Cambridge si Oxford vor lupta pentru suprematie in The Varsity Match

Celebra confruntare dintre Universitatile Cambridge si Oxford, cunoscuta sub denumirea de The Varsity Match, a ajuns la cea de-a 133-a editie, joi 11 decembrie, cele doua rivale urmand a se intalni in templul rugbyului englez, Twickenham.

Rivalitatea dintre cele doua universitati celebre din Anglia, transpusa pe terenul de rugby s-a materializat intr-o prima confruntare in 1872, doar cele doua razboaie mondiale impiedicand luarea unei decizii in privinta suprematiei. Prin traditie aceasta disputa se desfasoara in a doua zi de joi a lunii decembrie, aceasta regula insa nefiind pastrata la unele editii disputate in ultimii ani.

Prima confruntare a avut loc in 1872, in The Parks din Oxford, iar echipele au fost formate din cate 20 de jucatori, conform regulamentului din acele vremuri. Cei de la Oxford au evoluat intr-un echipament albastru inchis, asa cum o fac si astazi, in timp ce adversarii lor din Cambridge, in roz, pentru ca din 1876 sa treaca la culorile de astazi, alb-bleumarin. Victoria a revenit atunci celor din Oxford.

Incepand cu anul 1921, disputa este gazduita de stadionul Twickenham, palmaresul general fiind favorabil celor din Cambridge, care s-au impus de 61 de ori, in timp ce universitarii din Oxford au 57 de succese, 14 partide terminandu-se nedecis.

Ultimele doua intalniri au fost extrem de disputate, astfel in 2012 cei de la Oxford au revenit, fiind condusi cu 19-6, pentru a se impune cu 26-19 dupa trei eseuri marcate in 17 minute. Anul trecut tot Cambridge a condus cu 7-0 si 10-7, iar Oxford cu Egerton, care marcase un eseu, pentru ca apoi sa fie eliminat definitiv, fiind primul jucator care a vazut cartonasul rosu in istoria The Varsity Match, s-a impus cu 27-10.

Oxford a castigat ultimele patru editii, iar pilierul Lewis Anderson a fost de fiecare data pe teren, un al cincilea succes consecutiv l-ar face pe acesta cel mai prolific jucator din istoria albastrilor, ultima data cinci victorii in serie legand cei de la Cambridge in perioada 1994-1998.

Pentru cele doua echipe de-a lungul anilor au evoluat nume importante ale rugbyului mondial. Astfel, Rob Andrew, Tony Underwood, Alexander Obolensky, Joe Roff sau David Kirk, capitanul All Blacks la Cupa Mondiala din 1987, au imbracat tricoul lui Oxford, in timp ce Mike Gibson, Gavin Hastings sau Dan Vickerman au intarit echipa universitatii din Cambridge.

Editia 2014 a The Varsity Match va fi una speciala, cu aceasta ocazie fiind comemorati cei 27 de fosti componenti ai lui Oxford si 28 de la Cambridge care si-au pierdut viata in Primul Razboi Mondial.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile