Când rugbyul devine pasiune și mod de viață, oriunde te-ai afla: Andrei Pricopie de la Universitatea Cluj

Județul Covasna nu este unul în care rugbyul să fie prea popular, un județ în care privirile sunt atrase de reprezentantele din Sfântu Gheorghe în competițiile de fotbal și mai ales baschet feminin, multiple campioane naționale. Și cu toate acestea un băiat din Baraolt a descoperit rugbyul. Andrei Pricopie (21 ani), căci despre el este vorba,s-a îndrăgostit de rugby, a urcat treaptă cu treptă și acum evoluează în SuperLiga, fiind probabil cel mai celebru rugbyst al județului Covasna.

Știind toate acestea am încercat să-l ”descos” pe Andrei, căci nu e puțin lucru să te afirmi într-un sport aproape necunoscut în locul unde te-ai născut: ”Am avut șansa să o am profesoară de sport pe doamna Augusta Vajda, care la 14 ani m-a atras către rugby tag. Participând la numeroase turnee, domnul Sorin Rus m-a remarcat și mi-a propus să fac un pas către rugbyul de contact și către performanță.” –mi-a dezvăluit Andrei, la care trebuie să adaug că de ceva timp, în zonă, pasiunea doamnei profesoare pentru rugby a atras mulți copii în jurul balonului oval.

Andrei Pricopie (1,90m și 95 kg) evoluează pe postul de flanker.

 

De ce a ales rugbyul ? ”M-a fermecat acest sport. Mă simteam viu pe teren, și asta chiar începând de la rugby tag. Făceam ceva diferit, iar instinctul îmi spunea că trebuie să continui, că este ceea ce trebuie să fac. Și nu m-am înșelat, căci rugbyul însemnă foarte mult. Am învățat multe, m-a educat, fără el nu eram omul care sunt astăzi.”

Din Baraolt drumul lui Andrei a dus la CSS 2 Baia Mare: ”Am petrecut acolo patru ani. Pot spune că au fost cei mai frumoși din viața mea. Am avut doi antrenori excepționali, domnii Răzvan Popovici și Mircea Taloș, care pentru mine au fost mai mult decât antrenori, au fost și părinți într-un anumit sens.

Experiența celor patru ani l-a propulsat în SuperLiga și Andrei Pricopie a ajuns să îmbrace tricoul echipei Universitatea Cluj: ”Desigur trecerea la Universitatea Cluj nu a fost ușoară. Antrenametele mult mai intense, decât la juniori, dar am simțit mereu sprijinul colegilor care m-au ajutat să mă integrez, colegi de la care am avut multe de învățat. A venit și primul meci din SuperLiga, și nu un meci ușor, chiar cu Steaua, în care mi-am făcut debutul, ca aripă, deși eu joc flanker. Țin minte am avut ceva emoții, nu mai jucasem până atunci într-un meci televizat. Cred, totuși, că m-am descurcat onorabil.”

În acest sezon Andrei Pricopie a marcat trei eseuri, dintre care unul Stelei și unul celor de la Dinamo, astfel că prin întrebarea referitoare la acest subiect , l-am și întors puțin în timp: ”Da, îmi aduc aminte cu plăcere că am marcat două eseuri într-o finală jucată la juniori, chiar pe Arcul de Triumf. Și acele reușite, ca și cele de acum mă fac să mă simt împlinit, o satisfacție uriașă, așa cum cred că este pentru orice rugbyst.

Când ai 20 de ani, desigur, construiești privind în viitor. Pentru Andrei Pricopie, nu va fi o surpriză, viitorul îl vede pe terenul de rugby: ”Cele mai frumoase amintiri sunt cele în care am reprezentat România cu echipa națională U18 la Rugby 7 și cu cea U20 de Rugby 15. Sunt momente de neuitat. Regret că  o accidentare m-a împiedicat să evoluez la Campionatul European de Rugby 7 de anul acesta, dar am trecut peste. Desigur pe viitor îmi doresc să reprezint România și să devin unul dintre Stejari.”

Cum se spune, cel mai important meci este cel care urmează. Pentru Andrei Pricopie urmeză barajul semifinalelor SuperLigii, în care Universitatea Cluj o va întâlni pe SCM Timișoara și cu siguranță drumul băiatului plecat de la rugby tag, din Baraolt, va continua, căci pasiunea pentru rugby rămâne pe viață.

Articol scris de Marius Raczek

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile