Căpitanul României U18, Ștefan-Marko Buruiană: “Antrenorii ne dau niște «arme», tactica și  strategiile de meci, însă numai de noi depinde să le folosim”

România U18 va participa între 2-8 octombrie la Campionatul European care va avea loc la Kaliningrad (Rusia). Căpitanul Stejăreilor pentru această competiție este Ștefan Marko Buruiană, jucător care evoluează în Franța, la Castres. Deși are doar 18 ani, el este titular la Espoirs (categorie de vârstă la care joacă și U21), făcându-și debutul și pentru echipa de seniori a clubului din Top 14, la Super Sevens, campionatul de 7s al cluburilor din Hexagon. Fiul fostului internațional de tineret de la Farul Constanța, Constantin Buruiană, tânărul Stejărel (1,77 m și 93 kg) care evoluează la fel ca seniorul, pe postul de taloner, a vorbit despre cum a decurs pregătirea pentru Europene,  obiectivele României și mândria a de fi căpitanul echipei.

Cum a fost stagiul de pregătire?
A fost un stagiu bun, starea de spirit în rândul echipei este foarte bună, suntem optimiști, ne-am unit bine ca echipă, am reușit să avem câteva sesiuni reușite de antrenament și să muncim așa cum ar trebui. Mă bucur că suntem toți aici și că avem în față această competiție pe care o așteptăm de multă vreme. A fost o perioadă lungă de când nu ne-am văzut, avem și lacune, este însă normal, dar sper să le depășim printr-o comunicare bună și prin ajutorul pe care ni-l putem da unul altuia pe teren. Eu m-am integrat foarte bine, mă simt bine în rândul echipei și vreau să spun că este o echipă în care am încredere că vom reuși să ne descurcăm bine.

Ce înseamnă pentru tine faptul că ești căpitanul României?
Nu mă așteptam, însă echipa a ales, a fost votul colegilor și le mulțumesc pentru acest lucru. Este o mare mândrie pentru mine, dar și pentru familia mea, tata știu că va fi foarte emoționat. Pe de altă parte sunt conștient că este o responsabilitate foarte mare, toți, inclusiv colegii, au așteptări de la mine și trebuie să mă ridic la un nivel înalt, să le arăt că nu au greșit având încredere în mine și că sunt un căpitan bun.

Ce crezi că aduci echipei în calitate de căpitan?
Cred că experiență și faptul că îmi pot ajuta mai mult colegii, pot să le dau un sfat în unele situații de joc, având în vedere că în Franța avem meciuri mai multe, un ritm susținut de joc și există posibilitatea să mă fi confruntat deja cu unele faze de meci și să pot lua astfel decizii mai rapide. Nu vreau să se înțeleagă faptul că colegii mei au mai puțină experiență, ci că au doar mai puțin timp de joc.

La 18 ani, Ștefan Buruiană este titular la Castres Espoires și a debutat pentru echipa de seniori la 7s  FOTO: Patrick Olombet/Castres Olympique

Evoluezi pe un post unde presiunea e destul de mare fiind responsabil și cu aruncările în margine, un moment foarte important al jocului, în care trebuie să-ți câștigi baloanele și să încerci să le “furi” și pe cele ale adversarilor. Este asta o presiune în plus?
Eu încerc să rămân calm, să intru în starea de meci în care să fiu eu însumi, știu ce am de făcut, mă țin de planul de joc, știu că totul va merge bine pentru că am exersat mult și încerc să nu pun singur presiune pe mine. Mă bucur că aici la lot am reușit să avem acel timing în tușă și înălțimea care ne trebuie și sunt convins că ne vom descursca foarte bine în meci. Tușa este extrem de simplă dacă o antrenezi și muncești.

Ai lucrat aici, la România U18 cu Marius Tincu, care este unul dintre cei mai valoroși taloneri din rugbyul românesc. Ți-ai dat sfaturi?
În prima zi când am venit, m-a lăsat să mă uit un pic, să mă acomodez cu echipa și apoi când am început cu tușele, mi-a spus să arunc cu mai multă boltă ca să treacă de primul grup. În general antrenorii ne dau niște “arme” cum e tactica de meci, strategia, însă în teren noi suntem cei care le folosim, iar ei așteaptă acest lucru de la noi. Luăm ce ne dau ei însă numai de noi depinde să le și punem în teren, să le aplicăm.

Vorbeam de presiune, tatăl tău a evoluat și el pe postul de taloner. Cum gestionezi acest lucru știind că lumea face tot timpul comparații și se așteaptă să fii dacă nu la fel de bun ca tatăl tău, chiar mai bun?
Nu mă gândesc la lucrurile acestea pentru moment, drumurile noastre în rugby au fost diferite, eu încerc să fiu eu însumi și de la meci la meci să fiu mai bun, să cresc, să mă bucur de rugby. Așa cum am mai spus, nu vreau să pun presiune pe mine, știu că tata este mândru de mine, de ceea ce fac și asta e important.

 

Acest Campionat European va fi prima competiție Rugby Europe la nivel de juniori, rugby XV după doi ani. Cum crezi că va fi?
Știu că așteptările sunt foarte mari, suntem conștienți că trebuie să avem un început foarte bun de competiție, să aducem rezultate pentru că toți vor să fie mândri de noi și cred că lucrul acesta ne apasă cel mai mult. Îmi doresc să reușim să trecem peste emoțiile începutului de competiție și să jucăm rugbyul pe care îl știm și pe care l-am antrenat.

Ce obiectiv avem?
Știu că va suna un pic banal, însă vrem să câștigăm competiția. Primul meci cu Spania va fi foarte greu, însă avem nevoie de o victorie ca să ne dea încredere în noi, să putem pregăti următorul meci. Luăm fiecare partidă pe rând și vom da totul pentru victorie.

Ai spus de meciul de deschidere cu Spania. Cum crezi că va fi?
Am lucrat pe analiză video, sunt jucători foarte rapizi, joacă mult cu treisferturile. Trebuie să fim foarte buni în apărare, să placăm, să le blocăm jocul pe flancuri. Ne-am făcut mai multe strategii, așa cum spuneam, depinde numai de noi să le punem în aplicare în ziua meciului.

Ești un jucător foarte tânăr, dar te pregătești și cu seniorii echipei Castres, deja ai debutat pentru echipa mare în competiția de 7s a cluburilor. Cum este să evoluezi alături de jucătorii mari din Top 14?
Mi-a fost foarte greu în prima zi când m-am antrenat cu ei, îmi era teamă să nu greșesc, însă totul a fost bine. Băieții mi-au dat sfaturi, au încercat să mă ajute să nu mă simt pierdut, să învăț mai repede codurile de joc și m-au ajutat mult ca să mă integrez cât mai bine și cât mai repede. Ca jucător de vârstă mică este o oportunitate să te antrenezi și să joci cu cei mari pentru că nivelul este mult mai înalt și trebuie să te ridici la cerințele lor.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile