Campionii europeni de juniori FIRA 1972 și 1973 s-au reunit la București

Campionii europeni de juniori FIRA 1972 și 1973 s-au reunit astăzi, la București, la sediul Federației Române de Rugby, în cadrul unui eveniment organizat de FRR și de Asociația Internaționalilor de Rugby din România.

Evenimentul a cuprins și o slujbă de pomenire a celor care au fost parte din acele echipe și care nu se mai află printre noi, dar și o festivitate de premiere, Marin Ionescu și Dumitru Mituș din partea Asociației Internaționalilor de Rugby din România și Mircea Copaci, vicepreședintele Federației Române de Rugby au oferit celor prezenți plachete și cravate.

Întâlnirea a fost plină de emoție, de bucurie, dar și de depănat amintiri, de retrăit clipe de neuitat de pe teren și din afara lui. La Roma în 1972, România cucerea primul titlu european de juniori, apărat un an mai târziu, când devenea din nou, campioană, la București, pe Stadionul Giulești.

Primul titlu european la juniori, Roma 1972
În 1972, România cucerea primul titlu de campioană europeană la seniori. În Italia, a avut loc Cupa Națiunilor FIRA, un turneu internațional de juniori, ajuns la ediția a IV-a, țările participante fiind Belgia, Cehoslovacia, Franța, Germania Federală, Italia, Maroc, România și Spania. În sferturile de finală România a învins Germania Federală cu 36-3 și s-a calificat în semifinale, unde a întâlnit Cehoslovacia, pe care a învins-o cu 37-0. În finala competiției, România a învins Spania, care trecuse, surprinzător, de Franța. Finala s-a jucat duminică, 2 aprilie, pe Stadionul Olimpico din Roma în prezența a 7.000 de spectatori.
În minutul 2, Dan Moraru deschide scorul, marcând un eseu, 4-0, spaniolii reduc scorul la 4-3, dintr-o lovitură de pedeapsă, ca românii să revină cu încă un eseu, prin Eugen Ștefan, Nicolae Martin transformă pentru 10-3, scorul pauzei. La reluarea jocului, ibericii marchează două încercări și preiau conducerea, 11-10. În minutul 75, Dumitru Alexandru readuce România în avantaj 13-11. Aproape de finalul jocului, Corneliu Scarlat pecetluiește victoria României, print-un nou eseu, 17-11, scor final.

Meciurile României:
Sferturi: România – RFG 36-3
Semifinale: România – Cehoslovacia 37-0
Finala: România – Spania 17-11 (10-3)

România – campioană europeană FIRA juniori 1972 – Roma
Componența echipei: Ștefan Ionescu, Mircea Paraschivescu, Vlad Costenco, Nicolae Ghiță, Teodor Mezaroș, Gheorghe Varga, Marin Ionescu (c), Florin Ioniță, Florin Atanasiu, Dan Moraru, Eugen Ștefan, Ion Zafiescu, Dumitru Alexandru, Nicolae Martin, Octavian Stoica, Romulus Moldovan, Pavel Bidirel, George Milcă, Răzvan Ciurea, Corneliu Scarlat.
Antrenori: prof. Nicolae Pădureanu, prof. Nicolae Vizitiu, Vasile Cișmaș (arbitru), antrenor Sergiu Weisselberg, Ion Stavrache (medic)

Titlul cu numărul doi în 1973, cucerit în fața fanilor pe Stadionul Giulești
Între 18-25 aprilie 1973, s-a disputat la București, ediția a V-a a Cupei FIRA, rezervată juniorilor sub 19 ani, la care au participat: Franța, Spania, Italia, Maroc, Cehoslovacia, Polonia, Germania Federală și România. Turneul s-a disputat pe două stadione din Capitală, Giulești și Progresul. Echipele au jucat prin tragere la sorți, România învingând Polonia 29-0 și calificându-se în semifinale, unde a trecut de Italia cu 9-6. Toate punctele partidei au fost realizate din lovituri de pedeapsă executate de fundașii celor două echipe, George Milca (3), respectiv Coletti (2), România aflându-se tot timpul la conducere:3-0, 6-3, 9-6.

Finala România – Franța s-a disputat duminică 15 aprilie, pe stadionul Giulești în prezența a peste 5000 de spectatori. Cocoșii veniseră la București după victoria în fața echipei similare a Țării Galilor, la Cardiff, cu 9-3. Meciul începe cu dominare franceză, însă în minutul 13 Dan Moraru reușește prima încercare a partidei, transformată de George Milca, 6-0. Francezii reduc ecartul, după ce Dennes transformă o lovitură de pedeapsă, 6-3, scorul pauzei. În partea secundă. Milca puntează dintr-o nouă penalitate, de la 35 m și duce scorul la 9-3, ca două minute mai târziu să rateze, milimetric, o lovitură de pedeapsă, trimițând balonul în bară. Scorul prinde proporții, după ce Nicolae Ghiță reușește o intercepție și după o cursă lungă înscrie eseu la colț, 13-3. Francezii revin în forță cu două eseuri consecutive, netransformate, dar strâng scorul la 13-11. Milca stabilește scorul final, 16-11, punctând dintr-o penalitate, iar România cucerește pentru a doua oară consecutiv titlul de campioană europeană de juniori.

Meciurile României:
Sferturi: România – Polonia 29-0
Semifinale: România – Italia 9-6
Finala: România – Franța 16-11 (6-3)

România – campioană europeană FIRA juniori 1973 – București
Componența echipei: Ion Silvestru, Dan Dumitrașcu, Gheorghe Oțetaru, Nicolae Ghiță (căpitan), Ștefan Bunduc, Nicolae Șișiu, Sorin Fuicu, Teodorin Tudose, Gheorghe Marin, Tudorel Grosu, Chenan Ebu, Corneliu Pop, Valentin Barba, Florin Atanasiu, Gheorghe Păduraru, George Milca, Ion Voicu, Valeriu Cantea, Anania Ștefan Tsadick, Mihai Holban, Dan Moraru, Bogdan Lazăr,
Antrenori: Nicolae Vizitiu, Traian Doiciu, Eduard Denischi (antrenor principal), Alexanduru Carnabel (antrenor), Doru Dinulescu (antrenor) Valeriu Irimescu (antrenor federal), Ion Stavrache (medic)

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile