Organismul care grupeaza cele trei federatii ale natiunilor majore din emisfera Sudica, SANZAR, a decis ca la meciurile din Super Rugby (competitia la care participa, din acest an, 18 selectionate provinciale din Africa de Sud, Argentina, Australia, Japonia si Noua Zeelanda) punctul bonus ofensiv sa se acorde unei formatii care a marcat trei incercari intr-un meci.
S-a adoptat astfel modelul din Top 14, prima liga profesionista din Franta. Cat despre bonusul defensiv, acesta ramane neschimbat, fiind acordat un punct selectionatei care pierde un meci la o diferenta de cel mult 7 puncte.
În privința arbitrajului video, cavalerul fluierului va putea face apel la el pentru situatiile din zona butului. Mai precis pentru validarea unor incercări. Potrivit editiei on-line a cotidianului ”L’Equipe”, arbitrul unui meci din Super Rugby va avea posibilitatea, de asemenea, de a solicita ajutorul asistentului video atunci cand unii rugbysti sunt suspectati de joc periculos indiferent de zona terenului in care se produce posibila infractiune.
In acest an, competitia va trece de la 15 la 18 selectionate participante prin integrarea unor reprezentante din Argentina (Jaguars), cu baza la Buenos Aires, Japonia (Sunwolves), cu resedinta la Tokyo si Singapore, plus inca una din Africa de Sud (Kings), care isi va disputa meciurile la Port Elizabeth.
Acestea se alatura francizelor deja existente:
Blues (Auckland), Chiefs (Hamilton), Crusaders (Christchurch), Highlanders (Dunedin), Hurricanes (Wellington) – Noua Zeelanda
Brumbies (Canberra), Rebels (Melbourne), Waratahs (Sydney), Queensland Reds (Brisbane), Western Force (Perth) – Australia
Bulls (Pretoria), Cheetahs (Bloemfontein), Lions (Johannesburg), Sharks (Durban), Stormers (Cape Town) – Africa de Sud.
Editia 2016 a Super Rugby va debuta pe 26 februarie.
Foto: Pagina oficiala de Facebook a Super Rugby