Au trecut 56 de ani de la prima victorie a Stejarilor impotriva Frantei

Au trecut 56 de ani de la prima victorie a Stejarilor impotriva Frantei.

 Pe 5 iunie 1960, fostul stadion 23 August din Bucuresti a fost gazda partidei test dintre Romania si Franta, o intalnire de referinta pentru istoria rugbyului, echipa noastra nationala reusind sa invinga pentru prima data una dintre principalele forte ale lumii, 11-5, succes care a dus in discutie participarea Stejarilor in Turneul Celor Cinci Natiuni.

Franta venea la Bucuresti din postura de castigatoare a Five Nations, mai mult de atat, cocosii galici fiind invigatori la Johannesburg, in fata Africii de Sud, in 1958, respectiv a Australiei, in fata careia se impusesera cu un rezultat categoric, 19-0 pe stadionul Colombes.

 Inaintea acestei partide, Franta si Romania se intalnisera la Bordeaux, in 1957 si atunci Les Bleus au marcat opt eseuri pentru o victorie cu 39-0. In ciuda acestor premise, partida a inceput cu Romania in atac si Aurel Barbu a surprins defensiva francezilor marcand primul eseu, cand nu trecusera decat patru minute de la primul fluier al arbitrului. Desi pozitia a fost dificila, incercarea fiind marcata la colt, Alexandru Peciu a transformat impecabil si echipa noastra conducea cu 5-0, eforturile cocosilor galici de a reveni izbindu-se de apararea noastra impenetrabila, astfel ca diferenta de scor s-a pastrat pana la pauza.

Partea secunda a inceput la fel de bine pentru Romania care si-a majorat avantajul la 8-0, dupa o lovitura de pedeapsa concretizata de Alexandru Penciu si francezii s-au vazut nevoiti sa inceapa cursa de urmarire, gramada nostra si jocul in margine a lui Radu Demian, insa nu le-au lasat nicio urma de speranta.

In luptele incrancenate de pe inaintare Alexandru Teofilovici s-a accidentat, astfel am ramas in inferioritate numerica si Franta a redus diferenta prin eseul lui Francois Moncla.

Ultimele puncte ale partidei au fost marcate tot de echipa noastra nationala, dintr-o lovitura de pedeapsa a lui Alexandru Penciu si asa s-a scris istoria primei victorii in fata Frantei, 11-5, despre care presedintele de atunci a FIRA avea sa spuna: „O lupta cum rar mi-a fost dat sa vad. Romanii au facut dovada unor remarcabile calitati morale. Ei au avut avantaj mai ales la capitolul pregatire fizica. Francezii au fost literalmente sufocati.”

In urma cu 56 de ani, asadar Romania invingea Franta, iar principalii actori ai acelei partide de neuitat au fost:

Romania: Alexandru Teofilovici, Nicolae Capusan, Lica Cotter,Vasile Mladin, Anastasie Marinache, Viorel Morariu, Mircea Rusu, Radu Demian, Constantin Stanescu, Rene Chiriac, Ion Sava, Valeriu Irimescu, Mihai Wusek, Aurel Barbu, Alexandru Penciu.

Franta: Amedee Domenech, Jean de Gregorio, Raoul Barriere, Herve Larrue, Bernard Mommejat, Michel Crauste, Francois Moncla, Michel Celaya, Pierre Lacroix, Pierre Albaladejo, Sylvian Meyer, Jacques Bouquet, Guy Boniface, Henri Rancoule, Michel Vannier.

FOTO: Publicatia “SPORT” iunie 1960, nr.12

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

Meciuri test

România - Argentina

03 iulie 2021

România - Scoția

10 iulie 2021

RugbyTV

Nu a fost furnizat un URL valid.

Official Broadcaster

Parteneri principali

Parteneri media

Link-uri utile