajuta sa te dezvolti atat mental, cat si psihic. Lumea din pacate prefera sa stea acasa, sa se uite la televizor decat sa vina la meci , sa se simta bine , noi pana la urma jucam si pentru spectatori.
Se aproprie marea zi de 1 Decembrie, cum o vei sarbatori ?
O astept cu drag, mai ales daca o sa castige colegii mei semifinala Cupei Romaniei, pe 30 noiembrie e programata finala si sper sa avem mai multe motive de sarbatorit.
Si in incheiere ai un mesaj sa le transmiti romanilor la 100 de ani de Romania ?
Sa fie mai uniti, in general de asta avem nevoie , ca romanii sa fie mai buni, mai omenosi sa se gandeasca si la cei apropriati.
Interviu realizat de Alexandru Relea